Sakarya’da Korona gündemi

Paylaş:

Sakarya Haber Ajansı’nın hazırladığı haber bülteni Şule Bayri’nin sunumu ile ‘Güne Bakış’ta yayınlanıyor.

İŞTE SAKARYA GÜNDEMİ

Adapazarı merkezindeki işyerleri için açılış ve kapanış saatleri yeniden belirlendi

Vatandaşların yoğun olduğu cadde ve sokaklardaki işyerlerine, çalışma saatleri yeniden belirlendi, tam gün kapalı kalmasına yönelik uygulama, esnetildi…

Covid-19 salgınına karşı tedbirler kapsamında; Adapazarı İlçe Hıfzısıhha Kurulu kararı ile, kentin en işlek bölgesi olan Çark Caddesi ve yakınındaki cadde ve sokaklarda bulunan tüm işyerlerinin 19 Nisan tarihine kadar tüm gün kapalı kalacağı duyurulmuştu…

İlçe Hıfzıssıhha Kurulu yaptığı toplantıda meslek odalarının çağrıları üzerine, cadde ve sokaklardaki tüm işyerlerinin günün belirli saatleri arasında açılması yönünde görüş birliğine vardı.

Son alınan karara göre; esnaf, işyerlerini saat 10.00-15.00 saatleri arasında açabilecek.

Daha önce kapalı tutulan Uzunçarşı’daki işyerlerinin de bu kapsamda 10.00-15.00 saatleri arasında faaliyet göstermeleri yönünde karar verildi…

Daha önce, işyerlerinin hafta içi 12.00 ile 17.00 arası, hafta sonu ise tamamen kapalı kalması kararı alınmıştı… Ancak kapanış saatinden sonra da aynı bölgede hareketliliğin devam etmesi nedeniyle İlçe Hıfzısıhha Kurulu yeni bir karar almış; sözkonusu cadde ve sokaklardaki işyerlerinin tam gün kapanmasına karar vermişti.

Dar Sokak esnafı, işletmelerinin tam gün kapatılması kararı sonrası sıkıntılarını dile getirerek, karara saygılı olduklarını ancak bu kararın tüm esnafa uygulanmasını isteyip, tepki göstermişti…

Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, salgınla mücadele kapsamında,belirlenen kurallara uymanın önemine dikkat çekti.

Kaymakam Çelikkaya, “Kurallara uymak, salgını kontrol altına almamız için çok önemli. Hıfzısıhha Kurulumuzca alınan tüm kararlar milletimizin sağlığı içindir. Vatandaşlarımızdan kurallara uyarak tedbirli davranmalarını rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Şehrin her yeri dezenfekte ediliyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ekipleri, şehrin her yanında dezenfekte çalışmaları yapıyor.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında, emniyet araçları, otobüsler, hastaneler, taksi ve taksi duraklarının dezenfekte çalışmaları aralıksız sürdürüldü.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, ilk günden bu yana salgını önleme adına her yeri karış karış, hiç bir yeri aksatmadan yoğun bir şekilde dezenfekte çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

16 İLÇEDE DEZENFEKTE ÇALIŞMASI YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Covid-19 ile mücadele kapsamında 16 ilçede dezenfekte çalışması gerçekleştirdi.

Muhtarlık ile işbirliği halinde yapılan çalışmalarda; Belediye binaları, kaymakamlıklar, polis, jandarma ve son olarak tüm kamu ve kurumları dezenfekte edildi.

Cadde ve sokaklarla beraber bütün mahalle içlerine kadar dezenfekte işlemini sürdüren ekipler, kamu kurum ve idari binalar ve terminallere el dezenfektanları monte etmeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi’den yapılan açıklamada, Koronavirüs ile mücadele kapsamında en önemli iki faktörün temizlik ve dezenfekte olduğu, yapılan tüm çalışmaların günden güne artırıldığı ve mücadelenin salgın süreci bitene kadar devam edeceği belirtildi.

KORONAVİRÜSE KARŞI ‘DEZENFEKSİYON TÜNELİ’

Korona salgını sonrasında Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmaya başlanan Dezenfeksiyon Kabini projesinin bir benzeri de Sakarya’da hayata geçirildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin kalabalık noktalarına dezenfeksiyon tüneli kuruldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, projede incelemeler ve kontrollerin tamamlanması sonrası dezenfeksiyon kabinlerinin faaliyete geçtiğini söyledi..

Adapazarı’nda pazar yerleri denetim altında

Adapazarı Belediyesi koronavirüs önlemleri kapsamında pazar yerlerinde sıkı denetim uyguladı.

Zabıta Ekipleri, pazar yerlerinin giriş ve çıkışlarını tek noktaya çekerek dezenfekte noktaları oluştururken, esnaf ve vatandaşlara sosyal mesafe kurallarına uyum, maske ve eldiven ile fiyat denetimlerini gerçekleştirdi.

Kurallara uyum sağlamanın hayatî önem taşıdığına dikkat çeken Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, salgının kontrol altına alınması için, kurallara mutlak uyum ve azami tedbir gerektiğini hatırlattı.

Serdivanda da sıkı denetimler uygulanıyor

Serdivan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri Koronavirüsle mücadele kapsamında ilçe genelindeki denetimlerini aralıksız sürdürdü.

İlçede satış noktalarını tek tek kontrol eden ekipler, ürünlerin fiyat kontrolünden, satış yapılan alanlardaki hijyene kadar, belirlenen kurallara uyulup uyulmadığını denetledi.

İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında pazar esnafını bilgilendiren ekipler, tezgahları tek tek kontrol ederek ürünlerin seçilerek alınmasına müsaade etmedi.

Ayrıca, alış veriş esnasında ‘sosyal mesafe’nin korunması konusunda da denetim ve bilgilendirmeler yapıldı.

Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, bu süreçte temizlik ve yardım başta olmak üzere her konuda özellikle de ürün fiyatlandırmaları noktasında çok daha hassas olduklarını vurguladı.

Denetim çalışmalarının süreceğini belirten Başkan Alemdar; “Bakanlığımızın yayınladığı genelge kapsamında tüm semt pazarlarımızda hem esnaflarımızı hem de vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Bu hususlara riayet edersek inşallah millet olarak, devlet olarak bu süreci en kısa sürede ve en hasarsız şekilde tamamlarız” diye konuştu.

‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ iş dünyasını umutlandırıyor

Covid-19 salgınına karşı hayata geçirilen ve iş dünyasının süreçten etkilenmemesi için oluşturulan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’, iş dünyasının taleplerine istinaden kapsamını genişletmeye devam ediyor.

3 Nisan tarihi itibari ile paket kapsamında yeni taleplerin sonuçlanmasını değerlendiren Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, sonuçlanan her talep ile paketin işverenlere ve işçilere yönelik daha da fayda sağlayacak bir şekle büründüğünü söyledi.

SATSO Başkanı Akgün Altuğ, “Bu zorlu sürecin başlangıcında iş dünyamızda maalesef bir belirsizlik hakimdi. İşçilerimiz işlerini kaybetmekten, işverenlerimiz de sağladıkları istihdamın ve yürüttükleri faaliyetlerin zarar görmesinden endişe duyuyordu. ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nin devreye girmesi ve üyelerimizin talepleriyle şekillenmesi bu endişenin yerini, umudun almasını sağladı. Üyelerimizin de içinde bulunduğu iş dünyası talepleri; vergi, mali yükler, kredi kefalet, lojistik, istihdam, tarım ve idari olmak üzere 8 başlıkta hayata geçirildi ve geçirilmeye de devam ediyor” ifadelerini kullandı.

TÜVASAŞ’da ‘Millî Tren’ mesaisi sürüyor

Türkiye Vagon Sanayi Anonim Şirketi (TÜVASAŞ), Millî Tren projesindeki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

TÜVASAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. İlhan Kocaarslan ile Genel Müdür Yardımcıları, sosyal mesafe kuralına uyarak Milli Tren çalışmalarını yerinde inceledi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında tüm sağlık tedbirlerinin uygulandığı TÜVASAŞ’da; girişte tüm personelin ateşi ölçülüyor, yüz maskesi kullanımı ve çalışma alanlarındaki el dezenfaktanları ile hijen sağlanıyor.

Atölye ve büroların düzenli olarak dezenfektanlar ile ilaçlandığı TÜVASAŞ’da, Milli Tren için çalışmalar son hızla devam ediyor.

Karantinadaki polislere sürpriz karşılama

Sakarya’ya yeni atandıktan sonra Sakarya Kız Yurdu’nda tedbiren kalan 21 polis memurunun 14 günlük karantina süreci devam ediyor.

Tayinleri Polis Haftası’na rastlayan polis memurlarına, yurda geldiklerinde sürpriz bir karşılama yapıldı.

Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri, karantina altında tutulan teşkilat mensuplarının bu anlamlı gününü kutlayıp, müzik eşliğinde eğlendirerek onları yalnız bırakmadı…

Polis memurları da Polis Haftası nedeniyle balkona çıkarak Polis Akademisi Marşını birlikte seslendirdi. Ortaya çıkan güzel tablo ile Sakarya Kız Yurdu, renkli görüntülere sahne oldu…

Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 175. yılı tüm yurtta kutlanırken, Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü de, ilimizde görev alan polisleri bu anlamlı günlerinde yalnız bırakmayarak, onları unutmadığını gösterdi.

Sakarya Polis Teşkilatı adına İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya’yı makamında ziyaret eden Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri, polislerimizin 175. kuruluş yıldönümünü kutladı. Onlara vazifelerinde üstün başarılar diledi ve Emniyet Müdürü Fatih Kaya ile bir pasta kesti.

Emniyet Müdürü Fatih Kaya ziyaretten ziyadesiyle menmun olduğunu, Emniyet Teşkilatının dün ve bugün olduğu gibi, yarın da devletinin ve milletinin yanında olacağını; onların selameti için hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacağını ifade etti. Kaya, bu anlamlı günlerinde kendilerini unutmayan Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne, Emniyet mensupları adına teşekkür etti.

Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, “Milletinin ve Devletinin her daim yanında olan bu güzide teşkilatımızın, nice 175. yıllarını milletçe kutlamayı diliyorum” mesajı ile tüm Emniyet mensuplarına vazifelerinde üstün başarılar diledi.

AFAD ve Afet Gönüllüleri her yerde

Adapazarı Kaymakamlığı Vefa Destek Grubu ve Afet Gönüllüleri Derneği elele…

Afet Gönüllüleri Derneği Sakarya Şubesi, Koronavirüs ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalara önemli katkılar sağlıyor. Gönüllüler, Vefa Destek Grupları ve Kamu kurumlarına desteğini aralıksız sürdürüyor.

Afet Gönüllüleri, salgının Sakarya’da baş göstermesinin ardından, Adapazarı Kaymakamlığı bünyesinde kurulan Vefa Destek Grubu ile birlikte hareket halindeler.

Sokağa çıkma yasağı olan 65 yaş üstü vatandaşların taleplerini, Adapazarı Kaymakamlığı kordinasyonunda yerine getiren AFAD Gönüllüleri, ulaştırılıcak yardımlar için her an görev başındalar…

Gönüllüler, Vefa Destek Grubu ile yapılan çalışmaların yanısıra; Karantina olarak kullanılan Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında, AFAD koordinesindeki hizmetlerine devam ediyor… Diğer yandan Adapazarı Polis Kontrol Noktalarında gönüllü hizmet verirken, Kızılay’ın yardım faaliyetlerine de katkı sağlıyorlar…

Vefa Destek Grubu, 112  – 155 – 156 komuta merkezlerinden yönlendirilen çağrılar ve direkt aramalara, hafta sonları Afet Gönüllüleri Derneği’nin desteği ile cevap vermeye devam ediyor.

Bu kapsamda evde kalan 65 yaş üstü yaşlılar ve engelli vatandaşların; market, eczane ve benzer ihtiyaçlarını sağlayan gönüllüler, tebessüm ile karşılanıyor, dua ile uğurlanıyor…

İyi Parti’den millî dayanışmaya katkı

Koronavirüs salgının yolaçtığı sıkıntılar nedeniyle zor durumda olan vatandaşlar için bir destek de İYİ Parti Sakarya İl Başkanlığı’ndan geldi. Teşkilat mensuplarınca başlatılan kampanya ile, ilk etapta Bin aileye gıda kolisi ulaştırıldı.

İyi Parti İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan, kampanya ile ilgili; “İyi Parti Sakarya İl Başkanlığı olarak, herhangi bir belediye veya kuruluştan yardım talep etmeden sadece teşkilat mensuplarımızın katkılarıyla oluşturduğumuz kampanya sayesinde ilk etapta bin ailemize gıda kolisi ulaştırdık. İl ve İlçe teşkilatlarımızda görevli yöneticilerimiz ve üyelerimiz, yaptıkları bu yardımlarla milli dayanışmaya katkı sağlamış ve toplumdaki yardımlaşma kültürüne örnek olacak bir tavır sergilemişlerdir” ifadelerine yer verdi.

İLÇE TEŞKİLATI DA DESTEK VERDİ

Diğer yandan, İyi Parti Adapazarı İlçe Teşkilatı da kampanyaya destek verdi…

Adapazarı İlçe Başkanı Serdip Dokumacı, “Yardımın siyasi partisi, o’su, bu’su olmaz! Yardımın manevî  hazzı olur, sevabı olur… Allah yardımcı olabilen herkesten razı olsun. Vatandaş gerçekten çok zor durumda. Gücü yeten herkesi, sağına soluna bakmaya davet ediyorum. İlla ki birileri orada sizlerden yardım bekliyor. Hep beraber, el ele bugünleri de aşacağız inşallah” diye konuştu.

Bakkallar ‘israftan kaçının’ çağrısı yaptı

Bu hafta sonu yine sokağa çıkma yasağındayız… İki gün süreyle herkes evlerinde olacak… Geçen haftaki yasağın yolaçtığı panik günlerce konuşuldu… Bu kez yasağın günler öncesinden duyurulması, vatandaşlara hazırlık yapması için fırsat tanıdı…

Sokağa çıkma yasağı öncesi; Sakarya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, vatandaşlara israftan kaçınılması ve ihtiyacı kadar alışveriş yapılması çağrısında bulundu.

Geçen hafta uygulanan 2 günlük sokağa çıkma yasağına, hazırlıksız yakalanan vatandaşlar kaosa neden olmuştu… Yasağın başlamasına yaklaşık iki saat önce yapılan açıklama sonrası, vatandaşlar market ve fırınlara hücum etmiş, gıda ve ihtiyaç malzemesi satan işyerleri önünde uzun kuyruklar oluşmuştu.

Dakikalar içinde yaşanan bu yoğun haraketlilikte ‘Sosyal Mesafe’ kuralının hiçe sayılması ile o günden bu yana Covid-19 salgının daha da yayılacağı endişesi ve tartışmaları da sürüyor…

Şimdi bir sokak yasağına daha hazırlanıyoruz… Bu kez sokağa çıkma yasağı, günler öncesinden açıklandı. Böylelikle vatandaşların ihtiyaçlarını önceden ve rahatlıkla temin edebilmelerine de olanak sağlandı.

Her vatandaşın ihtiyacı kadar alışveriş yapmasının bu zorlu süreçte önemli olduğuna dikkat çeken Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ahmet Akdardağan, “Vatandaşlarımız lütfen evlerinde kalmaya devam etsinler. Şehrin bakkal esnafları olarak, ihtiyacı olan vatandaşlarımızın evlerine kadar hizmet götürüyoruz. Ancak evde kalma psikoloji nedeniyle ihtiyacımız olmayan ürünleri almak veya fazladan almak israfı beraberinde getiriyor” dedi ve “İsraftan kaçınmalı ve ihtiyacımız kadar alışveriş yapmayı ilke edinmeliyiz” tavsiyesinde bulundu.

Bir engelli annesinin serzenişi…

2 günlük sokağa çıkma yasağı kararının ardından vatandaşların toplu halde ihtiyaç maddeleri almak için market ve fırınlara hucüm etmesiyle, ‘sosyal mesafe’nin ihlal edilişi, koronavirüs salgınını daha da arttırdığı endişesini ortaya çıkardı.

‘PANİĞE NE GEREK VARDI?’

Engelli bir kız çocuğu annesi olan Aslı Kılıç, Sakarya’da geçen hafta sokağa çıkma yasağı nedeniyle yaşananlardan dolayı endişesini dile getirdi… Aslı Kılıç, halkın düşüncesizce davranışının toplum sağlığını tehlikeye attığını, özellikle engelli bireyler ve ailelerini daha da zor durumda bıraktığını ifade etti.

Kılıç, genelge kapsamında; Engellilerin gerekli hallerde dışarıya çıkması mümkünken, kurallara uymayanlar yüzünden salgının giderek risk oluşturması nedeniyle, engelli çocuğunu dışarıya çıkaramadığını öne sürdü.

Vatandaşları daha duyarlı olmaya davet eden Kılıç, geçen hafta yaşananlarla ilgili vatandaşlara seslenerek; “Yasak kararı duyurulur duyurulmaz fırınlara, marketlere saldırmaya gerek yoktu. Gazetenin bile ayağımıza ücretsiz geldiği bir ülkede aç kalmazsınız korkmayın!.. Belki bir kesimin umurunda olmaz ama unutmayın ki, bir kesimde de engelliler var… Herkes sağlıklı çocuklarını evde tutmakta zorlanırken, bizim özel çocukları evde tutmamız daha zor. Buna rağmen kurallara uyuyor ve onları dışarı çıkarmıyoruz… İlk sokağa çıkma yasağı öncesi yaşananlar nedeniyle; kendini bilmez insanlar yüzünden bir müddet daha onları evde tutmaya çalışacağız… Kendinize saygınız yoksa çevrenizdeki insanlara saygınız olsun” diye tepkisini dile getirdi.

İşte, bir engelli annesinin tepkisi böyleydi… Haklı değil mi?

Toplumun vicdanına bırakıyoruz…

• Şule BAYRİ / SHA – Sakarya