Belediye otobüsleri boş gidiyor!

Paylaş:

Koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşlar evlerine kapanırken, toplu ulaşım araçları önemli oranda yolcu kaybına uğradı. Büyükşehir belediye otobüsleri neredeyse boş gidip boş geliyor.

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında ‘evinde kal’ çağrıları sonrası acil durumlar dışında dışarı çıkamayan vatandaşlar, dolayısıyla toplu taşıma araçlarının da müşterisiz kalmasına neden oldu.

Belediye otobüsleri yok denecek kadar yolcu olmasına rağmen seferlerine devam ederken, bir çok hatta haftasonu saat tarifesine göre taşımacılığa devam ediliyor. Bir iki kişi yolcu olsa bile kamu hizmeti olarak otobüs seferleri devam ediyor.

Otobüs şoförleri salgın tedbirleri kapsamında araç içi hijyene dikkat ederken, maske kullanmayı da ihmal etmiyor.

Toplu taşımada yeni dönem

Toplu taşıma araçlarında, şehir içi ve şehirlerarası otobüs yolculuğunda yeni dönem için genelge yayımlandı. Koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında yayımlanan genelgede toplu taşımada önemli düzenlemeler yapıldı.

KAPASİTENİN YÜZDE 50’Sİ KADAR YOLCU KABUL EDİLECEK

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine Koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında ek bir genelge daha gönderdi. Genelgeye göre tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları, geçici bir süreliğine araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edecek.

ARAÇ İÇİNDE YOLCULAR BİRBİRİNE TEMAS ETMEYECEK

İl ve İlçelerdeki tüm toplu taşımala, şehirlerarası toplu taşıma araçları, yolcu otobüsleri dahil tüm araçlar, ruhsatta belirtilen yolcu kapasitesinin yarısı kadar yolcu alabilecek.

Araç içinde yolcular bir birine temas etmeyecek şekilde oturacak.

Bir toplu taşıma aracı 50 kişilikse en fazla 25 kişi binebilecek ve her yolcu, birbirine temas etmeyecek şekilde oturacak.

İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen söz konusu tedbirler, Vali/Kaymakamlar tarafından gerekli kararların alınarak, il/ilçe belediyeleri ile işbirliğinde, toplu taşıma araçları ile ilgili trafik zabıtasının etkin denetimi ve koordinesinde ivedilikle planlanması uygulanacak.

HEDEF SOSYAL İZOLASYON

İçişleri Bakanlığı yetkilileri, hedefin başta büyükşehirler olmak üzere tüm Türkiye’de yüzde 85 oranında sosyal izolasyonu sağlamak olduğunu, bu kapsamda yeni tedbirlerin devreye sokulacağını bildirdi. Virüs nedeniyle başta İstanbul olmak üzere, büyükşehirlerden Anadolu’ya göç başladığı, bu durumun virüsün Anadolu’ya yayılması anlamına geleceğini belirten İçişleri Bakanlığı yetkililerinin ilk etapta, yurtiçi seyahatlere sınırlama getirmeyi gündeme aldıkları öğrenildi.

KAPSAM GENİŞLETİLECEK

Bu kapsamda, otobüs, uçak ve tren yolculuklarına yasak geleceği belirtiliyor. Seyahat yasağının şimdilik vatandaşların kendi özel araçlarını kapsamayacağı kaydedildi. Ayrıca, sosyal izolasyonun sağlanması için şehirlerde uygulamaya konulan yasakların kapsamının genişletileceği öğrenildi.

65 yaş üzeri ücretsiz ulaşım uygulaması durduruldu

Koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında yayımlanan genelgede toplu taşımada yapılan bazı değişikliklerle 65 yaş üstü vatandaşların dışarıya çıkmamalarıyla ilgili ilave tedbirler aldındı.

Düzenlemeye göre, 65 yaş üstü vatandaşlar ücretsiz karttan yaralanamayacak. Büyükşehir Belediyesi Kriz Masasından yapılan açıklamada 65 yaş üzeri vatandaşların ücretsiz seyahat hakkının süreç tamamlanana kadar dondurulduğu ifade edildi.

SINIRLAMA GETİRİLDİ

Açıklamanın devamında zaruri durumlar haricinde evden çıkılmaması çağrısı tekrarlanırken, İçişleri Bakanlığı’nın da 21 Mart Cumartesi gecesi saat 24.00 itibariyle 65 yaş üzeri vatandaşların ve kronik rahatsızlığı bulunanların ikametlerinden çıkmalarına sınırlandırma getirdiği hatırlatıldı.

Bu uygulama ile ilgili olarak belediye otobüsleri şoför mahalline, “65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarının kullanımı yasaktır. Cezası 3150 TL” yazılı uyarı levhası asıldı. Yazıda ayrıca, “Vefa ve Destek Hattı 112 aranarak tüm ihtiyaçlar için destek alınabilmektedir” diye de belirtildi.