Marketlere Koronavirüs ayarı

Paylaş:

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine Koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında gönderdiğ ek genelge ile marketlerin çalışma saati ve marketlerde alışveriş yapan müşteri sayısı düzenlendi.

BELEDİYE İŞBİRLİĞİ İLE UYGULANACAK

Genelgede, Covid-19 salgınında en temel risk unsuru virüsün bulaşıcılığının yüksek/hızlı olması nedeniyle vatandaşların toplu olarak bulunduğu mekanlar olduğu tekrar hatırlatıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen söz konusu tedbirler, Vali/Kaymakamlar tarafından Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde gerekli kararların alınarak, marketlere ilişkin kararların il/ilçe belediyeleri ile işbirliğinde etkin denetimi ve koordinesinde ivedilikle planlanması uygulanacak.

Bu nedenle devletin tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşların hayatlarını tehdit etmesini engellemek için birçok umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere tedbir alındığı ve bu kapsamda uyulması gereken kuralların belirlenerek vatandaşlarla paylaşıldığı ifade edildi.

ALINAN TEDBİRLER SIRALANDI

Yaşanan salgının bir an önce engellenmesi için marketler için ilave tedbirlerin alınması gerekli görüldüğü belirtilen genelgede alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:

• İl/ilçelerde tüm marketler 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet verecek. Market içindeki en fazla müşteri sayısı müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın (depolar, idari bürolar vb. hariç) onda biri kadar olacak. Örneğin marketin müşterilerin hizmetine sunulan alanı 100 metrekare ise aynı anda içeride en fazla 10 müşteri olması gerekecek.

• Tüm marketler, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan edecek. İçeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirleri alacak.

• Market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacak.

• Marketler aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini sürekli hatırlatacaklar, market girişinde görülecek şekilde bu hususu belirten afiş asılacak.

Bakanlık, başlatılan sözkonusu uygulamanın tüm kolluk birimleri tarafından takip edilerek herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini istedi.

 

Marketlerde Koronavirüse hijyenle önlem

Adapazarı Migros’larda koronavirüse karşı önlemler üst seviyeye çıkarıldı. Marketlerde hijyen ve dezenfekte çalışmaları periyodik olarak gerçekleştiriliyor. Market yetkilileri günde 5 kez hijyen saati uygulaması yaptıklarını belirtirken, müşterilerine de ‘sosyal mesafe’ kuralına uymaları yönünde gerekli uyarıları yaptıklarını söyledi.

Markette görev yapan kasiyerler, salgına karşı tedbirler kapsamında şeffaf maske ve eldivenlerle çalışırken, mümkün olduğunca hijyene dikkat ediyorlar.