Koronavirüs’e Türk usulü çözüm

Paylaş:

Çin’den kaynaklı dünyaya korku salan Coronavirüs vakasına Türkiye’de rastlanmasa da, her an bu tehlikenin var olduğu biliniyor. Uzmanlar ‘Coronavirüs’ten korunmak için ellerin daha sık yıkanması ve alkollü dezenfektanlar kullanılması gerektiğini belirterek, “Bunları yapamıyorsak kolonya bile bu virüslerin bulaşımını engellemede oldukça etkili” diyor.

Sakarya tarihi Uzunçarşı’nın en eski ve marka kolonyacısı Rüyam Kolanyaları sahibi Murat Kılıç, dünyayı endişeye sürükleyen Koronovirüs’e karşı kolonya kullanımında halkın bilinçlenmesi konusunda önemli bilgiler verdi.

Murat Kılıç, “Ülkemizde ‘Koronavirüs’ kaynaklı hiçbir olgu şu ana kadar bildirilmedi ancak solunum yolu ile geçtiği bu vürüsün bize bulaşmasının en kolay yollarından bir de kirli eller olduğu belirtiliyor. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karabay’ın, Çin’de ortaya çıkan ve dünya geneline yayılan ölümcül ‘Koronavirüs’ten korunma ile ilgili yaptığı açıklama kaydadeğer” diye konuştu.

KORONAVİRÜS’E KARŞI SABUN VE KOLONYA

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karabay, Çin’de ortaya çıkan ve dünya geneline yayılan ölümcül ‘Koronavirüs’ ile ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Karabay, “Koronavirüs’ler yıllardan beri bildiğimiz, yıllar öncesinden ‘soğuk algınlığı’ etkeni olarak bildiğimiz; burnumuza, boğazımıza ve gözlerimizdeki mukozaya yapışan virüslerdir. Bu virüslerin 2002- 2003 yılında SARS isimli Güney Koreli menşeili bir virüs olarak yoğun bakım gerektiren bir hastalık olduğunu gördük” dedi.

“VİRÜSÜ KAPAN 100 KİŞİDEN 98’İNDE ÖLÜMCÜL DEĞİL”

Koronavirüs’lerin asıl kaynağının hayvanlar olduğunu belirten Prof. Dr. Karabay, “Temel olarak insanlara ilk orijini bazı hayvanlardan geçmektedir. 2019 ‘Koronavirüs’, bugüne kadar olan Koronavirüs’lerden biraz daha farklı ve mutasyon geçirmiş hali. 2019’un Aralık ayında da Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu virüsün varlığı kabul edildi. Kaynağının da hayvanlar olduğu, bir orjinin hayvanlardan geçtiği düşünülüyor. Bu virüs, insanlarda solunum yollarında enfeksiyonlar yapabiliyor ama sanki her bulaşanı yoğun bakımlık yapacakmış her bulaşanı öldürecekmiş gibi bir kaygıda var. Bazı insanlarda öldürücü olabiliyor ama elde edilen verilere göre bu virüsü kapan 100 kişiden 98’inde ölümcül seyretmiyor” ifadelerini kullandı.

“VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN EN ETKİLİ YOL: KOLONYA”

Kolonyanın ulaşılabilen en kolay alkollü dezenfektan olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karabay, şöyle konuştu: “Tabii ki enfeksiyonu önlemek için her türlü tedbiri alacağız. Her türlü önlemi yerine getireceğiz. Ellerimizi daha fazla yıkayacağız. Şu an Türkiye’de bildirilmiş hiçbir olgu yok ama eğer hastalıklı biri bildirilirse maske takacak ve ellerimizi bol bol yıkayacağız. Bizim Türk toplumunda çok güzel bir alışkanlık var; kolonya. En basit ulaşılan alkol, evlerimizde ve iş yerlerimizde kolonyayı daha fazla kullanalım ve hep yanımızda olsun, ancak korku ve panik havasına asla girmemeliyiz. Ülkemizde yeni ‘Koronavirüs’ kaynaklı hiçbir olgu şu ana kadar bildirilmedi ama solunum partikülleriyle bulaşabiliyor ve bize bulaşmasının en kolay yollarından biri kirli eller. Ellerimizi 20 saniye boyunca su veya sabunla yıkamalı ya da alkol bazlı dezenfektanlarla temizlemeliyiz. Eğer bunları yapamıyorsak kolonya bile bu virüslerin bulaşımını engellemede oldukça etkili. Çünkü bunlar zarflı virüsler ve alkol gibi el dezenfektanlarıyla derhal yok olabiliyorlar.”

“BAKANLIĞIN ALDIĞI ÖNLEMLER GEREKLİ VE YETERLİDİR”

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı önlemleri yerinde bulduğunu söyleyen ve son 14 gün içinde Çin veya bölgeden seyahat eden Sakarya Üniversitesi öğrencilerini kontrol ettiklerini belirten Prof. Dr. Karabay, şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı, bununla ilgili gerekli tanısal işlemleri kendi laboratuvarlarında yapabilecek kapasite oluşturulmuş durumda. Başından beri alınan önlemler gerekli ve yeterlidir. Tüm dünyada şu anda influenza A ve B tipleri tüm dünyada geziyor ve dolayısıyla hepimiz her an grip olabiliriz. Gripten korkuyor muyuz? Hayır. Grip bazı hastalarda ölümcül olabiliyor, aynı ‘Koronavirüs’ gibi. Her ikisinden de korunmanın yolları aynı. Hijyen, hasta olduğu görülenlerden uzak durmak ve maske takmak yeterli. Ayrıca Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü öngörüsüyle son 14 gün içinde Çin seyahati yapan üniversite öğrencilerini kontrolden geçirdik ve hiçbir risk unsuruna ulaşamadık.”

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?: Corona virüsü ilk olarak 1960’lı yıllarda tespit edildi. Solunum, sindirim ve boşaltım sistemlerini etkileyen virüs, sonbahar ve kış aylarında etkisini gösterir, hafif ve orta şiddette üst solunum yolları enfeksiyonuna yol açar. Viral yollarla yayılan corona virüs, sıkça karşılaşılan bir virüs olmasına rağmen mutasyona uğramadan öldürücü olma riski neredeyse yoktur. Fakat Corona virüs yüzde 2 ila yüzde 10 oranında öldürücü bir mutasyona uğramaktadır ve klinik incelemeler sonucunda bu mutasyonun nasıl gerçekleştiğine dair kesin bir veri yoktur. Corona virüs, hayvanlarda sıklıkla görülebilir ve virüslerinin oluşturduğu hastalığı rahatça atlabilmektedir.

CORONA VİRÜS NASIL BULAŞIR?

Corona virüsleri daha çok hayvanlarda bulunmaktadır ve virüs nadiren hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. İnsanlar arasında bulaşıcılık, üst solunum yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi; öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüsler ile olmaktadır. Bunun dışında virüs barındıran materyallere dokunulmasının ardından, ağız ve burunla oluşan temas ile bulaşabilmektedir.

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Solunum belirtileri (öksürük, nezle), halsizlik, ateş, baş, boğaz ağrısı, iştahsızlık ve bunların yanında bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi belirtiler de gösterebilmektedir.

CORONA VİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?

Hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının. Asla gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmayın. Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın. Sabun ve su yoksa alkol bazlı dezenfektan ürünleri kullanın. Sık dokunan nesneleri ve yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.

Rüyam Kolonyaları’ndan tavsiyeler

Prof. Dr. Karabay’ın açıklamasından yola çıkarak, Uzunçarşı’nın 54 yıllık tarihi kolonyacısı Rüyam Kolonya ile Corona virüsü hakkında konuştuk. İşletme sahibi Murat Kılıç, 80 derecelik kolonyanın gerçek bir mikrop kırıcı olduğana dikkat çekti.

Kılıç; “Öncelikle alkolsüz kolonya olmaz. Alkol olmazsa dezenfektan özelliğini kaybeder. Eğer alkol istemiyorsanız gül suyu kullanın. Saf alkol 96 derecedir. Eğer bunu cildinize sürerseniz tahriş edersiniz. Biz kolonyalara konulan alkolü 80 dereceye indiriyoruz. Kullanıma uygun, tahriş etmeyen ve gerçek bir mikrop kırıcı hale getiriyoruz” dedi.

VELİLER VE OKULLARA ÇAĞRI

Her türlü virüsün hızla yayılma potansiyelinin olduğu okullarda çocuklarımızı çok iyi korumamız gerektiğiniş söyleyen Murat Kılıç, velilere seslenerek “Her çocuğun çantasında mutlaka kolonya bulunması gerek. Çocuklar böylece ortak alanlarda ellerini kolonya ile dezenfekte edebilir. Yanlarında taşıyacakları küçücük bir şişe kolonya birçok virüsten koruyacaktır” diye konuştu.

GEÇEK KOLONYA NASIL ANLAŞILIR?

Gerçek kolonyanın nasıl anlaşılabileceği hakkında da bilgi veren Murat Kılıç; “Kolonyayı özellikle dezenfektan olarak kullanacaksak 80derece altında olmamalı. Kokusundan da kolonyanın gerçekliğini anlamak mümkün. Kolonya parfüm değil, aromasının kokusunu taşımalı. Örneğin limon kolonyası gerçek limon kokmalı. Farkı ortaya koyan bir diğer husus görünümü. Kolonyanın rengi koyu olmalı. Ucuz kolonya her zaman kalitesizdir. Belli başlı bu faktörler kolonyanın gerçek olup olmadığını belirler.”

104 ÇEŞİT KOLONYASI İLE RÜYAM

Sakarya’nın en eski kolonya üreticisi ve 104 çeşitle Türkiye lideri Rüyam Kolonyaları tamamen doğal üretimleri ile hijyeni garantiliyor. ‘Koronovirüs’e ile diğer mikrop ve bakterilere karşı korunmanın en pratik yolunun kolonya kullanımı olduğunu söyleyen Murat Kılıç, “Antibakteriyel olmayan ürünler ve ıslak mendillerin çoğu denetimsiz ve zararlıdır. Mikroplardan korunma yolları bolca su, sabun ve kolonyadır” dedi.

Birçok çeşit kolonya üretimini uzun yıllardır sürdüren Murat Kılıç, Sakarya’nın yerli ürünü olan “Şehr-i Sakarya” markalı bir kolonya çeşidini de Türkiye’nin tüm illerinde satışa sunan ve ihracatıyla dünyaya tanıtan tecrübeli bir işadamı…

Murat Kılıç, bulaşıcı hastalıklardan özellikle Koronavirüs’ten korunmada kolonya kullanımını etkileri konusunda merak edilen bilgier vererek tavsiyelerde bulundu.

GEÇEK KOLONYA NASIL ANLAŞILIR?

Gerçek kolonyanın nasıl anlaşılabileceği hakkında da bilgi veren Murat Kılıç, “Kolonyayı özellikle dezenfektan olarak kullanacaksak 80 derece altında olmamalı. Kokusundan da kolonyanın gerçekliğini anlamak mümkün. Kolonya parfüm değil, aromasının kokusunu taşımalı. Örneğin limon kolonyası gerçek limon kokmalı. Farkı ortaya koyan bir diğer husus ise rengi ve görünümü. Kolonyanın rengi koyu olmalı. Ucuz kolonya her zaman kalitesizdir. Belli başlı bu faktörler kolonyanın gerçek olup olmadığını belirler” diye konuştu.

Murat Kılıç,

– Sakarya’da bir kolonya üreticisi olarak bu konuda vatandaşlarımıza neler tavsiye edersiniz?
– Toplumda kolonya kullanım alışkanlığı ne düzeyde?
– Hakiki ve sağlıklı bir kolonyayı taklitlerinden nasıl ayırt edebiliriz?
– Ne tür kolonyalar kullanmamızı tavsiye edersiniz? gibi soruların cevaplarını yanıtladı.

Murat Kılıç’ın verdiği mini röportaj videomuzda…

“Virüslere karşı en kolay ulaşılabilir dezenfektan kolonyadır”

Mikrop ve virüslere karşı en pratik çözüm yolu olan kolonya kullanımı ile ilgili Rüyam Kolonyaları sahibi Murat Kılıç ile söyleşi.

Koronavirüs ve diğer virüslerden korunmak için en kolay ulaşılabilecek ve en ucuz yöntemin kolonya kullanımı olduğunu belirten Murat Kılıç, kolonya seçerken kaliteli ve 80 derece olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Kalitesiz kolonyaların antibakteriyel özelliği olmadığı ve hiç bir dezenfekte etkisi yapmadığını belirtiyor…

• Röportaj: Seren ÖZDEN /  Sakarya – Adapazarı