Kriz yönetiminde dünyanın önündeyiz

Paylaş:

AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş, “Afetlere müdahale ve afet sonrası bozulan hayatın kısa sürede normale dönüşmesini sağlamada ülke ve Sakarya olarak dünyanın önündeyiz. Kriz yönetmede tüm personel ve donanım yönüyle dünyada ne varsa bizde daha iyisi var” dedi.

Sakarya İl Afet Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ve Sakarya Gazeteciler Birliği (SGB) iş birliğiyle İçişleri Bakanlığının 2021 yılını “Afet Eğitim Yılı” ilan etmesi kapsamında, medya mensuplarına yönelik deprem eğitimi verildi.  

DEPREM ANINI YAŞADILAR

Demokrasi Meydanı’nda kurulan deprem simülasyonu TIR’ını ziyaret eden basın mensupları, AFAD Sakarya İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş, AFAD eğitmenleri Alper Demir ve Hakan Deligöz’den brifing aldı.  Bilgilendirmenin ardından eğitim TIR’ına geçen gazetecilere, simülasyon kısmında deprem anı yaşatıldı. 

Hüseyin Kaşkaş – AFAD İl Müdürü

‘HER AN DEPREM OLACAKMIŞ GİBİ HAZIRLIK YAPMALIYIZ’ 

AFAD Sakarya İl Müdürü Kaşkaş, etkinlik sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ve Sakarya’nın deprem bölgesinde yer aldığını anımsattı. 

Sakarya ve etrafında, yakın tarihte 6 büyük deprem yaşandığını ve çok sayıda can kaybının olduğuna işaret eden Kaşkaş, vazifelerinin, her an deprem olacakmış gibi hazırlık yapmak olduğunu söyledi. 

300 BİN KİŞİYE FARKINDALIK EĞİTİMİ

Bugüne kadar 300 bini aşkın kişiye afet farkındalık eğitimi verdiklerini belirten Kaşkaş, “İlkokuldan üniversiteye, kadar vatandaştan en yetkili kurumlara ve kuruluşlara kadar bu eğitimleri verdik. Bu eğitimlerde her zaman söylediğimiz bir şey var; Afetin üç tane aşaması var; afet öncesi, sırası ve sonrası. 

‘KRİZ YÖNETMEDE DÜNYANIN ÖNÜNDEYİZ’

Deprem sırası ne demek; bir afet olduğunda o afete hızlı ve etkili müdahale etmek, sonrasında da bozulan hayatın kısa sürede normale dönüşmesini sağlamak. Şimdi bu ikisi yani afetin sırası ve sonrasında çok net olarak söylüyoruz; afetlere müdahalede ve afet sonrasında bozulan hayatın kısa sürede normale dönüşmesini sağlama konusunda biz ülke ve Sakarya olarak dünyanın önündeyiz. Krizi yönetmede; bununla ilgili araç gereç, malzeme, donanım, yetişmiş uzman, personel yönüyle dünyada ne varsa hamdolsun bizde daha iyisi var. Ama asıl olan afet öncesidir ki; Afet olmadan ve ölmeden önce riskleri belirlemek, tedbir almak, olası bir afette de can ve mal kaybını en aza indirmektir. Yani mantığımız diyor ki; deprem olacak, bunu durdurmak mümkün değil. O halde yapılması gereken; depremi en az zararla atlatabilmektir” ifadelerini kullandı.

TÜM YURTTA FARKINDALIK OLUŞTURMA

Kaşkaş, 2021 yılının “Afet Eğitim Yılı” ilan edilmesi kapsamında yurt genelinde eğitimler verileceğini aktararak, “Bugün de gazetecilere farkındalık oluşturalım istedik. 

Bir afet anında gazetecilerin zarar görmemesi, ayakta kalmaları gerekiyor ki yapılan çalışmaları faaliyetleri, durumu vatandaşlara bildirsinler. O anlamda eğitime katılan tüm gazeteci arkadaşlara teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

Kaşkaş, e-devlet uygulaması üzerinden vatandaşların evlerine en yakın toplanma alanlarını öğrenebileceklerini sözlerine ekledi. 

SGB Başkanı Zeki Aydıntepe de depremi daha hazırlıklı ve bilinçli karşılamak amacıyla verilen eğitim için basın mensupları adına AFAD yetkililerine teşekkürlerini iletti.