İkinci kuşak üniversitelerin zamanı geçti

Paylaş:

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Torkul, ikinci kuşak üniversitelerin zamanının geçtiğini belirterek “İkinci Kuşak üniversiteler teoriyi üretiyorlardı onun uygulamasına karışmıyorlardı. Ancak Üçüncü Kuşak Üniversitelerde bizzat üretilen bilginin, bilimin uygulamasından da artık üniversiteler sorumlu” diye konuştu.

Üniversitelerin bu değişime ayak uydurmasının kolay olmadığını ifade eden Prof. Dr. Torkul Sakarya Üniversitesi’nin avantajlı bir konumda bulunduğuna dikkat çekti. Mühendislik Fakültesi olarak ciddi bir değişim yaşadıklarının altını çizen Torkul, ders programlarının üçüncü kuşak üniversitelere uygun hale getirildiğini söyledi. Torkul sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu dönüşüm, değişim çok kolay değil, bunu yaparken biz özellikler Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi geçtiğimiz yıllarda ciddi bir değişim yaşadı. Ders programlarını yeniden sanayi de bizzat uygulama da çalışanlarla birlikte belirlemeye çalıştık. Ders programlarının sadeleştirilmesi, öğrencilerin ve özellikle kendilerinin de sanayi uygulamaları açısından hem de kendi çalışmalarının artırılması açısından ders programlarında ciddi bir sadeleştirme yapıldı. Ders programlarımız Üçüncü Kuşak üniversiteye uyumlu hale getirildi.”

UMDE programına çok yoğun bir ilgi var

Bu kapsamda Uygulamalı Mühendislik Deneyimi (UMDE) uygulamasını başlattıklarını kaydeden Torkul “Endüstri mühendisliği 4 dönemdir bunu uyguluyor. Ve şuanda 4. dönemde zirve noktasında beklediğimiz başarıyı yakaladığımızı düşünüyoruz. Çünkü artık büyük firmalar bizden bu programa daha fazla öğrenci ister hale geldi. Daha önce firmalara biz talep ediyorduk. Şimdi geldiğimiz noktada firmalar kendileri bunun için bizden öğrenci talep ediyorlar.”

UMDE programına çok yoğun bir ilgi gösterildiğini kaydeden Prof. Dr. Orhan TorkulŞu anda bizlerden talep edilen öğrenci sayısı 300’ün üzerinde biz ancak 100 civarı öğrenci gönderebiliyoruz. Öğrencilerimiz, son sınıfta, 7. dönemde, bir dönemi bir firmada intörn mühendis olarak o firmanın bir elemanı olarak çalışıyor. Bir dönem boyunca 3 tane seçimlik ders yerine geçiyor bu uygulama. 2016-2017 öğretim yılı başında hemen hemen tüm bölümlerimiz de bu program uygulanacak” dedi.

Sanayiyle iç içe olmamız büyük avantaj

Fakülte olarak en büyük avantajlarından birisinin sanayiyle iç içe olması olduğunu kaydeden Torkul, “Üniversitemiz sanayiye çok yakın bir konumda bulunuyor. Öğrencilerimizin özellik bu sanayi kuruluşlarında aynı zamanda uygulama yaparak büyük oranda laboratuvar ihtiyaçlarını sağlamış oluyorlar. Bizzat sanayide öğrencilerimiz hem çalışmalarını yapabiliyorlar hem de toplu olarak dersler çerçevesinde de sanayi ziyaretlerine gidebiliyorlar. Özellikle uygulamaların içeresinde olabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Fakülte olarak her yıl bir tematik alan belirleyerek proje ürettiklerini ifade eden Torkul, “Üçüncü Kuşak üniversitelerde olması gereken ve beklenen özellikler yani belli tematik konular belirleyip o tematik konulara yoğunlaşmak. Tabi ki bu ülkenin, insanlığın, bölgenin ihtiyacı olan konularda bilimsel araştırmaların arttırılması, projelerin arttırılması. Mühendislik fakültesinin bu tematik konuları belirlemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Etiketler: