AFAD ‘afet farkındalık’ eğitimleri sürüyor

Paylaş:

AFAD İl Müdürlüğü, 16 ilçe kaymakamlıkları ve belediyeleri olası afet ve acil durumlara karşı bilgilendime toplantılarına devam ediyor. AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş, katılımcılara ‘Türkiye Afet Müdahale Planı’ kapsamında hazırlanan ‘Sakarya Afet Müdahale Planı’ hakkında kaymakamlıkların ve belediyelerin görev ve sorumlulukları, olası afet ve acil durumlarda kamu görevlilerinin neler yapması ve yapılması gerektiği konuları hakkında bilgiler aktardı.

AFET FARKINDALIĞI

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında hazırlanan Sakarya Afet Müdahale Planı (TAMP Sakarya) çerçevesinde ‘Afet Farkındalığı’ ve ‘TAMP Bilgilendirme’ Toplantıları ilçe kaymakamlıkları ve belediyelerde aralıksız devam ediyor.

Afet Farkındalığı ve Tamp Eğitimleri ile İlçe Kaymakamlıkları ve İlçe Belediyeleri olası afet ve acil durumlar öncesi, sırası ve sonrası neler yapabileceğini ve vatandaşlara afet öncesi, sırası ve sonrası neler yapması gerektiği hakkında da eğitimlerle bilgilendirici ve tedbir alma konularında bilinçli durumuna getirecek.

Eğitim ve bilgilendirme toplantıları, sabah ve öğlen programı kapsamında Karasu Kaymakamlığı, Karasu Belediyesi, Kocaali Kaymakamlığı ve Kocaali Belediyesi çalışanları ile devam etti.

Karasu İlçesinde gerçekleşen eğitim ve TAMP toplantısına; Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, Karasu Belediye Başkan V. Hüdaver Agun, Öğlen Kocaali ilçesinde gerçekleşen programa  Kocaali Kaymakamı Dr. Emre Nebioğlu, Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, AFAD İl Müdürümüz Hüseyin Kaşkaş, Karasu ve Kocaali İlçe Kamu kurum yöneticileri, mahalle muhtarları, belediye meclis üyeleri, kaymakamlık ve belediye çalışanları katıldı.

AFET ÖNCESİ, SIRASI VE SONRASI

AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş önce katılımcılara ‘Afet farkındalığı’ konularında; İlimizin afetselliği, ilimizde ve ülkemizde meydana gelen afet türleri, olası afetler öncesi, sırası ve sonrası neler yapabileceğimiz ve hangi doğru davranış modellerinin uygulanacağı kamu çalışanları olarak afetlere karşı ne kadar bilgiliyiz ve tedbirliyiz, afet çantasının önemi ve içinde neler olması gerektiği, yaşam çevremizde oluşabilecek yangınlara karşı neler yapabileceğimiz ve her evde yangın tüpünün bulunması gerekliliği, evlerimizdeki eşyaların olası  deprem durumuna karşı mutlaka sabitlenmesi anlatılarak bir de her ailenin aile afet planı olması gerektiği katılımcılara örnek ve uygulamalar ile aktarıldı.

AFETE HAZIR TÜRKİYE PROJESİ

İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş, “İnsanoğlu için en önemli iki şey vardır biri can öbürü de mal afetlerde bu iki şeye dokunuyor bu nedenle diyoruz ki önce hayat önce can ve yine diyoruz ki afetler öldürmez tedbirsizlik öldürür maalesef. Türk halkı olarak afet olmadan alınması gereken önlemleri ve tedbirleri almıyoruz, afet anında ortaya koyduğumuz hassasiyet ve duyarlılığı afet öncesinde de göstermediğimiz sürece çok daha canımız yanacaktır afetin üç aşaması vardır, afet öncesi sırası ve sonrası asıl olan öncesidir bu ne demek afet öncesinde afet risklerini belirlemek gerekli tedbirleri almak ve olası bir afet de can ve mal kaybını en aza da indirmektir. Bunun içinde AFAD Başkanlığımızın afete hazır Türkiye projesi yaklaşık dört yıldan beri uygulanmaktadır. Afete Hazır Türkiye projesinin dört tane alt başlığı vardır. ‘Afete hazır aile’, ‘afete hazır okul’, ‘afete hazır iş yeri’, ‘afete hazır gönüllü halk’.

İşe önce aileden başlıyoruz. Afete hazır aile ne demek? Bu işin temeli binalardır. Oturduğumuz binanın sağlam olması şarttır. Bunun için de diyoruz ki; mutlaka 2007 yılından önce yapılmış binaların deprem performans analizi yaptırılmalı ve güçlendirmesi gerekenler güçlendirilmelidir. Dere yataklarına ve heyelan bölgelerine kesinlikle ev ya da iş yeri yapılmamalıdır. Bunlar yapısal olarak uymak mecburiyetinde olduğumuz hususlardır. Bir de yapısal olmayan ancak insanların ölümüne ya da yaralanmasına sebebiyet veren hususlar vardır ki bunlar da şunlardır:

Evdeki eşyalarımız mutlaka sabitlenmelidir. Zira 1999 Marmara depreminin istatistiki sonucu şudur; ölenlerin %3’ü yaralananların da %53’ü evdeki eşyalardandır. Ayrıca her evde mutlaka bir yangın söndürme cihazı ve bir afet çantası bulunmalıdır. Her aile evinin yakınında güvenlikli bir alanı toplanma yeri olarak belirlemelidir. Ayrıca vatandaşlarımızın afat gönüllüsü olmasının başta kendileri olmak üzere yaşadığı mahalle ya da beldeye çok büyük katkısı olacaktır.

GÖNÜLLÜ OLMAYA DAVET

AFAD gönüllüsü olanlara afet farkındalık eğitimi, ilk yardım, yangın ve hafif arama kurtarma eğitimleri AFAD il müdürlüğümüz tarafından ücretsiz bir şekilde verilmektedir. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızı afat gönüllüsü olmaya davet ediyorum.

Önce kendi canını sonra ailesine ve daha sonra da diğer insanlara yardımcı olmalarının insanlık vazifesi olduğunu belirterek ayrıca her tür ve ölçekteki afetlere ‘Türkiye Afet Müdahale Planı’ kapsamında müdahale edilmektedir yani bir afet olduğunda hangi iş ve işlemleri hangi kurum hangi personellerle nerede nasıl yapacak bunların hepsi planlanmış programlanmış ve uygulamaya konulmuştur. En son Elazığ ilinde yaşamış olduğumuz depreme hızlı ve etkili müdahale edilmesi bu planın bir başarısıdır” diye konuştu.

SAKARYA AFET MÜDAHALE PLANI

İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş daha sonra katılımcılara olası afet ve acil durumlarda devreye giren Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında hazırlanan Sakarya Afet Müdahale Planı hakkında kaymakamlıkların ve belediyelerin görev ve sorumlulukları, olası afet ve acil durumlarda kamu görevlilerinin neler yapması ve yapılması gerektiği konuları hakkında bilgiler aktardı.