Çocuk ‘dokunulmaz’ olduğunu bilmeli

Paylaş:

Ülke geneline oranla Sakarya’da daha fazla çocuk tacizi yaşandığını söyleyen Avukat Elif Erdem Düzgün; “Çocuklara belli başlı bölgelerine dokunulmaması gerektiği anlatılıyor. Bu yanlış! Çocuğa ‘benim dokunulmazlığım var’ bilincini vermeliyiz” dedi.

Elif Erdem Düzgün, Sakarya’da Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) bulunmasının büyük şans olduğunu belirtirken, “ÇİM artık ilçelerden vaka kabul etmiyor. ÇİM’e sadece merkezden vaka gidebiliyor. Karar gözden geçirilmeli” dedi

HAK İHLALLERİ VAR

Sakarya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Elif Erdem Düzgün gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Çocuklara ve ailelere “Çocuk haklarını” öğretme ve konuya ilişkin farkındalık oluşturma amacıyla çalışmalar yürüttüklerini anlatan Düzgün, okullarda çocuklara haklarının anlatıldığını, hakların ne olduğunu bildiklerini, ailelerin de öğrenmeye açık olduklarını söyledi. Düzgün; “Öğrenciler, haklarını biliyor ama bu haklarına saygılı olunup olunmadığı önemli. Bizler daha çok, bu hakları velilerle konuşuyoruz. Çocuklar bir birey. Her ne kadar biz küçük olarak görsek de kendilerine ait bir dünyaları var, onlar bizim uzantımız değil. Onların da kişilikleri var. Aileler bu şekilde bilgilenmeye başlıyor. Ama çocuklara saygılılar mı? Bunu genellemek mümkün değil. Çünkü burası hala hak ihlalleri olan bir şehir.”

ETKİLİ EYLEM PLANLARI

Çocuk hakları alanında uluslararası sözleşmelerden bahseden Düzgün, “Kanunları uygulamada sıkıntı var. Ceza kanunlarında çocuk istismarı konusunda düzenlemeler yapılıyor. İnfaz kanunumuz var ve infaz kanunu elimizi kolumuzu bağlıyor ve ceza kanunlarının revize edilmesi gerekiyor” dedi.

Düzgün sözlerine şöyle devam etti; “Olaylar olduktan sonra cezalandırma aşamasında ceza şu kadar mı olsun kısmını konuşmak yerine olaylar olmadan önüne geçilmesinin konuşulması lazım. Vakaların artış nedenlerinin araştırılması ve önüne geçilecek etkili eylem planlarının yapılması gerekiyor. Bunlar yapılmadıktan sonra cezalar ağır olsa ne olacak, bir hayat gidiyor. Çocuklar küçükken yaşadığı şiddet ve istismar olaylarını unutmuyor. Bir şekilde hafızalarında kalıyor. İstismarın hiç yaşanmaması gerekiyor.”

“YABANCI, ÇOCUĞU ÖPEMEZ”

Çocukların kendilerini savunmaları ve haklarını bilmeleri gerektiğine vurgu yapan Avukat Elif Erdem Düzgün, “Bizlerin de çocuklarımızın bir birey olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Çocuğun eğitim, yaşama ve sosyal hakları var. Bu çocuğun vücut dokunulmazlığı hakkı da var. Çocukların öpülmesini ve kucaklanması istemediğimizde ‘aman ne olacak ki’ deniliyor. Ben çocuklara hep şunu diyorum. ‘Sokakta bir yabancı yetişkin bir insanı öpebilir mi?’ Öpemez. Bir çocuğu da öpemez. Biz çocuklarımızı ‘bu abi, bu teyze’ diye öptürüp dokundurursak çocuk da ‘Bana herkes dokunabilir ve beni herkes öpebilir’ algısı oluşuyor.

Otobüste ya da parkta çocukları başkasının kucağına vermeyin. Çocuklara benim bedenimin dokunulmazlığı var bilincini vermek önemli. Çocuklara belli başlı bölgelere dokunulmaması gerektiğini anlatıyoruz. Bu yanlış! Çocuğun saçının teline kadar her yeri özel ve onun iznine bağlı. Çocukların fikirlerine önem vermeliyiz. Kendi karar verme ve fikir özgürlüğü var” diye konuştu.

ÇOCUK İZLEM MERKEZİ

Sakarya’da, birçok çocuk tacizi vakası yaşandığını söyleyen Düzgün; “Bu tarz olayların basına duyurulup, duyurulmaması konusunda net değilim. Aslında eskiden de bu tarz olaylar çok fazlaydı. Yalnız insanlar saklıyordu ve haklarını aramıyordu. Basında yer aldıkça insanlar haklarını aramaları gerektiğini öğreniyor. Diğer yandan da normallik algısı mı oluşuyor diye, endişeleniyorum” dedi.

‘ÇİM’ İLÇELERDEN VAKA KABUL ETMİYOR

“Sakarya’da Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) var. Bu çok büyük şans. ÇİM’de sadece cinsel istismar mağduru çocukların ifadelerini almak üzere eğitim almış, çok özel bir ekip var. Bu çocukların örselenmemesi için adli tıp uzmanları ve sağlık ekipleri de buraya geliyor ve kontroller yapılıyor. ÇİM de uzmanlar çok deneyimli ve gerçekten işlerinde iyiler.Yalnız alınan bir karara göre ÇİM artık ilçelerden vaka kabul etmiyor. ÇİM’e sadece merkezden vaka gidebiliyor” diyen Düzgün, bu karardan dönülmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

UZMAN YOK

“ÇİM ilçelerden vaka kabul etmediği için savcılıklarda ifadeler alınmaya çalışılıyor. Uzman sıkıntısı var ve ÇİM’e oranla çok olumsuz şartlarda ifade almaya çalışılıyor. Ancak bu durum özel bir teknik gerektirdiği için ifadeler sağlıklı alınamıyor. Çocuğun size güvenmesi ve açılması bekleniyor. Bu süreçte çocuğun örselenmemesi çok önemli. İfade sırasında yaşanan sıkıntılardan dolayı çocuğun hayatında tekrar bir travma oluşuyor.”

AİLELERİN BİLİNÇLENMESİ GEREKİYOR

Ailelerin bilinçli olmasının hayati önem taşıdığına dikkat çeken Düzgün; “Her öğretim yılında okullarda öğretmenlere, ailelere ve çocuklara eğitimler veriyoruz. Özellikle ailelerle konuşuyoruz. Ailelerin bilinçlenmesi, gördükleri şeyi gizlememesi, çocuğa aslında konuşabilecek, onu anlayabilecek ve arkasında durabilecek bir ailesi olduğunu göstermeleri gerekiyor. Çünkü çocuk yaşadığı bir olay karşısında; ailem beni döver, beni kınar diye, birçok şeyi gizliyor. Gizledikçe bu sefer işler kontrolden çıkıyor. Buna engel olunması için çocukların konuşabileceği birileri olmalı ve bunu göstermeleri gerekiyor. Bunu bazen nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Verdiğimiz seminerler bu açıdan yararlı oluyor düşüncesindeyim” diye konuştu.

SUÇA SÜRÜKLENMİŞ ÇOCUKLAR

Düzgün, suça sürüklenen çocuklara ayrıca önem verilmesi gerektiğini belirterek; “Çocuk hakları denilince akla dışarıdaki çocukların hakları geliyor. Ancak suça sürüklenmiş çocuklarında hakları var. Bizler cezaevi ekibimiz ile birlikte her ay, cezaevinde tutuklu çocuklara hukuk yardımı sağlıyoruz. Çocuk haklarını unutmamız gerekiyor” dedi

MUTLU ÇOCUKLAR

Dünya Çocuk Hakları (20 Kasım) günü ile ilgili konuşan Elif Erdem Düzgün; “Çocuklara birey olarak davranmak gerekiyor. Mutlu çocukların ileride mutlu toplumu şekillendireceği bilmeliyiz. Çocukken aldığımız hasarlar bizi şiddet yanlısı ve tahammülsüz yapıyor. Geçmişteki aldığımız hasarlar bizi asabileştiriyor. Etrafımızda mutlu çocuklar olsun. Onlara gülümseyin, onlarla oyun oynayın, kaliteli vakit geçirin, bol bol konuşup düşüncelerine saygı duyun” ifadelerini kullandı. • Kadriye ODABAŞ