Kanser savaşçıları

Paylaş:

Kocaali Toplum Sağlığı Merkezi, meme kanserine farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan kanser tarama çalışmalarını sürdürüyor. İlçede gerçekleştirilen ücretsiz kanser taramaları kapsamında erken teşhisin önemi anlatılıyor.

ETKİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İl Sağlık Müdürlüğü’nün yanı sıra ilçe sağlık müdürlükleri ve toplum sağlığı merkezleri de bulundukları bölgelerde kanser tarama etkinliklerini sürdürüyor. Tamamen ücretsiz olarak yapılan taramalar sırasında, vatandaşlara bilgilendirici anlatımlar yapılırken, verilen broşürlerle kanserden korkulmaması ve taramalara katılımın erken teşhis açısından önemine vurgu yapılıyor.

FARKINDALIK OLUŞTURMA

Kocaali Toplum Sağlığı Merkezi, meme kanserinde farkındalık oluşturmak üzere bir çok etkinlik gerçekleştiriyor. Bunlar arasında; “4 Şubat Dünya Kanser Günü” ve “1-30 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı” gibi önemli gün, hafta ve aylarda faaliyet gösteren Kocaali Toplum Sağlığı Merkezi, konu ile ilgili düzenlediği çeşitli seminerler ve etkinliklerle farkındalık oluşturmaya çalışıyor.

Kanserin erken teşhis ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Kocaali Toplum Sağlığı Merkezi yetkilileri, çalışmaların amacını; “Ücretsiz olarak sunulan kanser taramalarının kanserle mücadelede ne kadar önemli olduğuna dikkat çekiyoruz. Amacımız vatandaşımızın bu konudaki duyarlılığını artırmak, erken teşhisin önemini fark ettirmek” diye ifade ediyor.

İlçede yürütülen ücretsiz kanser taramalarına başvurmaları için vatandaşlar bilgilendirilirken, “Kanserde korkma! “Farkında ol!”, “Geç kalma!”, “Erken teşhis hayat kurtarır”, sloganları ile kanser farkındalığı oluşturuluyor.

TARAMA SAĞKALIM ORANINI YÜKSELİTİR

Belirlenen programlarla sürdürülen kanser farkındalık çalışmaları hakkında bilgi veren Kocaali Toplum Sağlığı Merkezi’nden İrem Kerimoğlu, erken tanıda taramanın önemine dikkat çekti. Kerimoğlu, “Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Görülme sıklığı yüksek olmakla birlikte erken tanı ve tedavi ile sağkalım oranlarının en yüksek olduğu kanser türü olması, tarama yapılması gerekliliğinin en önemli göstergesidir.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi ve kanser taramaları, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Ülkemizde de Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği üç kanser türünde tarama yapılmaktadır.

Kocaali ilçemizde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ‘ücretsiz’ olarak mamografi çekilmekte, ayrıca kendi kendine meme muayenesi eğitimleri ve broşürleri de ücretsiz olarak verilmektedir” diye konuştu.

KANSER TARAMA PROGRAMININ KAPSAMI

İrem Kerimoğlu, kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında şu çalışmaların yapıldığı bilgisini verdi:

• Ayda bir kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması için danışmanlığın verilmesi ve 20-40 yaş arası her ay düzenli yapılması.

• Yılda bir klinik meme muayenesi.

• 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mammografi çekimi.