BAŞKENT ÇIKARMASI

Paylaş:

Ankara’daki Sakaryalı siyasîler, bürokratlar, sendika başkanları, sivil toplum kuruluşları, medya mensubu ve resmî kurumların yöneticilerine düzenlenen ziyarette Sakarya’yı masaya yatırdık

Taka Gazetesi Sakarya Bölge Temsilcisi Levent Candan’ın organize ettiği üst düzey görüşmelerle gerçekleşen Başkent ziyareti oldukça verimli geçti. Levent Candan’a; Yeni Sakarya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Levent Bayri ve işadamı Erkan Azman eşlik etti. 3 gün süren görüşmelerde, Ankara’dan bakış açısıyla Sakarya değerlendirildi.

ANKARA’DAKİ SAKARYALILAR

Gazeteci Levent Candan ve beraberindekiler, AK Parti Sakarya Aday Adaylarından Sakaryalı İşadamı Mahmut Tandoğan’ın misafiri oldu. Ziyaret programının ilk ayağında sırasıyla; Anadolu Ajansı TBMM Muhabiri Atakan Çelik, Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, Özel Adatıp Hastaneleri Sağlık Grup Direktörü Yaşarbir Bilgin, Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Tarım ve Orman Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Ankara Sakaryalılar Vakfı Başkanı İrfan Çelik, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk, Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar ve Genel Başkan Yardımcısı Ali Güzeldal, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Parti 23. dönem İstanbul, 24. dönem Rize Milletvekili, 60. Hükümet Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 61. Hükümet Gümrük ve Ticaret Bakanı, MKYK Üyesi ve AK Parti Genel Merkezi Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı, RTÜK Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Ertan Ömeroğlu ile görüşmeler sağladı. Programın ikinci ayağında ise;  İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Mali İşler Başkanı Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Diyanet İşleri Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Burak Orhan, Tes-İş Sendikası Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sedat Çokol, Dünya Gençlik ve Spor Konfederasyonu Genel Başkanı Türker Aygündüz ve Anadolu Ajansı Muhabiri Kemal Kaymak ile bir araya gelindi.

Başkent yolunda…

İşadamı Erkan Azman’ın kullandığı özel aracıyla Adapazarı’ndan çıktığımız gece yolculuğunda, sabahın ilk saatleri Ankara’ya varıyoruz. Başkent bizi kar yağışı altında burun direklerimizi sızlatan -6 derece soğuğuyla karşılıyor… Daha önceden yerlerimizin ayrıldığı otelimize yerleşiyoruz. Kısa bir uyku ve kahvaltı sonrası ilk ziyaretlerimiz için yola koyuluyoruz.

Gazi Meclis’teyiz…

İlk durağımız Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) oluyor. Bizi, Sakarya’dayken çok hatıralarımız olan deneyimli gazeteci dostumuz; Anadolu Ajansı TBMM Muhabiri Atakan Çelik karşılıyor… 17 Ağustos 1999 Depremi’nin o acı dolu günlerinde kader arkadaşlığı yaptığımız, Sakarya’ya televizyon ve gazetecilik alanında büyük emekleri ile unutulmaz katkıları olan meslektaşımız, hal hatırdan sonra bizi Gazi Meclis’in her bölümünü işlevlerini anlatarak gezdirdi.

Gezi programımız hakkında kendisine bilgi verirken, görüşmek istediğimiz bir kaç hemşehrimize ulaşmada yönlendirmeleri ile yardımcı olan sevgili dostumuz Atakan Çelik’e ilgisi için teşekkürlerimizi sunarken, program akışımızı sürdürmek üzere vedalaşıyoruz.

ÖMER ÇAĞIRICI:

‘Özel Güvenlik her yerde, görmezden gelme’

Çelik, Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı ile olan randevumuz için sendika genel merkez binasına ulaşıyoruz. Genel Başkan Ömer Çağırıcı ile buluşmamızda güleryüz ve dostlukla ağırlanıyoruz. Başkan Çağırıcı ile biraz Sakarya’dan konuştuktan sonra, özel güvenlik görevlilerinin etkili sendikası Güvenlik-İş Sendikası’nın faaliyetleri ile ilgili bilgi alıyoruz.

Özel güvenlik görevlisi üyelerinin, sendika faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olması, çalışma hayatına dair gelişmeleri takip edebilmeleri, sendikal bilincin aşılanması ve özel güvenlik mesleğinin farkındalığının arttırılabilmesi amacıyla gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı Başkan Çağırıcı. Bununla ilgili bir de dergiyi yayın hayatına geçiren sendika, oldukça iddialı bir yayın organı çıkarmış. 8. sayısına ulaşan ve bir hayli kaliteli GÜVENLİK-İŞ adındaki dergi, sendika üyelerinin hizmetine sunulmuş güzel bir iletişim aracı olmuş.

Başkan Çağırıcı, özel güvenliğin önemini vurgulama ve kamuoyunda farkındalık oluşturma amacıyla bir kısa film yarışması düzenlendiğini ifade etti. Özel güvenlik temasını içeren kısa filmin hazırlıkları için üniversitelerin sinema bölümleri ile de temasta olduklarını söyledi. Biz de bu filmi merakla beklediğimizi ifade ederek onların heyecanına ortak olduk… Bu filmde; “Özel Güvenlik her yerde, görmezden gelme” teması işlenecek.

Başkan Çağırıcı, “Doğumdan ölüme, beşikten mezara yaşamın her anında sizin güvenliğinizi sağlayan özel güvenlikçiler olarak bizler yaşamınızın her anında yanınızdayız. Okullardan, işyerlerine, hastanelerden, yurtlara, eğlence mekanlarından, kamu binalarına, stadyumlardan, şantiyelere kadar her an her yerde tüm güvenliğinizi sağlayan biziz” derken, “Peki siz bizi görüyor musunuz… Bizi görmezden gelmeyin. Biz sizin kardeşiniz, arkadaşınız ve dostunuzuz. Bizi sadece başınız sıkıştığında aramayın. Her yerde olduğumuzu bilin” çağrısında bulunuyor. Bu çağrıya kulak verilmesi dileğiyle dostumuz Başkan Ömer Çağırıcı’ya ilgi ve misafirperverliği için teşekkürlerimizle veda ediyoruz.

EYÜP ALEMDAR:

Sakarya hak ettiği yerde değil

Bu kez Koop-İş Sendikası’ndayız. Bizi Genel Başkan Eyüp Alemdar makamında karşılıyor. Sohbetimizde Sakarya’daki gündemi paylaşırken, memleketten haberleri nasıl aldığını sorduk Başkan Alemdar’a. Bu arada masasının üstündeki bizim yerel gazetelerin birinci sayfalarının kağıt çıktıları dikkatimizi çekiyor. Belli ki başkan Alemdar Sakarya gündemini sürekli takip ediyor. Merakımızı gidermek için, neden internetten okumadığını sorarken aldığımız cevap bir hayli ilginç ve yerindeydi…

“Sanal medya zaman hırsızı ve sağlığa da zararlı. Ben Sakarya’dan havadisleri gazetelerin çıktılarını aldırıp oradan okuyor, gündemi böyle yakından takip ediyorum.”

Evet başkan haklı. İnternete girdiniz mi bir daha çıkabilmek çok zor, radyasyon kuşatması da cabası…

Başkan Alemdar, Sakarya’nın konumu itibariyle çok önemli iller arasında yer aldığını ancak yeterli yatırımların gelmeyişi nedeniyle hak ettiği yerde olmadığını söyledi. Başkan Alemdar, Sakarya’nın sahip olduğu avantajların iyi kullanılıp daha çok yatırımcı çekilmesinin sağlanarak, hak ettiği yere getirilmesini temenni ettiklerini de ifade etti.

Alemdar başkana, gösterdiği yakın ilgi ve yaptığımız güzel sohbet için teşekkürlerimizi iletirken, programımızdaki ziyaretler zincirine yeni bir halka daha eklemek üzere yola koyuluyoruz…

SAKARYALILAR VAKFI

Sakarya’nın Ankara’daki lokomotifi

Yıllar önce Ankara’daki Sakaryalılar’ı bir araya getirmek ve lobi oluşturmak için kurulan sivil toplum örgütü Sakaryalılar Vakfı’ndayız. Genel Başkan İrfan Çelik ile buluşuyoruz. Orman Bakanlığı eski Müsteşarı ve Sakaryaspor eski Başkanlarından İrfan Çelik, çok renkli kişiliğiyle gönül adamı bir hemşehrimiz.

Her zamanki gibi güler yüzü ve pozitif enerjisi ile karşılıyor bizi. Gittiğimizde yine bir toplantı halindeydi ve burada da tanıdık simalarla karşılaşıyoruz. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Uztürk… İlimizde bir dönem, şimdiki adıyla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü görevinde bulunan Uztürk’ün Sakarya’da unutulmaz hizmetleri var.

BİSİKLET TURUNA ‘SAKARYA ETABI’NI KAZANDIRDI

Sohbetimizde Sakarya’daki faaliyetlerden bahsederken konu, bu yıl 56’ncısı düzenlecek olan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’ndan açıldı… 12-19 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek TUR 2020’nin etaplarını kapsayan şanslı iller arasında Sakarya da yer alıyor… Bu önemli etkinliğin ikinci etabı Sakarya’da gerçekleşecek…

İşte bu turun Sakarya’dan da geçirilmesi için nasıl çaba sarfettiğini anlatan Başkan İrfan Çelik, geçtiğimiz birkaç yılda altı etap olan turun, bu sezon sekiz etaptan oluşacağı bilgisini paylaşıyor bizimle.

İstanbul’dan verilecek startla Beykoz ilçesinden başlayan 187 kilometrelik ilk etap, Sakarya Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde sona erecek. Bu gelişme, Sakarya’nın tanıtımına katkı için son derece önemli… İşte bu, Ankara’daki Sakaryalılar’ın gücünün bir göstergesi…

DİYANET-SEN TEMASLARI

Dünyanın ilk müstakil Din görevlileri Sendikası

Türkiye’deki işçi ve memur sendikalarının ne amaçla kurulduğu, hangi faaliyetlerde bulunduğu, zaman zaman yaptıkları ve ses getiren eylemlerle gündeme gelmeleri, ülkede bilinen bir durumdur. Ancak din görevlilerinin sendikalaşmak gibi eğilime girmesi yadırganır bir durum… İşte bizim de merak ettiğimiz sorunun cevabını, Diyanet-Sen Genel Merkezi’ni ziyaretimizde alıyoruz…

Sakarya ile yakından bağları bulunan Genel Başkan Yardımcısı Ali Güzeldal karşılıyor bizi.

Sakarya İmam Hatip Lisesi’ni 1980’de tamamlayan Güzeldal, din görevlisi olmanın yanında sivil toplum örgütlerinde de aktif görev aldı. Uzun yıllar Adapazarı Din Görevlileri Derneği yönetiminde de yer alan Güzeldal, son 4 yılda aynı zamanda Memur-Sen İl Başkanvekilliği ve 2018’den bu yana da Diyanet-Sen Eğitim ve Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunuyor.

Güzeldal bizi sendika genel merkezinde öğle yemeğine davet ederken Genel Başkan Mehmet Bayraktutar ile tanıştırıyor. Hoş sohbet ve esprili kişiliğe sahip sayın Bayraktutar bizi sıcak ilgisiyle karşılıyor. Anlattıkları ile Sakarya’yı yakından tanıdığını anlıyoruz…

Yemekten sonra makam odasında ağırlanıyoruz. Sendikaları hakkında bizleri bilgilendiren genel başkan Bayraktutar, ilk olarak İstanbul’da teşkilatlanarak tüm illerde çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Sendikalarının giderek büyüdüğünü ve şu anda 85 bin üyesi bulunduğunu belirten Bayraktutar, hedefilerinin Anadolu’da en kısa sürede örgütlenmek ve 120 bin üyeye ulaşmak olduğunu söylüyor…

DİN GÖREVLİSİ İÇİN SENDİKA BİR İHTİYAÇ MIDIR?

Bu bilgileri paylaşırken, bam teline dokunan soruları yöneltiyoruz sayın Bayraktutar ve yardımcısı Güzeldal’a… “Neden Sendika?.. Sendikalar genellikle, üyelerini işverene karşı savunma, ücret, mesai, kıdem tazminatı gibi haklarını koruma yolunda, gerekirse eylemler yaparak üyelerinin arkasında duran örgütsel yapılardır. Şimdi bu çerçeveden baktığımızda; üyelerinizin olası bir haksızlık karşısında haklarını hangi yöntemle savunursunuz (!) Eylemi ne için, kime karşı yaparsınız? Bu örgütlenme kime karşıdır?.. diye, daha soruyu sorarken gülümsüyorlar, ne demek istediğimizi anlamışçasına…

Cevapları şu oluyor: “Çağımız örgütlü toplum çağıdır. Ancak örgütlü toplumların sesi duyulmaktadır. Onun için ‘hak verilmez alınır’ deniyor ve yine; hak, haklı olana değil, güçlü olana veriliyor. Örgütlü topluluk sayıca az da olsa örgütsüz çoğunluğa hükmediyor ve onu idare ediyor. Çağdaş demokrasi, her şeyi devletten bekleme anlayışı yerine, hukuk dahilinde haklarını arayarak, bilinçli örgütlenmeyi, daha değişik ifade ile sivil toplum örgütlerini kurmayı gerektiriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın varlığının ve din hizmetlerinin devlet eliyle verilip verilmemesinin tartışıldığı ortamda sessiz kalmamız doğru değildir. Başta kendi sorunlarımız olmak üzere ülke ve toplum sorunlarının çözümü için elimizi taşın altına birlikte koymamız lazım.”

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar ve yardımcısı Ali Güzeldal’a bu güzel sohbetleri ve ilgileri için teşekkürlerimizi sunarken birer hatıra fotoğrafı çekimi ile vedalaşıyoruz.

Levent CANDAN / Levent BAYRİ / ANKARA (21-23 Ocak 2020)

YARIN:

TÜRK-İŞ GENEL MERKEZİ

– Sakarya’nın Ağabeyi Ergün Atalay

AK Parti GENEL BAŞKAN YRD. ALİ İHSAN YAVUZ

– Sakarya Büyükşehir’in yıllanmış KDV çıkmazı!

AK PARTİ MKYK ÜYESİ HAYATİ YAZICI

– ‘Tank Palet konusundaki tartışmalar yersiz’

İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır:

– ‘Sakarya’da en büyük sorun deprem güvenliği’