2020 nasıl geçti, yeni yıldan beklentiler neler?

Paylaş:

Geride bıraktığımız 2020 yılını bir kabus olarak değerlendiren Sakaryalılar 2021’in, geçen yılın tüm sıkıntılarını unutturmasını bekliyor.

Sakarya Haber, “Sokağa çıkma yasaklarının esnaf ve vatandaşa yansıması neler oldu?” 2020 yılı nasıl geçti? 2021’den beklentileriniz neler” şeklindeki soruları esnaf ve vatandaşlara yöneltti.

2020’nin kötü bir yıl olarak anılacağını belirten Sakaryalılar, Koronavirüs salgınının tüm yaşantıyı derinden sarstığını söyledi.

Sakarya Haber’e konuşan vatandaşlar, bu zorlu sürecin bir an önce bitmesini ve yeniden sağlıklı günlere dönmeyi beklediklerini ifade ederek 2021 yılının, 2020’yi unutturmasını beklediklerini söyledi…

ADETA KABUS GİBİ BİR YIL OLDU

Krizler, depremler ve salgın hastalıklarla zorlu geçen bir yılın ardından yeni bir yıla daha giren Sakaryalılar, 2020 yılını tam bir kabus olarak niteledi.

Salgının etkilerini azaltmak amacıyla İçişleri Bakanlığı genelgeleri doğrultusunda uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları özellikle küçük ve orta ölçekli esnafı zor durumda bıraktı. Kısıtlamaların sürdüğü bu süreçte iş yapamaz hale gelen esnaf, yanında çalışan eleman ücretleri, kira ve vergi gibi zorunlu giderleri ödeyemeyecek duruma hale geldiklerini söyledi.

Sakarya Haber sosyal medya kanalına konuşan vatandaşlar, yeni yılda bu zorlu sürecin sona ermesini beklediklerini ifade etti.

Sakarya Haber Merkezi’nden Şule Bayri’nin dün Adapazarı’nda mikrofon uzattığı esnaf ve vatandaşlar geçen yılı değerlendirdi ve yeni yıldan beklentilerini dile getirdi…

ESNAF ÇOK ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

Sokağa çıkma kısıtlamalarının esnafı ekonomik ve psikolojik olarak sarstığını belirten Hakkı Usta Adana Sofrası işletme müdürü Sadık Uçar, 2020 yılını Sakarya Haber’e değerlendirdi.

Koronavirüs salgınının, insan sağlığının yanısıra ekonomiyi de tehdit ettiğini ifade eden Uçar, tedbirler nedeniye uygulanan sokağa çıkma yasaklarının ticarete darbe vurduğunu belirterek küçük ve orta ölçekli işletmelere zor günler yaşattığını söyledi.

İstanbul’da uzun yıllar sektörünün önde gelen işletmelerinde ustalığından söz ettiren Sadık Uçar, Adapazarı Bosna Caddesi üzerindeki Hakkı Usta Adana Sofrası’nın kurucu ortağı olarak üstlendiği işletme müdürlüğünde ilk kez bu kadar büyük bir krizle karşılaştığını belirtti.

Hakkı usta, “Pandemi sürecinde giderleri sonuna kadar kıstık. Çalışan eleman sayımızı yarı yarıya indirmek zorunda kaldık. Restoranımız kısıtlamalar nedeniyle hizmete kapalı olunca işler azaldı. Ancak paket servis hizmeti verebiliyoruz” dedi.

Bu zorlu sürecin en kısa sürede atlatılıp, yeniden sağlıklı günlere kavuşmanın özlemi içinde olduğunu söyleyen Hakkı usta, “Bu salgının bir an önce bitmesi ve eşimiz dostumuzla sağlıklı günlerde yeniden bir arada olmayı temenni ediyoruz” diye konuştu.

2020’Yİ ÇOK KÖTÜ BİR YIL OLARAK HATIRLAYACAĞIZ

Sakarya Haber mikrofonlarına konuşan Osmanlı Ocakları 1299 Sakarya İl Başkanı ve Adapazarı Katlı Pazar Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demir, “2020 kötü bir yıl olarak geçti. Ülkemizde ve dünyada iç savaşlar, dış savaşlar tehlikeli salgın hastalıklarla geçirdiğimiz bir yıl oldu.

2020 yılını hatırlamak istemeyeceğiz. Ama istemesek de önümüzdeki yıllar, yüzyıllar ‘2020 kötü bir yıldı’ diye hatırımızda kalacak, çocuklarımız bunları hatırlayacak. 2021 yılı için de dileğimiz en başta sağlık ve savaşların yaşanmadığı barışın huzurun olduğu bir yıl olmasını diliyoruz” dedi.

Genel olarak esnafın zor bir süreçten geçtiğini vurgulayan Demir, “Vallahi bu pandemide çok yara alan sektörlerimiz var genel olarak esnafın durumu çok kötü. Öğrendiğimiz üzere bir çok yer kapalı. Binlerce liralık kiralar veren esnaf, iş yerine kilit vurmuş durumda. Şu an belirsizlik içindeyiz ve ne olacağını ileride göreceğiz. 2021 yılı inşallah sağlıklı ve huzurlu olur da bunların hepsini atlatırız ve bir şekilde her şey eski düzene girer.

Tüm dünya için sağlık ve barış önemli. Zaten bunlar olmazsa yaşanmaz. 2021’de barış, huzur, mutluluk ve bereket diliyorum” dedi.

Röportaj: Şule BAYRİ