Marka Şehir Raporu Başkan Karakullukçu’da

Paylaş:

Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) üyeleri, “Marka Şehir Sakarya Raporu”nu Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu’ya sundu. Başkan Karakullukçu; “Marka Şehir Sakarya çalışmalarına katkı vermeye hazırız” dedi

SASTOP üyeleri Av. Ü. Önder Döker, Bingül Artan, Haluk Akbay, M. Oktay Ertem ve Şefik Akar’dan oluşan heyet, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu’yu makamında ziyaret etti. Samimi ortamda gerçekleşen ziyarette, Türkiye Avrupa Birliği Derneği Sakarya Şubesi Başkanı Av. Önder Döker;  2005 yılından bu yana 200’den fazla toplantı ve 50’den fazla projede çalışma yapan SASTOP hakkında Başkan Karakullukçu’ya bilgiler verdi.

SAPANCA GÖLÜ SU HAVZASI

Döker, Sapanca Gölü su havzasından, şehrimize içme suyu ve temizlik amaçlı su kullanımını değerlendirdi. Döker konuşmasında; “TÜPRAŞ’ın gölden fazla su kullanımı, Yuvacık Barajının gölden su alımı ve sorunların tespiti ile şehrimizin içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’müzün sorunlarını Ankara’da Cumhurbaşkanlığı ve Su Havzaları Genel Müdürlüğü ile yapılan 3,5 saatlik toplantı neticesinde, Su Havzaları Genel Müdürlüğü’nce gerekli önlemler alınarak Sapanca Gölü kontrol altına alındı. Bir ay içerisinde Akçay Barajı ihaleye çıkarıldı, yapımı bitmek üzere, su toplanmaya başlandı. Ayrıca Kocaeli’nde de 2 adet Göletin yapımı tamamlandı. SASTOP’un çalışmaları sonucunda, Sapanca Gölü’müzden şehrimizin su kullanım miktarı şehrimizin hak ettiği değerlere geldi” dedi.

DEMİRYOLLARINDA ARİFİYE’NİN ÖNEMİ

SASTOP’un “Marka Şehir Sakarya Raporu’nu, Başkan İsmail Karakullukçu’ya, Komisyon Başkanı Haluk Akbay takdim etti. Sakarya’nın konum itibariyle çok elverişli bir yörede olduğunu, altyapısı, ulaşım imkânları ile marka şehir olması konusunda hazır olduğu hakkında bilgi veren Akbay, Arifiye’nin demiryolları açısından hem Anadolu’nun bağlantısı hem de dünyaya açılan önemli bir demiryolu noktası olduğunu vurguladı.

KALKINMADA SAKARYA’NIN ÖNEMLİ ROLÜ

Komisyon Üyesi Bingül Artan Tarım; “Turizm ve katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünleri sanayi sektörlerinin gelişiminde marka şehir olmanın teşviki ile hem şehrimizin hem de ülkemizin kalkınmasında Sakarya önemli bir rol üslenecektir” dedi.
Komisyon üyesi M. Oktay Ertem, Arifiyeli olduğunu hatırlatarak, ilçenin turizmdeki önemini vurgularken; Komisyon Üyesi Şefik Akar ise bisiklet ve doğa sporları konusunda Sakarya geneli ve özellikle Arifiye ilçesi hakkında Başkan Karakullukçu ile bilgi alışverişinde bulundu.

ÖĞRETMEN YETİŞTİREN İLÇE

Başkan İsmail Karakullukçu ise, “Arifiye, Sakarya 1’nci Organize Sanayi Bölgesinde bulunan irili ufaklı 63 fabrika, Toyota, Goodyear, Otokar, Tırsan, Tank Palet gibi ulusal fabrikaların yanında Oto Sanayi Sitesi ve birçok sanayi kuruluşu ile, Sakarya’nın sanayi merkezi konumunda. Ayrıca Arifiye Öğretmen Lisesi ile cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Türkiye’nin her yerine öğretmen yetiştiren bir ilçe.”

FLORA TURİZMİNDE ÖN PLANA ÇIKIYOR

Başkan Karakullukçu; “Arifiye, Sakarya İl Ormanı ve Sapanca Gölünün oluşturduğu sera etkisi sayesinde, dış mekân süs bitkiciliği açısından son derece verimli topraklara sahip. Bu özelliğini iyi kullanan Arifiye’de süs bitkisi üretimi yapan küçük ve orta ölçekli 95 adet işletme bulunmaktadır. Bu işletmeler, Arifiye’deki 3.055 Dekara ek olarak, çevre ilçelerde 2.000 Dekar olmak üzere, toplam 5.055 Dekar ekili alanda üretim yapmaktadır. Bu gün Arifiye, Yalova’dan sonra Türkiye’nin en büyük Dış Mekân Süs Bitkiciliği merkezi konumundadır.

Flora turizmi konusunda ilçemiz biraz daha ön plana çıkmaktadır. Dış ve iç mekân süslemesinde kullanılmak üzere üretilip satışa sunulan süs bitkileri genel olarak; kent peyzajları (kent meydanları, parklar v.b), konutların çevre düzenlemeleri (bahçe, villa, site bahçelerinin tasarımları), konaklama ve yeme-içme tesislerinin, spor komplekslerinin tasarımları, karayolları ve diğer yol kenarlarının düzenlenmesinde, diğer turistik mekânların dış ve iç düzenlemelerinde kullanılmaktadır.”

Başkan Karakullukçu bu yıl üçüncüsü düzenlenen Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali’ni anımsatarak, festivalin gelecek yıllarda uluslararasılaştırılacağını da sözlerine ekledi.

“RAPORA KATKI VERMEYE HAZIRIZ”

Başkan Karakullukçu açıklamasını şu sözlerle tamamladı; “Siz değerli sivil toplum örgütleri ile bir araya gelerek, ilçemizi geliştirme amacıyla yaptığımız istişarelerde belirlediğimiz hususları projelendiriyor, bütçe olanaklarımız ölçüsünde de bir bir hayata geçiriyoruz. Sizlerin sayesinde bugün Arifiye, Sakarya’nın en gözde ilçelerinden biri haline geldi. Marka Şehir Sakarya ile ilgili çalışmalarınıza her zaman katkı vermeye hazırız,  ilginiz ve nazik ziyaretiniz için çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

BAŞKAN YÜCE’YE SUNULACAK

Ziyaretlerini sürdüreceklerini belirten. SASTOP heyeti, “Marka Şehir Raporu”nu randevu taleplerini kabul eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye sunacaklarını ifade etti.

SASTOP Milletvekilleri ile biraraya gelecek

Ada Treni’nin tekrar seferlerine başlamasını isteyen SASTOP, “Ada Trenimiz halkındır. Nostaljik trenimize sahip çıkınız” şeklindeki çağrısı üzerine Sakarya Milletvekilleri konuyu görüşmek için randevuyu kabul etti. Önümüzdeki günlerde SASTOP’un düzenleyeceği bir toplantıda Ada Treni konusu masaya yatırılacak.