Kentsel dönüşümde öncelik deprem olmalı

Paylaş:

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şubesi’nde mevcut başkan Hüsnü Gürpınar tek aday olarak girdiği olağan genel kurulda yeniden başkan seçilerek güven tazeledi.

İMO Sakarya Şubesi olağan genel kurulunda seçim heyecanı yaşandı. Eski devlet Bakanı Ersin Taranoğlu’nun başkanlığını yaptığı divan kurulu Muzaffer İşçioğlu, Hıfzı Kavrayış, Ahmet Durmaz ve Aykut Akdeniz’den oluştu. Genel kurulda Hüsnü Gürpınar tek aday olarak katıldı.

GENİŞ KATILIM

Genel kurulun ilk gününe AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Yusuf Özden, Muhtarlar Derneği Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan, Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Başkanı Ertuğrul Kocacık, Mimarlar Odası Başkanı Sami Kafadar ve çok sayıda oda üyesi katıldı.

SEÇİM VE YÖNETİM

Olağan genel kurulun ikinci gününde 152 üyenin oy kullandığı tek listeli seçimde mevcut Başkan Hüsnü Gürpınar yeniden başkanlığa seçildi. İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu; Hüsnü Gürpınar, Bilgehan Karaman, Osman Aslan, Adil Altundal, Mecit Tüfekçioğlu, Samet Savaş, Bilal Altundal, Çağlar Baltaoğlu, Erden Meriç ve Ertuğrul Öztürk. Yönetim Kurulu (Yedek): Levent Nalçık, Emre Çileli, Kan Yiğit, İsa Aydoğan, Erdem Ege, Ziya Kurtuluş ve Burak Tanış.

DELEGELER

Merkez delegeler: Semih Uçar, Cengiz Arslan, Hıfzı Kavrayış, Ahmet Hasanoğlu, Metin Ökden, Yahya Büyüksaraçoğlu, Emre Yılmaz ve Kayhan Özdemir. Merkez Delege (Yedek): Erhan Engin, Onur Alp Yalçınkaya, Yunus İlkhun, Mustafa Hakan Çekiç, Sezgin Uludağ, Ökan Pelister, Aykut Akdeniz ve Murat İyidost.

İMO Başkanı Hüsnü Gürpınar, iki gün süren olağan genel kurulda yeniden başkanlığa seçilerek güven tazeledi. Başkan Gürpınar seçimin hemen ardından yaptığı açıklamada, “Sakarya’da yapılacak kentsel dönüşümde birinci öncelik deprem olmalı. Aksi takdirde bundan sonraki depremde, geçmiş depremleri ararız” diye uyardı.

“MÜHENDİSLİĞİN ETKİSİZLEŞTİRİLMESİ”

Hüsnü Gürpınar genel kurulun ilk gününde yaptığı konuşmada; “Ülkemizdeki deprem gerçeğiyle ilgili güvenli yapılaşmanın sağlanması, kamu kaynaklarının ve kamu arazilerini verimli kullanılması, TOKİ’ye özel uygulanan muafiyetler, imar değişiklikleri nedeniyle sektörde oluşan haksız rekabet koşulları, kıyı orman ve tarım alanlarının korunması, su yapıları, yapı denetimi, işçi sağlığı ve iş güvenliği, kentlerimizdeki çarpık yapılaşma konularında bilimsel çalışmaları ve yapılmasını gerekenleri dile getirdik. Bunlar karar vericileri rahatsız etmiştir. Akademik meslek odalarının etkisizleştirilmek istendiği bir dönemden geçtiğini üzülerek ifade etmek isterim. Mühendislik hizmetlerinin etkisizleştirilmesi, imar barışı gibi uygulamalarda devre dışı bırakılması, deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuz gerçeğinin anlaşılmadığının, işin ciddiyetinin kavranmadığının bir göstergesidir” dedi.

TEVECCÜHE LAYIK OLMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ: Seçim sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Gürpınar; “Üyelerimizin teveccühü omuzlarımızdaki yükü artırıyor. Bu teveccühe layık olmak için elimizden geleni yapacağız. Geçmiştekinden daha fazla, hem mesleğimize hem de Sakaryamıza sahip çıkma yönünde güven oyu aldık. Yönetimde de birtakım değişiklikler oldu. Arkadaşlarımızla beraber üyelerimize layık olmaya çalışacağız. Katılan bütün üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.

‘NOSTALJİK TRAMVAY YATIRIMI YANLIŞ’

Sakarya’da yapılması planlanan nostaljik tramvay ile ilgili düşüncelerini de açıklayan Başkan Gürpınar; “Sakarya ile ilgili, genel kurulun ilk gününde söylediklerim de dahil olmak üzere yanlış yapılanları hem ilgililere söylemek, söylemenin ötesinde elimizden gelen yardımı yapmak arzusundayız. Nostaljik tren yatırımının yanlış olduğunu düşünüyorum. Sakarya’nın toplu taşıma sistemine ihtiyacı var. Öncelik toplu taşımayı düzgün hale getirecek bir sistem” ifadelerini kullandı.

ÇARK CADDESİ VE OKULLARI DEĞERLENDİRDİ

Başkan Gürpınar Çark Caddesindeki yapılaşma ve okullara ilişkin ise; “Çark Caddesinin Millet Bahçesine kadar olan bölümü ticaret alanı olarak şehrin canlanması açısından açılmalı. Orada yapılacak okul inşaatlarının yerinin orası olmadığın inancındayız.  Atatürk İlkokulu’nun yıkılıp yerine otopark yapılmasının da tartışılması gerekir” dedi.

YEMİNLİ İNŞAAT MÜHENDİSİ OLMAYIŞI

Sakarya’da yeminli inşaat mühendisi olmayışına da değinen Gürpınar; “3458 sayılı mühendislik yasasının kesinlikle en kısa sürede değiştirilmesi gerekir. Bu yasa 1938’de çıktığından bu yana günümüz mühendislik ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Lisans diplomasından sonra uzmanlık ya da yetkin mühendislik gelmeli. Her inşaat mühendisi her işi yapmamalıdır.
İmarla ilgili karar vericilerin liyakat sahibi yetkililer olması taraftarıyız. Uygulamaları ikaz etmekle, uyarı yapmakla mükellefiz. Belediyelerimize er türlü desteği vermeye, yardımı yapmaya hazırız” diye konuştu.

YAPI STOKU VE DENETİMİ

Sakarya’da yaşanabilecek depremle ilgili hazırlıkların öncelikli ele alınması gerekliliğine işaret eden Başkan Gürpınar; “17 Ağustos depremini geçirmiş bir il olarak yapı stokumuzun kesinlikle güvenli hale getirilmesi gerekir. Sakarya’da yapılacak kentsel dönüşümde birinci öncelik deprem olmalı.  Aksi takdirde bundan sonraki depremde, geçmiş depremleri ararız. 99 depreminden sonra yapılan yapıların yeterli güvenlikli olduğunu en azından ifade edebilirim. Deprem öncesi yapılan yapılar ise potansiyel tehlike olarak duruyor. Bu yapıların depremde nasıl davranacağını hiç kimse bilemiyor” dedi.

Sabahattin BİRİNCİ