Gaziler Günü kutlandı

Paylaş:

19 Eylül Gaziler Günü ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Gaziler Günü nedeniyle sabah kent meydanında tören düzenlendi. Akşam ise Sakarya Valiliği’nce Arifiye Gölbaşı’nda düzenlenen kutlama programında; şehit, gazi ve yakınları onuruna yemek verildi. Programa yoğun katılım sağlandı.

“VATAN, MİLLET, SAKARYA  KUTSAL DEĞERLERİMİZDİR”

Bu Vatan ve Bayrak için gözünü kırpmadan canı pahasına mücadele edip, Şehit ve Gazi olmuş tüm Kahramanlarımızın hatıralarının bu derneklerde yaşatılmasının çok anlamlı olduğunu ifade eden Vali Nayir, kutsallarımızdan bahsederken kullandığımız üç kelimenin ‘Vatan, Millet, Sakarya’ olduğunu belirterek, “Bu kelimeleri Kocaelili de söylüyor, Denizlili de söylüyor, Erzurumlu da söylüyor. Eğer konu kutsal değerlerimiz ise, yani ‘Vatan, Millet, Sakarya’ olayına gelmiş ise, o duyguyu vatandaşlarımız çok yoğun bir şekilde yaşıyorlar. İlimizin adı bu üç kutsal değer arasında geçtiğine göre, Şehidimize, Gazimize en güzel hizmetin verileceği yerin de Sakarya olduğu kanaatindeyiz.

 “ŞEHİT YAKINLARI, GAZİLERİMİZ VE AİLELERİ BİZİM İÇİN ÖZELDİR”

Gazilerimizin taşıdıkları şerefe yaraşır bir şekilde hayatlarını devam ettirmeleri, hak ettikleri imkân ve şartlara kavuşturulmaları konusunda Milletimizin de, Devletimizin de gerekli duyarlılığı göstermeye devam edeceğine inancımız tamdır. Bizler de, yerel yönetim ve kurum-kuruluş yetkililerimiz ile birlikte üzerimize düşenleri yerine getirmek için her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz. Şehitlerimiz ve Gazilerimiz ile birlikte onların ailelerinin de üzerimizde çok hakkı var, onların her sorunu bizim en özel sorunumuzdur” diye konuştu.

ŞEHİT AİLESİ VE GAZİLERİMİZİ ZİYARET ETTİ

Buradaki ziyaretin ardından eşi Hanımefendi Münevver Nayir ile birlikte Şehit ailesi ve Gazilerimize ziyaretlerde bulunan Vali Ahmet Hamdi Nayir, ilk olarak Kıbrıs Gazisi Zekeriya Sönmez ile oğlu Malul Gazi İsmail Sönmez’in Kaynarca İlçesindeki evlerine uğradı.

2001 yılında Hakkâri İli Çukurca İlçesinde Komando olarak görev yaparken terör örgütüyle girilen çatışmada boynundan yaralanarak omurilik felci geçirdiğini ifade eden Malül Gazi İsmail Sönmez, 18 yıldır yatalak olmasına rağmen ismini taşıdığı Kurtuluş Savaşı Gazisi olan dedesi ve Kıbrıs Barış Harekâtı Muharip Gazisi babası Zekeriya Sönmez ile aynı kaderi paylaşmanın gururunu yaşadığını söyledi.

Sayın Valimize ziyaretlerinden ötürü teşekkür eden Kıbrıs Gazisi baba Zekeriya Sönmez de, ailelerinin bu vatan ve millet için her zaman canlarını vermeye hazır olduklarını ifade etti.

 “TARİHE YÖN VEREN KAHRAMANLARIMIZI GAZİ OLARAK ANIYORUZ”

Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan programda bir konuşma yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik ünvanı verilişinin yıl dönümünde, Gazilerimiz, Gazi yakınları ve Şehit ailelerimiz ile ülkemizin her yerinde olduğu gibi güzel Sakaryamız’da da bir arada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, “Bugünümüzün ve bu akşamın kahramanları Gazilerimiz, aileleri ve Şehit yakınlarımız ile her bir masada ev sahipliği yapan protokolün değerli temsilcileri ile bu güzel vatan parçası içerisinde birlikteyiz.

Bu aziz toprakları bize kazandıran Şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden Gazilerimizi rahmetle anarken, hayatta olanlara sağlık ve sıhhat diliyorum. Onların hizmetini gören ailelerimize de teşekkür ediyorum. İnancımızda rütbelerin en büyüğü Şehitlik ve Gazilik rütbeleridir. Tarihe baktığımızda Kayı Boyunun Ertuğrul Beyi, Selçuklu tarafından bir Uçbeyi olarak görevlendirildi. Bu topraklar onlar sayesinde bizlere geçti. Bu toprakları bize yurt yapan Komutana Ertuğrul Bey demiyoruz, Ertuğrul Gazi diyoruz. O’nun oğlu Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey de gazalara katılmıştı ve biz kendisini Osman Gazi olarak anıyoruz.  Bu coğrafyanın büyük bir kısmını fethetmiş, elini Avrupa’ya, Trakya’ya kadar uzatmış bir olan Osman Bey’in oğlu Orhan Bey de, yine nice cenklerde yer almış ve biz O’ndan yine Orhan Gazi diye bahsediyoruz.

Kurtuluş Savaşında Mustafa Kemal önderliğinde bu topraklarda Osmanlı Devletinin küllerinden ortaya çıkan Türkiye Cumhuriyetini kurduk. Bu kez Gazilik ünvanı Mustafa Kemal’e de verildi. Tarihimize yön veren bu önemli kişiler, bu salondaki siz Gazilerimiz ile aynı unvanı aldılar. Ne mutlu sizlere ki, bu kadar büyüğümüzün taşıdığı unvana sahipsiniz.

“ŞEHİTLERİMİZ VE GAZİLERİMİZ BÜYÜK BEDEL ÖDEDİLER”

Fedakârlıkların en büyüğünü gösteren Şehitlerimiz gibi, sizler de vatan uğruna, namus uğruna, bayrak uğruna, ezan uğruna can vermeye hazır olduğunuzu fedakarca gösterdiniz. Bu zor coğrafyada ayakta kalmanın bir bedeli var, bu bedel de Malazgirt’ten Çanakkale’ye kadar, Dumlupınar’dan Sakarya’ya kadar, Kıbrıs’a kadar, terör Şehitlerimize kadar, 15 Temmuz’a kadar Şehitlerimiz ve Gazilerimiz tarafından ödendi. Bu rütbeye sahibi olmanın ayrıcalığını birçok ailemiz yaşadı. İnanıyoruz ki, her bir Şehit bütün Türk milletinin Şehidi, her bir Gazi bütün Türk milletinin Gazisi ve hepimizin övünç kaynağıdır. Bu ruhun, bu duygunun daima yaşaması gerekmektedir.  Bugün ziyaret ettiğimiz derneklerimiz, bu ruhu yaşatmak için okul okul geziyorlar, yaşlarına, sıhhatlerine bakmadan bu duyguyu yaymaya çalışıyorlar. Kendilerine bu konuda ziyaretimiz sırasında teşekkür ettik. Bu coğrafyada kalmanın bedelini bugün ödememiz gerektiği anda, yine canlarını ortaya koyacak bir nesle ihtiyacımız var. Bugünü, bu akşamı hep beraber bu güzel vatan parçası içerisinde birlikte geçirmiş olmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Tüm Şehitlerimiz ve ebediyete intikal etmiş Gazilerimiz için İl Müftü Yardımcısı Paşa Bektaş tarafından dua yaptırılırken, programın sonunda Vali Ahmet Hamdi Nayir, Gazilerimiz ve Şehit yakınları ile de bir süre sohbet etti.

“KAHRAMANLAR VE AİLELERİ ONURUNA YEMEK PROGRAMI

Akşam saatlerinde de Sakarya Valiliği himayelerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Gazilerimiz ile aileleri ve Şehit yakınları onuruna yemek programı düzenlendi.

Sapanca ilçesindeki bir restoranda düzenlenen programa Vali Ahmet Hamdi Nayir ve eşi Hanımefendi Münevver Nayir’in yanı sıra; Garnizon ve 7. Komando Tugay Komutan Vekili P. Alb. Salih Üstündağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Garnizon Komutan Vekili P. Alb. Salih Üstündağ, Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Sertaç Kesler, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Baro Başkanı Av. Abdurrahim Burak, Vali Yardımcıları Erdoğan Ülker, Vali Yardımcısı Ömer Bedrettin Sağsöz, Abdul Rauf Ulusoy, Mehmet Fatih Çiçekli, Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, Arifiye Kaymakamı Bekir Dınkırcı, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Cengiz Yiğit, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Siyasi Partilerin İl Başkanları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Musa Zor, daire müdürleri, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Sakarya Şube Başkanı Mustafa Çolak, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Sakarya Şube Başkanı Erol Demir, Gazilerimiz, Gazi ve Şehit Yakınları katıldı.

Salona girişte davetliler ile selamlaşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, eşi Hanımefendi Münevver Nayir ile birlikte masaları tek tek dolaşarak Şehit aileleri, Gazilerimiz ve yakınları ile yakından ilgilendi.

• Şule BAYRİ – Sabahattin BİRİNCİ – Necla BAKAN – Aslı KILIÇ / Sakarya – Arifiye

Gaziler Günü kutlandı

Gaziler Günü nedeniyle Sakarya Valiliği’nce Arifiye Gölbaşı’nda düzenlenen kutlama programında; şehit, gazi ve yakınları için verilen yemeğe yoğun katılım sağlandı.

Yeni Sakarya Gazetesi paylaştı: 20 Eylül 2019 Cuma