Kınalılar somun ekmek geleneğini sürdürüyor

Paylaş:

Makedonya’nın Kınalı bölgesinden Sakarya’ya göç eden Kınalı Muhacirleri, ekmek kültürlerini yaşatmaya devam ediyor.

BALKANLAR VE SAKARYA’YA GÖÇ

Kendilerini ‘Kınalı Muhaciri’ olarak adlandıran göçmenler, Anadolu topraklarından 1368 yılından itibaren Balkan topraklarına göç etmişler. Sakarya’ya yerleşen Kınalılar 1960 yılında Makedonya’nın Manastır Kreminca köyünden göçle gelmişler.

Kınalılar, bayramların arefe günlerinde veya bir kaç gün öncesinde “Somun” adını verdikleri nohutlu ekmek kültürünü hâlâ yaşatılıyor.

‘SOMUN’ NASIL YAPILIYOR?

Somun ekmeği, doğal yollarla nohutla mayalanıp hamurla yoğrulduktan sonra pişirilen bir ekmek türü. Oldulça lezzetli bir yiyecek olan somun ekmekleri Kınalılar afiyetle tüketerek geleneklerini sürdürüyor.

Balkan topraklarına göç sırasında atalarının örf, adet ve kültürlerini kaybetmemek için büyük mücadele veren Kınalılar bu geleneklerini; “2020 yılında o ecdadın evlatları kültürünü hâlâ kaybetmemek adına dini bayramlar öncesinde annelerimiz, ablalarımız ve gelinlerimiz ‘Somun’ ekmeğini yaparlar. Somun ekmeğimizi, doğal yollarla nohutla mayalayıp hamurumuzla yoğurduktan sonra pişirip afiyet yiyoruz…Bu bayram biraz hüzünlü geçse de, evlerimizde somun ekmeğimizin sıcacık dumanı tütmeye devam edecek ve kültürümüzü yaşatmaya devam edeceğiz” sözleriyle ifade ediyor.