Ankara’dan Sakarya

Paylaş:

Başkent ziyaretleri programı kapsamında bir araya gelerek görüştüğümüz Ankara’da önemli görevlerde bulunan hemşehrilerimizle, başkentten bakış açısıyla Sakarya’yı değerlendirdik.

TÜRK-İŞ GENEL MERKEZİ

Sakarya’nın Ağabeyi Ergün Atalay

Ankara’ya gidip de Sakarya’nın medar-ı iftarı, Türk işçisinin babası ve Sakarya’nın ağabeyi Ergün Atalay’a gitmemek olmaz… Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın varlığı Sakarya için çok şey ifade ediyor… Hiç bir Sakaryalı’yı Ankara’da boş çevirmeyen, tüm hemşehrilerini kucaklayan, her daim Sakarya’nın sorunlarını dert edinen, siyaset üstü bir gönül adamı Ergün Atalay…

Ziyaret programımızın ilk gününü sayın Atalay’ın makamında sonlandırıyoruz… Görüşmelerimiz hep kısa olsa da çok şeyle dönüyoruz yanından. Her zamanki yoğun, hiç boş kalmayan genel merkezdeki odasında Sakarya’yı değerlendiriyoruz.

Memleketi için her zaman en iyisini düşünen Ergün Atalay, Tank Palet konusundaki temkinli yaklaşımını sürdürüyor, her zaman artılarını düşünerek cevaplıyor. “Kim yaparsa yapsın ama yapsın. Bu ülkenin tanklara acil ihtiyacı var” diyor…

Adapazarı’ndaki yapımı süren Milllet Bahçesi’nin durumunu soran Atalay’a, bu yaz Sakaryalılar’ın hizmetine girececeğini söylüyoruz… Malum, bu projenin Sakarya’ya kazandırılması onun sayesinde gerçekleşiyor… Eski stad alanına yapılacak millet bahçesinin yeri, iş merkezi yapılmak üzere bir firmaya satılmıştı. Yani burası yine bir beton yığını haline gelecekti… O günlerde bir Sakarya gezisi için geldiği sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile helikopterde beraberinde olan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Çark Caddesi semalarında stadın yıkılan alanına birlikte bakıyorlar… Tam o sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan, dikkatini çeken bu alan için “buraya ne yapılıyor diye” sorması üzerine Atalay’ın verdiği bilgi, projenin akışını değiştiriyor… Bu konuşma üzerine, Cumhurbaşkanının verdiği talimatla her şey değişiyor. İhale iptal ediliyor ve eski stadın yeri millete geri dönerek, millet bahçesi projesi başlatılıyor…

İşte Atalay, beklenmedik anda şehre böylesi hayatî dokunuşları ile, maçı 90+1’de çeviren oyuncu gibidir…

Atalay bizi, kısa ama tadında görüşmemiz sonrası günün anısına ile birlikte fotoğraf çekimi sonrası yolcu ederken, Sakarya’ya da selamlarını gönderiyor.

ALİ İHSAN YAVUZ VE SAKARYA’NIN ÖNEMLİ SORUNU

Sakarya Büyükşehir’in yıllanmış KDV çıkmazı!

Meclis’in tatilde olmasına rağmen her zamanki yoğunluğu arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz’u, AK Parti Genel Merkezi’nde ziyaret etme fırsatımız oldu. Sayın Yavuz ile bu kısa zamanı en iyi değerlendirmek üzere, saat 17.00’de makam odasında yediği öğle yemeğine (!) biz de eşilik ediyoruz. Başka bir randevusuna yetişmek üzere olduğu bu kısa zaman zarfında Sakarya’nın en önemli sorunlarından bir olan “Sakarya Büyükşehir’in KDV iadesinden kaynaklı sorunu”nu ilettik.

İhracattaki KDV iadelerinden kaynaklı olarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin maliye payı ciddi şekilde düşmekte ve belediye hizmetlerinin finansmanı ile ticaret ve sanayinin alt yapısına yönelik hizmetlerde kaynak sıkıntısı nedeniyle mağduriyet var.

Ali İhsan Yavuz’a, “Bu sorunun çözümü üzerinde bir çalışmanız var mı” diye sorduk. Çok net olmamakla birlikte sorunun çözümüne uğraştıkları bilgisini aldık. Sayın Yavuz, “Bu yeni ortaya çıkmış bir sorun değil. Yıllardır biliniyor. Biz de çözüm yolları için uğraş veriyoruz. Konu sayın Berat Albayrak’a iletildi. Ancak bu sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Bu sorun bir çok büyükşehir belediyesinde mevcut. Dengeleri de gözetmek lazım. Fakat Sakarya’nın bu sorununa çözüm için takipteyiz” diye ifade ediyor.

HAYATİ YAZICI:

‘Tank Palet konusundaki tartışmalar yersiz’

AK Parti Genel Merkezi’nden ayrılmadan önce, aynı gün Sayın Hayati Yazıcı ile görüşmek üzere randevu saatimizi bekliyoruz. Bir sonraki programımızı gözden geçirip planımızı yaparken, sayın Yazıcı’nın sekreteryası makam odasında beklendiğimizi haber veriyor.

AK Parti 23. dönem İstanbul, 24. dönem Rize Milletvekili, 60. Hükümet’in Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 61. Hükümet’te Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yapan AK Parti MKYK Üyesi ve AK Parti Genel Merkezi Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı ile bir araya geliyoruz. Sayın Hayati Yazıcı ile tanışıp hatırlaştıktan sonra gündemle ilgili meselelerle sohbet ediyoruz.

“Sakarya’da ne var ne yok” diye sorduğunda, Tank Palet konusundaki tartışmaların sürdüğünü ilettik.

Bu konudaki tartışmanın ülkeye zarar verdiğini belirten sayın Yazıcı, “Konuyu sayın Cumhurbaşkanı çok net ifadelerle defalarca anlattı. Bir satış veya devir söz konusu değil. Bu tartışmalar anlamsız yere yapılyor” diye konuştu.

Sayın Yazıcı, kendisine yaptığımız ziyaret için memnuniyetini ifadede ederken bir hatıra fotoğrafı çekiminden sonra bizi uğurlayarak Sakarya’daki Rizeli hemşehrilerine de selam gönderiyor. Biz de kendisine sohbeti ve ilgisi için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

İYİ PARTİ SAKARYA MİLLETVEKİLİ ÜMİT DİKBAYIR:

Sakarya’nın en büyük sorunu deprem güvenliği

Ziyaret programımızın son günü İYİ Parti GİK Üyesi ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır ile parti genel merkezinde bir araya geldik.

Ümit Dikbayır, Sakarya’nın güncel sorunlarına duyarlı bir milletvekili olarak, zaman zaman verdiği yönergelerle Meclis’in renkli simaları arasına girdi…

“Sakarya’nın en büyük sorunu sizce nedir?” diye sorduğumuz Dikbayır, sohbet ortamında şu ifadelerle konuştu:

“Sakarya’nın en büyük sorunu, deprem var mı? Bir hazırlık yok. Şimdi yok… Nostaljik tramvay paketlenmiş işler, rütuşlanmış işler… Bunlar lazım değil. Bizim en büyük sorunumuz deprem. Her gün bir yerde deprem oluyor. Hazır mıyız? Değiliz. 10 bin bina var. İçinde kaç bin kişi yaşıyor. En az 40 bin, 50 bin. Yarın ağlayıp üzülmenin bir anlamı yok. Önlem alacağız. Önlem almamız lazım. Bu işler belediyenin altından kalkacağı işler değil. ‘Büyükşehir Yasası’ dediniz.. Neymiş ‘brokratik engeller var’mış. Neymiş brokratik engel. Bir tane kanun hükmünde kararnameye bakar.

Belediye mevcut iktidarın. Büyükşehir belediye, 14 mevcut ilçe iktidarın. Şimdi 15 olduk. Bakanlık ellerinde, Cumhurbaşkanlığı ellerinde. Bir tane kanun hükmünde kararnameye bakar. Biz diyoruz Sakarya’nın hakkını Sakarya’ya veriniz. Tekrar söylüyorum. Genel başkanımız Meral Akşener Cumhurbaşkanı olsaydı şimdiye kadar kırk kere çözmüştüm. Bir dosya yapardım, giderdim anlatırdım. Sakarya’nın uğradığı haksızlığı izah ederdim ve bu işi şimdiye kadar hallederdim. Yarın bir gün ah vah etmenin bir anlamı yok. Şu an bizim çok büyük sorunumuz var. Tekrar söylüyorum en az 10 bin depremde yıkılacak bina var 40-50 bin insan yaşıyor. Kimsenin buna hakkı yok.

Yani şubatta genel kurul hakkında bilgilendirme ben genel kurulda yönerge vermiştim. Plan proje komisyonunda görüşüldü. Bu şubat ayı içinde genel kurula indireceğim oradan da diğer milletvekillerinden de destek isteyeceğim. Sakarya milletvekillerinden de isteyeceğim. Bizim istediğimiz hakkımız, haklıyız biz ya. Kocaeli Belediyesi Sakarya’dan 8 kat fazla para alıyor. Aylık en az 10 milyon. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne daha az para geliyor. Şimdi ayda 10 milyona neler yaparsın Sakarya’da neler. Parayı doğru kullanırsan. O parti bu parti meselesi değil bu, siyaset üstü bir mesele. İnşallah destek verirler inşallah olur bu iş. Bunun üzerinden gitmesin, başka türlü hallolsun da nasıl olursa olsun. Şimdi onu da düşünebilirler. Hiç olmazsa iteklemiş oluruz. Aslında ben salak bir adam değilim aptal da değilim. Ben istiyorum diye de olacak değil bu ama belki bana fırsat vermeden kendileri de yapabilir diye yapıyorum bu işi. Şimdi bunu söylüyorlar; Bu, popolizim yapıyor. Bunun olmayacağı belli. Neden olmasın? Bunu bilmiyor, görmüyor muyum. Ben oraya iteklemek için yapıyorum. Çıksınlar halletsinler 4 milletvekilleri var, Büyükşehir başkanları var.

Ben şunu asla kabul etmiyorum; ‘bu işin bürokratik engeli var, kanuni engeli var’ bunu asla kabul etmiyorum. Kanun hükmünde kararnameye bakar. Ama bu neden olmuyor? Onu da söyleyeyim; Sakarya’ya şöyle bakıyorlar; ‘Ne olursa olsun Sakarya bizim. Her dönemde alıyoruz’. Sakarya’da risk görmüyorlar. Risk görsünler bak nasıl hallediyorlar. Biz adamlara şapkayı önüne koyduramadık bütün mesele bu aslında.

TANK PALET’DE DURUM FARKLI: Tankpalet hakkında; “18 ayda bir tank çıkıyormuş. Sayın vekiller ‘her ay üretilecek’ dediler. Bu nasıl oluyor?” diye soruyoruz.

Dikbayır bu konuya şöyle yaklaşıyor: “Üretemezler, yapamazlar. Ben o işin teknik boyutunu da biliyorum. İşin nasıl geldiğini de biliyorum. Mevcut durumunu da biliyorum. Daha bugün açıklama yaptı Albayraklar; ‘Bu işten çekiliyoruz’ dediler. ‘Savunma sanayiinden çekiliyoruz’ açıklaması var. Bugün açıklama yaptılar, yarın da Ethem Sancak yapacak. Bu yöntemle olmaz. Ben şimdi beyanat verdim gazeteye, üzüldüm. Yani açık söyleyeyim, Albayraklar olarak söylemiyorum, bir özel şirketin imkansızlıklardan dolayı çekildiğine üzüldüm. Ben bunu söyledim hep söylemeye de devam edeceğim. Devlet olarak sen savunma sanayiinde millileşme oranını artırmak istiyorsan destek olacaksın. Daha fazla olacaksın. Adam fabrikasında yapıyor, kendi işçisiyle, kendi imkanlarınla yapıyor. Tank Palet’teki durum farklı, çok farklı.

SAKARYASPOR’A SABİT GELİR LAZIM: Sakaryaspor konusunda da görüşlerini aldığımız Dikbayır, “Sakaryaspor’un geliriyle alakalı bir de ‘kiralık’ yazısıyla çıkması… Yazık onu da söylüyorum başından beri. Spor siyaset üstü bir şeydir. Gençleri sokaktan alır. Ayrı bir aktivite alanıdır. Siyasetçiler spordan elini çeksin… Yıllardır söylüyorum yine aynı şeyi söylüyorum; Sakaryaspor’a yapacakları en iyi şey; sabit istikrarlı gelir kaynağı versinler. 

Benzin istasyonu, oto park olabilir. Bir sürü yöntemi var. Sakaryaspor’a sabit gelir versinler. Sakaryaspor ancak öyle başarılı olabilir. Dilenci yaptılar Sakaryaspor’u. Doğru değil” diye konuştu.

Genel merkezde bizi ağırlayan ve Sakarya ile ilgii görüşlerini bizimle paylaşan Sayın Dikbayır’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.

BALKON KAFE SOHBETLERİ…

Dostlarla Ankara’da keyifli bir akşam

Programımızın devamında AK Parti Sakarya Aday Adaylarından Sakaryalı İşadamı Mahmut Tandoğan’ın misafiri olarak; Enerji Bakanlığı Strateji Başkanlığı Uzmanı Önder Karan ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Sapancalı İşadamı Abdullah Şirin ve Özel Adatıp Hastaneleri Sağlık Grup Direktörü Yaşarbir Bilgin ile birlikte, bölgenin ünlü mekanı Balkon Kafe’nin keyifli ortamında buluştuk. Güzel bir akşam yemeği eşliğinde günün yorgunluğunu atarken, sohbet etme imkanı bulduk.

ZİYARET PROGRAMINDA SON TURLARIMIZ

Ziyaretlerimizin son bölümümde geceyi, Ergün Atalay’ın misafiri olarak Türk-İş’e bağlı sendikaların misafirhanelerinden birinde geçirirken, sabah, yine yola koyuluyoruz.

Ziyaretlerimiz arasında yer alan; Diyanet İşleri Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Burak Orhan ile buluştuk. Ziyaretimizden dolayı memnuniyetini ifade eden Burak Orhan’a ilgileri için biz de teşekkür ediyoruz. Artık Ankara’ya veda vakti…

Başkent programımızı; Tes-İş Sendikası Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sedat Çokol, Dünya Gençlik ve Spor Konfederasyonu Genel Başkanı Türker Aygündüz ve meslaktaşımız AA Muhabiri Kemal Kaymak ile görüşmelerimizin ardından noktalıyoruz.

MAHMUT TANDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Ankara’ya her gelişimizde, samimiyeti ve yakın ilgileri ile evimizdeymiş gibi hissettiren ve Sakarya’ya dönüşümüzde tüm sıcaklığıyla uğurlayan AK Parti Sakarya Aday Adaylarından Sakaryalı İşadamı sayın Mahmut Tandoğan’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. •Levent CANDAN / Levent BAYRİ / ANKARA (21-23 Ocak 2020)

YARIN:

RTÜK YENİ YÖNETMELİĞİNDE NELER VAR?

– Saygılı bir ekran hedefi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Ertan Ömeroğlu ile söyleşi.