‘Ortak akılla haraket edilmeli’

Paylaş:

Depreme Hazırlık ve Kentsel Dayanıklılık çalıştayı serisinin ikincisinde konuşan ‘Başkan Ekrem Yüce, “Şehrimizi öngöremediğimiz çevresel, fiziksel, yapısal, ekolojik değişikliklere karşı güçlü, dirençli ve esnek bir yapıya kavuşturmak için hep beraber ortak akılla hareket etmeliyiz” dedi

Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ile Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığının ortaklığında düzenlenen Depreme Hazırlık ve Kentsel Dayanıklılık çalıştayı serisinin ikincisi video konferans yöntemiyle gerçekleşti. İlçe belediye başkanları, bürokratlar ve meclis üyelerinin katılımlarıyla düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Ekrem Yüce, “Tüm paydaşlarımızla bir araya gelmek, bir arada hareket etmek ve ortak akıl oluşturmak istiyoruz” dedi.

TEKRAR YAŞAMAK İSTEMİYORUZ

Deprem zamanlarında büyük acılar yaşadıklarını ifade eden Başkan Ekrem Yüce, “Ben bu şehirde iki büyük deprem yaşadım. O günleri iyi bilirim. O günlerde acımız büyüktü. O acıları şehir olarak el birliğiyle atlattık. İşte o acıları şehrimiz bir daha yaşamasın diye çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda düzenlediğimiz çalıştay serimize katılan tüm katılımcıların fikirlerini önemsiyoruz. Tüm katılımcılara söz veriyor, kanaatlerini not ediyoruz. Bu hususta aksiyon almadan önce ortak bir akıl oluşturmayı amaçlıyoruz. Milletvekilimiz Sayın Recep Uncuoğlu’nun TBMM Deprem Araştırma Komisyonu başkanı olması bizleri çok mutlu etmiştir. Çalıştayımızın deprem konusundaki çalışmalarında bizlere büyük bir destek sağlayacaktır” dedi.

DEPREMİ İYİ TANIMALIYIZ

Çalıştay serisinin ilkinde önemli hususlara değinildiğini belirten Başkan Yüce, “Geçtiğimiz hafta ‘Deprem Çalıştayı Dizimizin’ ilkini gerçekleştirdik. Düzenlediğimiz bu önemli çalıştayda şehrimizin afete dirençli bir şehir olması için gerekli olan hususlar dile getirildi. Parsel bazlı ve aynı haklarla yenileme üzerinde durduk. Yeni yerleşime açılacak alanlarda kat hakkının arttırılması gibi bizim açımızdan çok değerli ve önemli görüşler paylaşıldı. Bu yıl yaşadığımız depremler gösterdi ki afet sonrası müdahale kapasitesi konusunda ülkemiz son derece hazırlıklıdır. Karar destek mekanizmaları ne kadar güçlüyse müdahale yeteneği de o denli artıyor. Deprem öncesinde, deprem anında ve deprem sonrasında atılacak adımların belirlenmesi ve bu adımların tatbik edilmesi çok önemli. Buradan hareketle deprem öncesi alınacak tedbirleri sağlıklı bir şekilde yönetmek ve olası afet sonrası hızlı aksiyon alabilmek adına Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’nı kurduk” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE REHBER OLACAK

Başkan Yüce, “Şehrimizi öngöremediğimiz çevresel, fiziksel, yapısal, ekolojik değişikliklere karşı güçlü, dirençli ve esnek bir yapıya kavuşturmak için hep beraber ortak akılla hareket etmeliyiz. Şehrimizi olası deprem gibi veya öngöremediğimiz ekolojik değişiklikler karşısında özellikle fiziksel yapıda olmak üzere her alanda en az etkilenecek şekilde dirençli kılmamız, kentsel yenileme, dönüşüm yol haritamızı tüm karar vericiler olarak ekonomik, sosyal, demografik uyuma dikkat ederek yapmamız gerekir. Bu sebeple tüm paydaşlarımızla bir araya gelmek, bir arada hareket etmek ve ortak akıl oluşturmak için depreme Hazırlık ve Kentsel Dayanıklılık odak Çalıştayları başlattık. Tüm bu çalıştaylardan sonra ortaya çıkan sonuçlar raporlanarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi olası deprem, afet ve risk yönetim çalışmalarıyla entegre edilecek. Raporlar kamuoyuyla paylaşılarak şehrimizin kentsel yenileme ve dönüşüm için rehber niteliğini taşıyacaktır” dedi.

ORTAK AKIL OLUŞTURUYORUZ

Sakarya Milletvekili ve TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı Recep Uncuoğlu, “En önemli riskimiz depreme güvenli olmayan yapılar. Bunlara karşı bütün imkanları seferber ederek bir an önce bu yapıları dönüştürmek zorundayız. Kentsel dönüşüm bir rant dönüşümü değildir. Depreme karşı güvenli olma dönüşümüdür. Bu konuda vatandaşlarımızı bilgilendirmeliyiz. İnşallah şehrimiz bu çalıştaylar serisiyle kentsel dönüşüme karşı ortak akıl oluşturarak dönüşüm için aksiyona başlarız. Vatandaşımızın bu konuda farkındalığını arttırmalıyız. Sakarya’mızı geri bırakacak, can kaybına sebep olacak olası bir depremi bir daha yaşamayız ya da en az zararla atlatırız. Bu çalıştayımız hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, katılan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.