Marketlerde maske hassasiyeti

Paylaş:

Koronavirüs vakalarının artışa geçtiği bugünlerde kalabalık ortamların oluştuğu merketlerde alışveriş yapanların ‘maske, mesafe ve hijyen’ kurallarına uymada hassasiyet göstermesi bekleniyor.

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine Koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında gönderdiğ yeni korona genelgesi ile; yaşanan salgının bir an önce engellenmesi için alınacak tedbirler ve bu tedbirlerin denetlenmesi sürüyor.

Genelgede, Covid-19 salgınında en temel risk unsuru virüsün bulaşıcılığının yüksek/hızlı olması nedeniyle vatandaşların toplu olarak bulunduğu mekanlar olduğu tekrar hatırlatıldı. Bu yönde özellikle market ve alışveriş merkezlerinde kasiyerlerle yakın temas halinde olunması nedeniyle, müşterilerin de maske takmaya özen göstermeleri istendi.

ETKİN DENETİM PLANLAMASI

İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen söz konusu tedbirler, Vali/Kaymakamlar tarafından Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli kararların alınarak, marketlere ilişkin kararların il/ilçe belediyeleri ile işbirliğinde etkin denetimi ve koordinesinde ivedilikle planlanması uygulanacak.

Bu nedenle devletin tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşların hayatlarını tehdit etmesini engellemek için birçok umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere tedbir alındığı ve bu kapsamda uyulması gereken kuralların belirlenerek vatandaşlarla paylaşıldığı ifade edildi.

MARKETLERDE HİJYENLE ÖNLEM

Yaşanan salgının bir an önce engellenmesi amacıyla market ve AVM’ler de tedbirleri üst seviyeye çıkarıldı. Marketlerde hijyen ve dezenfekte çalışmaları periyodik olarak gerçekleştirilirken, market yetkilileri günde en az 5 kez hijyen saati uygulaması yaptıklarını belirtiyor. Ayrıca müşterilerine de ‘sosyal mesafe’ ve ‘maske takma’ kuralına uymaları yönünde gerekli uyarıları yapıyorlar.

KASİYERLER RİSK ALTINDA

Markette görev yapan kasiyerler, salgına karşı tedbirler kapsamında şeffaf maske ve eldivenlerle çalışırken, mümkün olduğunca hijyene dikkat ediyorlar.

Kasiyerler alışverişe gelen müşterilerden de aynı hassasiyeti bekledillerini ifade ediyor.

Günde yüzlerce kişi ile temas halinde olduklarını belirterek sağlıklarının risk altında olduğunu söyleyen kasiyerler, “Maske takma zorunluluğuna uymayan müşterilerle zaman zaman karşılaşıyoruz. Uyarılarımıza rağmen kuralları hiçe sayanlar yüzünden endişe içindeyiz. Bu salgından bir an önce kurtulmak için toplum olarak herkesin kurallara uyarkam üzreine düşeni yapması gerekir. Biz kasiyerler, genelge kapsamında işyerimizin uyguladığı tedbirlere riayet ediyoruz. Aynı duyarlılığı tüm müşteri ve halkımızdan bekliyoruz” ifadelerini kullandı.