Adapazarı güven, dostluk ve sevgi şehridir

Paylaş:

Aynalıkavak Sohbetleri’ne katılan ünlü spor adamı Şansal Büyüka, çocukluğunun Adapazarı’nda, Uzunçarşı’da, Aynalıkavak’ta geçtiğini söyleyerek “Adapazarı güven, dostluk ve sevgi şehridir” dedi.

Adapazarı Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen kültür ve sanat etkinlikleri kapsamındaki Aynalıkavak Sohbetleri’nin Aralık ayı özel konuğu ünlü spor adamı Şansal Büyüka oldu. Moderatörlüğünü Oktay Sarı’nın yaptığı programda Büyüka, Adapazarı hatıralarını anlattı.

ADAPAZARI ÇARŞILAR ŞEHRİ

Moderatör Oktay Sarı, Aynalıkavak ve önemini anlattığı açılış konuşmasında “Adapazarı çarşılar şehridir. Semerciler, Yağcılar, Hasırcılar, Çıracılar, Unkapanı, Aynalıkavak gibi. Burada insanlar çeşitli köylerden gelir; ürünlerini sütlerini, peynirlerini kavak ağaçlarına asar ve o kavak ağaçlarına asılan peynirlerden diğer alıcılar gelir, alır, parasını da oraya bırakırmış” dedi.

BAŞKA UZUNÇARŞI YOK

Çocukluk ve gençlik yıllarının Adapazarı’nda geçirdiğini belirten Şansal Büyüka, “Benim çocukluğum buralarda geçti. Kurtuluş Mahallesi Uçak Sokak’ta otururduk. Ortaokula şimdiki Büyükşehir Belediyesi’nin bulunduğu binaya giderdik. Uzunçarşı’dan geçip eve giderdim. Şimdi AVM’ler oldu ama Türkiye’de asla bir Uzunçarşı yok. Uzunçarşı’nın otantik yapısı, ayrı bir güzelliği vardır. Hakikaten güven, dostluk ve sevgi şehridir Adapazarı. Duyguların saygı gördüğü bir şehirde büyüdük biz. Burada kendi evimdeyim. Adapazarı çok köklü, çok sosyal bir şehirdir.
Biliyorsunuz Türkiye’de bir tiyatro oyunu oynanacaksa önce Adapazarı’nda sahnelenirdi. İyi bir şehirde yaşıyoruz. Elbette talihsizliklerimiz oldu. Çektiğimiz acılar oldu ama tüm bunlara rağmen bu şehir yaşamaya değer. İstanbul’da oturuyorum ama köyde kendime ev yaptım. Haftanın yarı gününü burada geçiriyorum. Uzunçarşı’da da geziyorum. Arkadaşlarımın dükkânlarına gidiyorum, çaylarını içiyorum. Memleketin havası, suyu, toprağı sizi çekiyor, başka yere gidemiyorsunuz” diye konuştu.

GAZETECİLİKTE YANLIŞ OLMAZ

Oktay Sarı’nın başarısının sırrını ve bu mesleği yapmak isteyen gazetecilere tavsiyelerini sorması üzerine Büyüka, “Gazeteci önce işiyle, sonra eşiyle evlidir. Taşıyabileceksen evet de yoksa hiç başlamayacaksan şimdiden vazgeç diyorum. Eşimin hayatı beni beklemekle geçti. Gazetecilik fedakârlıktır. Saati, vakti olmaz. Gazetecilikte yanlış olmaz. Yanlış istihbarat gelmiş olabilir. Eksik istihbarat almış olabilirsiniz. Maksatlı bir habere takılmış olabilirsiniz,  bunların hepsinden özür dileyip çıkarsınız ama yalan haberin telafisi olmaz. Yalan yazmamak lazım. Gazetecinin son derece doğal eleştiri hakkı var ama hakaret hakkı yoktur. Gazeteci duracağı yeri mutlaka bilecek. En ciddi şekilde eleştirebilir ama insanın kişiliğine, insan haklarına, saygı sınırlarına asla ters düşmeyecek gazetecilik yapmalı. Prestijli bir gazeteci olmak istiyorsanız doğruları yazacaksınız. Gazetecilik sıradan bir iş değil. Herkes gazeteci olamaz” dedi.

IŞIKSU’DAN TEŞEKKÜR

Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, program sonunda Şansal Büyüka’ya teşekkür etti. Işıksu, “Saygıdeğer büyüğümüz Şansal Büyüka ağabeyimizle bir arada olmaktan çok memnun olduk. İlgisi ve samimiyeti için şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi. Şansal Büyüka, daha sonra sevenleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi.