Anadolu Anneleri “Engelli Bakanlığı” İstiyor

Paylaş:

Kuruluşunu yeni tamamlayan Anadolu Anneleri Derneği başkan ve yöneticileri, düzenlenen kahvaltı organizasyonunda, basınla ilk kez biraraya geldi.

Dernek Kurucu Başkanı Saniye Altakhan ve yönetim kurulu üyeleri, toplantıda Türkiye’de acilen Engelli Bakanlığı kurulmasını istedi. Üvey kızı, engelli Hanife Altakhan’ın da katıldığı toplantıda konuşan anne Saniye Altakhan, “Aile Bakanlığı yetmiyor. Acilen Engelli Bakanlığı istiyoruz” dedi.

Kızı Hanife’nin yürümesi için başlattığı mücadeleyi anlatan fotoğraf kareleri eşliğinde bir sunum da gerçekleştiren anne Saniye Altakhan, özetle şunları söyledi:

“HEPİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ”

“Hepimiz birer engelli adayıyız. Yarın ne olacağımızı kimse bilemez. Bir saniye sonrasının garantisi yok. Ülkemizde üvey anne şiddetine maruz kalan binlerce çocuğumuz var. Biz engelli anneleri unutulduk. Kapalı kapılar ardında kaldık. Mücadelemizi duyan ve bize sahip çıkan yok. Engelli annelerine birer sosyal görevli istiyoruz. Bu derneği, ağır engelli çocukları olan annelerin sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak üzere kurduk. Destek bekliyoruz.

“ENGELLİ BAKANLIĞI ŞART”

Ülkemizde hali hazırda kurulmuş olan bir Aile Bakanlığımız var. Ama maalesef yeterli gelmiyor. Engellilerin sorunlarının tek elden çözümü Engelli Bakanlığının kurulmasından geçer. Bakanlığın kurulması konusunda bize düşen ne sorumluluk varsa, yerine getirmeye hazırız. Diğer engelli derneklerini de bu konudaki mücadelemize destek olmaya davet ediyoruz.

“AÇIK CEZAEVİ ANNELERİYİZ”

Bizler açık cezaevi anneleriyiz. Bugün Güneydoğu’da ağlayanlar da, şehir merkezinde ağlayanlar da anne… Hiçbirinin birbirinden farkı yok.

Devlet kurumları kilitlenmiş durumda. Yasalar var ama, uygulama noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Denetimler yetersiz. Engelliler için uygun fiziki şartlar çoğu yerde oluşturulmamış. Engelli çocuklarımızla Sakarya sokaklarında yürümekte zorlanıyoruz. Bu noktada Belediyelere büyük sorumluluklar düşüyor.

“PROJELERİMİZE DESTEK VEREN YOK”

Engelli anneleri olarak hayata geçirmeyi düşündüğümüz çok sayıda proje var. Ama uygulamaya kalktığımız projeler maalesef destek görmüyor. Elimizden tutan yok. Yerel yönetimlerden, iş adamlarından projelerimize destek istiyoruz.

Yönetime Sakarya Üniversitesinden gençlerimizi aldık. Bu gençler en büyük destekçimiz. Devlet bize kapısını ne kadar açarsa açsın, toplum kapısını bize açmadıkça hiçbir sonuca varamayız.

“FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ İSTİYORUZ”

Sakarya’da Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine ihtiyaç var. Böyle bir merkezin bugüne kadar kurulmamış olması çok büyük eksiklik. Defalarca merkezin kurulması için söylemlerde bulundum, bunun için mücadele verdim. Eğer bir gün Sakarya’ya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi açılırsa kurban keseceğim. Yemin ettim. Merkez Sakarya’da olmadığı için insanlar ya İzmit’e veya Nevşehir’e gitmek zorunda kalıyor. Engellileri bu işkenceden kurtarmak lazım.

“EN BÜYÜK HAYALİM KIZIMIN YÜRÜDÜĞÜNÜ GÖRMEK”

Kızım Hanife hem yetim, hem öksüz, hem de engelli. Kızımın yürüdüğünü görmek en büyük arzum. Bunun için sonuna kadar mücadele edeceğim. Nice zorlukları beraber aştık. Zar zor da olsa, GATA’da tedavi ettirdim. İstenirse benim kızım yürür. Ben kızımın sessiz çığlığıyım.

Sakarya turizme açık bir il. Burada neden bir engelli turizmi olmasın? Bunu sağlamak çok zor değil. Kardeş Aile Projemiz var. Bu proje önemli. Sakarya’da 7 binin üzerinde engelli var. Bu az bir rakam değil. Engelli Kalite Projesi de bir diğer projelerimiz arasında. Üniversitemizden de özellikle alet makine vs. konusunda destek bekliyoruz.

“BEN HER GÜN ÖLÜYORUM”

Bugün Güneydoğu’daki anneler evlatlarını nasıl ki toprağa verdiğinde, o evlatlarıyla birlikte ölüyorsa, bilin ki ben de her gün ölüyorum. Sakaryalılardan en büyük isteğim engellilerimize, yeni kurulmuş olan derneğimiz Anadolu Annelerine ve projelerimize destekte bulunmaları.”

• Hülya SÜRÜCÜ / Sakarya