Gelecekten mesaj var: İnovasyon olmadan asla!

Paylaş:

8. İNOVASYON HAFTASI, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) organizatörlüğünde ve Ticaret Bakanlığı’nın katkılarıyla 25-26  Aralık 2020 tarihlerinde ‘online’ olarak gerçekleştirildi.

Ülkemizin geleceğine ve gelişme sürecine dair umutları taze tutan en önemli etkinlik olarak gördüğüm bu organizasyonu, pandemiye rağmen -online olarak- gerçekleştiren, öncelikle TİM yetkilileri ve katkısı olan herkes teşekkürü hak ediyor. ‘Online’ olması etkinliğin etkisini azaltmadığı gibi şartları bahane edip yapmamak, inovasyonun ruhuna aykırı olurdu. Böylece her türlü sorunda, inovatif çözümlere ihtiyacımız olduğunun da altı çizilmiş oldu. Konu ve konuşmacı seçimleri, oluşturulan coşkulu atmosfer, programın takvimi ve sunumlar, hazırlıkların büyük bir özen ve özveri ile yapıldığını hissettirdi kanaatimce. -8. İnovasyon Haftası ödül töreni- Bu organizasyonların ilkinde o zamanki TİM Başkanı olan Mehmet Büyükekşi hafızama kazınan ve yeniliçi-inovatif düşünce ve inovasyon konusuna daha çok eğilmemi sağlayan şu cümleleri sarf etmişti: “Okulda, işte, gündelik hayatta yenilik yapmaya çalışanları, icat çıkartanları öyle desteklemeliyiz ki, desteklemekle kalmayıp öyle baş tacı etmeliyiz ki, herkes ‘ben nasıl bir yenilik yapar da hem kazanırım, hem de onurlandırılırım’ diye düşünmeli.” 

İnovasyonda dünyaya kendini kanıtlamış isimlerin yer aldığı organizasyona, 14’ü ana konuşmacı olmak üzere toplam 70 konuşmacı katıldı.  Bunların çoğu, inovasyonun ülkemizin gelişimi için olmazsa olmaz bir kavram olduğuna vurgu yapılan ve ekonomi, sağlık, ihracat, eğitim, spor ve sosyal medya gibi alanlardaki inovatif gelişmelere değinilen panellerde yer aldılar. Ana konuşmacılardan hepsi çok önemli olmakla birlikte, özellikle beklediğim konuşmacıyı programın sunucusu şöyle anons etti: “Şimdi sırada, otuz yıldır gelecekle ilgili yaptığı tahminleri doğru çıkan, dünyanın önde gelen mucitlerinden, düşünürlerinden, fütüristlerinden biri var. Wall Street Jurnal tarafından DEHA, Forbes dergisi tarafından DÜŞÜNME MAKİNASI ve Thomas EDİSON’un gerçek varisi olarak nitelendirildi. Amerika’yı Amerika yapan 16 bilim devrimcisinden biri seçildi. 

Pek çok bilimsel ödülün yanında müzik teknolojilerindeki olağan üstü buluşlarından dolayı Grammy ödülü de almıştır. Ulusal Teknoloji Madalyası sahibi olup aynı zamanda Ulusal Mucitler Onur Listesine girmiştir. 21 Fahri doktora ve 3 ABD başkanından onur ödülü alan, mucitlere verilen LEMELSON-MIT ödülü sahibi, GOOGLE Mühendislik Direktörü RAY KURZWEIL sizlerle birlikte!..” Sunucunun da dinleyenlerin de nefesini kesen bu sıfat, unvan, onurlandırılma ve ödüllerle dolu anonstan sonra, konuşmasına davet edildiği için teşekkürle başlayan RAY KURZWEİL, “Onlarca yıldır geleceğin teknolojisi ve inovasyon hakkında düşünür dururum” diye açılış yaptığı, yarım saat süren ve anonsta bahsi geçen tüm sıfatları hak ettiğini hissettiren konuşmasında, önümüzdeki 20 yılda insanın ve teknolojinin nerelere varacağını anlattı ve şu an bir çoğumuzun kabul edemeyeceği kadar iddialı ve ürküten tahminlerle bitirdi konuşmasını: “2030’larda insan ve makine ayrımı olmayacak, ışınlanma yaşanacak.  2040’lara geldiğimizde ise insan zekasını bir milyar kat çoğaltacağız.

Sadece, zekamızı geliştirerek dünyanın en büyük sorunlarını çözebiliriz, dünyayı değiştirecek araçlar bizim elimizde. Sorunları çözmek için insanın hayal gücünü sınırlayan varsayımları sorgulama gücüne ihtiyacımız var.” Programda bizden de inovatif düşünceye sahip ve başarılı çalışmaları ile ülkemizi dünyada temsil etmiş konuklar,  geleceğimize umutla bakmamızı sağlayan sunumlar yaptılar.  2019’da 7. sınıf öğrencisi iken Dublin’de gerçekleştirilen dünyanın en büyük gençlik ve teknoloji etkinliğinde, donanım alanında, görüntü ve ses tanıma, akıllı telefon ve saatle konum tespiti ve ihtiyaç anında belirtilen noktaya hareket etme gibi özelliklere sahip olan rehber robot projesi ile birincilik kazanan SELİN ALARA ÖRNEK, eğitimini tamamlayacağı yer olarak Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), çalışacağı yer olarak da NASA’yı hedeflediğini, uzay ve karadeliklere yönelik proje ve tasarım çalışmaları olduğunu belirtiyor. Sunumlarını izlediğim ve etkilendiğim bizden birkaç isme daha yer vermek isterim: Yapay zeka ile sanatı birleştiren, Medya sanatçısı ve Tasarımcı REFİK ANADOL, T.C Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı (ABD’nin yaptırım kararı aldığı) Prof. Dr. İSMAİL DEMİR, NASA’da Astrofizikçi UMUT YILDIZ, Zaxe 3D kurucusu BAKİ GEZGEN ve Ancla Space Uzay Teknolojilerinden ELİF EDA GÜNEŞ. Etkinliği izleyemeyenler Türkiye İnovasyon Haftası “YouTube” kanalından izleyebilirler. İnovatif-yenilikçi düşünmenin katma değeri sadece para ile ölçülmüyor elbette. İyiliğin çoğalmasında, ilişkilerin düzelmesinde, ailede, okulda, çalışma hayatında, verimliliğin artmasına çok önemli katkılar sağlayacağı muhakkak. Yeniliklerin, yeni fikirlerin bir kısmının da ticari başarıya dönüşmesi, işletmelerin ve ülkemizin ekonomik gelişimini, istihdamın, ihracatın artmasını ve cari açığın azalmasını sağlayacak. Kısaca inovasyon artık olmazsa olmazımızdır. 

Bu yüzden yazımızın başlığı; GELECEKTEN MESAJ VAR: “İNOVASYON OLMADAN ASLA” şeklinde oldu. 

Ülkemizin ayakları üzerine sağlam basması ve geleceğe emin adımlarla yürüyebilmesi için inovasyon kültürü oluşturmak, üstesinden gelinmesi gereken bir zorunluluk olarak karşımızda duruyor. Yabancı konuşmacılardan Yazar ve Küresel Düşünce Lideri ELISE QUEVEDO konuşmasının bir bölümünde, rekabetin had safhada olduğunu, öğrenmenin, işimizi, ürünümüzü ve kendimizi  geliştirmenin sosyal medya ile ücretsiz hale geldiğini ve başarmamız için herkesin kendisine “BİZ DEĞİLSE KİM, ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN” diye sorması gerektiğini söyledi. Bu soruyu sormaya en çok bizim ihtiyacımızın olduğu kanaatindeyim. Pandemi şartlarını lehlerine çevirerek özellikle gençlerimizin sosyal medyayı ve interneti “gelişmek” ve “geliştirici” olmak için kullanmayı seçmeleri çok önemli. Bu seçim, çoğunluğun yaptığı gibi, zaman israfına neden olan dizileri ve videoları izlemek şeklinde olursa, bu durum, yarınlarımız için büyük bir kayıp olacaktır.

Hüseyin Burak Uçar – hbezau@gmail.com

YAZARIN TÜM YAZILARI

Değerli olan hayat değil hayatın amacıdır

Kadim bir mesele: Kendini tanımak – bilmek ya da kişisel farkındalık