Sakarya’da Korona gündemi ‘Güne Bakış’ta

Paylaş:

Yeni tip Koronavirüs Covit-19 salgınına karşı Büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak il sınırları içinde bulunan, tüm vatandaşların sokağa çıkması yasaklandı. 10 Nisan saat 24:00 ile 12 Nisan saat 24:00 arasında vatandaşlar evlerinde kaldı.

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle alınan tedbirler kapsamında bu illerimize giriş-çıkışlar da 15 gün süreyle yasaklandı.

Yasakla ilgili genelgede;

Sokağa çıkma yasağının, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun önerileri, Cumhurbaşkanlığı talimatları doğrultusunda; salgın ve bulaş’ın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu sağlama, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutmak için hayata geçirildiği belirtildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI PANİĞE YOL AÇTI

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı iller arasında yer alan Sakarya’da, yasağın ilanı ile birlikte halk büyük bir panik yaşadı…Vatandaşların ekmeksiz ve temel ihtiyaçlara ulaşamayacağı korkusu, koronavirüs korkusunu gölgede bıraktı…Vatandaşlar gece saat 22.00 civarı ‘yasak kararını’ duyar duymaz market ve fırınlara hücum etti… Bazı bölgelerde ise araçlarıyla yola çıkan vatandaşlar trafikte uzun süre yoğunluğa neden oldu…

Temel ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıkan vatandaşlar, fırın ve gıda malzemesi satan dükkanlar önünde uzun kuyruklar oluşturdu. ‘sosyal mesafe’ kuralı ise hiçe sayıldı… Panik ve izdiham görüntülerini izleyen vatandaşlar ise, bu yoğun hareketlilikte yaşanan yakın temasların, salgın riskini daha da artıracağından endişe duyarak; bugüne kadar uygulanmaya çalışılan tedbirlerin ve emeklerin boşa gideceğini belirterek tepki gösterdi.

YASAK İHLALİNE CEZALAR KESİLDİ

Sakarya’da sokağa çıkma yasağı bazı ilçelerde ihlal edildi. Yasağa rağmen dışarıya çıkan 43 kişiye jandarma ekipleri toplam 136 bin 998 lira idari para cezası uyguladı.  Yasağın ilk gününde Sakarya genelinde halkın yasağa uyarak evlerinde kaldığı gözlemlenirken,

Karasu’da 16, Kocaali’de 11, Pamukova’da 4, Hendek’te 3, Arifiye, Ferizli ve Kaynarca’da 2, Geyve, Taraklı ile Sapanca ilçelerinde ise 1 vatandaş, alınan tüm önlemlere rağmen yasağı ihlal ederek dışarıya çıktı. Bu nedenle her bir vatandaşa Umumi Hıfzıssıhha ve Türk Ceza Kanunu’nun ilgili kanun maddeleri kapsamında 3 bin 186’şar lira idari para cezası verildi.

KORONAVİRÜS… KOVİT-19… VAKA… TEST… MASKE… VE SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA

Bu isim ve kavramlar adeta hafızalarımıza kazındı… 

Sloganımız; ‘EVDE KAL’, yeni trendimiz ise; ‘SOSYAL İZOLASYON’ oldu…

Hayatımızı kâbusa çeviren Kovid-19, durdurulamayan bir hızla yayılıyor ve giderek artan ölümlere neden oluyor.

Dünyada olduğu gibi ülkemiz de bu salgının ölümcül tehdidi altında yaşıyor. Son veriler ise endişe verici boyutlarda… Ülkede vaka sayısı 50 bin’leri, ölüm sayısı ise bin’leri geçti…

Alınan tüm önlem ve tedbirlere rağmen, salgının giderek artması yurtta tüm şehirleri teyakkuza geçirdi… Merkezi yönetimden gelen tedbir kararları doğrultusunda her şehir kendi önlemlerini alırken, Sakarya’da Kovit-19’a karşı alınan tedbirler her geçen gün daha da genişletiliyor. Salgın için tüm imkanlar seferber ediliyor ve topyekün bir mücadele veriliyor…

SAKARYA, DİKKAT ÇEKEN  İLLER ARASINDA…

Alınan tedbirlerin en üst seviyeye çıkarılmasına rağmen Sakarya, salgında en riskli iller arasına girdi…

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Korona Virüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada; en fazla risk taşıyan iller arasında Sakarya’yı da gösterdi.

Virüsün Türkiye’de tüm illerde görülmesi üzerine farklı bir mücadele aşamasına geçildiğini söyleyen Sağlık Bakanı, Sakarya’yı, salgının daha etkin seyrettiği, bulaşma ve vefat sayılarının yüksek olduğu iller arasında saydı… Bu nedenle sokağa çıkma yasağı uygulanan Büykşehirler arasına Sakarya da girdi…

En çok risk taşıyan illeri sıralayan Bakan Koca; İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara ve İzmir’in, ortak noktasının, yurt dışı gidiş-gelişlerin ve sosyal temasın yüksek olduğu iller olduğuna dikkat çekerken, acı gerçeği ise; “Artık 83 milyon insan olarak, hepimiz virüsün doğrudan tehdidi altındayız” sözleriyle dile getirdi.

SAKARYA’DA YETKİLİLER TÜM VATANDAŞLARA ‘KENDİNİZİ İZOLE EDİN’ ÇAĞRISINDA BULUNDU

Koronavirüsün temas ortamından yayıldığı ve bu salgına karşı en etkili tedbirin sosyal izolasyon olduğu vurgulanıyor. Alınan tedbir kararlarına mutlak uyulması, zorunlu haller dışında sokağa kesinlikle çıkılmaması, çıkılması halinde ise mutlaka maske kullanılmasına dikkat çekiliyor.

AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, koronavirüse karşı başarılı olmanın yolunun; uyarıları dikkate alıp, evde kalarak, herkesin kendini izole etmesinden geçtiğini söyledi. Teveri bu konuda hep birlikte sıkı bir mücadele ortaya koyulması gerektiğini belirtti. AK Parti Sakarya Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından düzenlenen Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı video konferans yönetimiyle gerçekleşti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yanı sıra Yerel Yönetimler Başkanı Enver Tok ve Belediye Başkanlarının katıldığı video konferansta; belediyelerin Kovid-19 salgınına karşı aldığı tedbirler ve ilçelerde yapılan çalışmalar görüşüldü.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, bu mücadeleyi canla başla sürdürmeye devam ettiklerini, ancak Sakarya’nın maalesef en çok vaka görülen ilk 5 şehirden birisi olduğunu belirtti.

Salgınla mücadelede herkese büyük yükümlülükler düştüğünü söyleyen Başkan Yüce, “Şehrimizin en büyük gücü birliğidir, beraberliğidir. Bu birlik beraberlik gücü ile şehrimizdeki olumsuz durumu tersine çevirebiliriz” dedi.

GENÇLİK VE SPORA HİZMET EDENLER UNUTULMADI

Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün Sporda Ahde Vefa Çalışması tüm hızıyla devam ediyor.

Ülkemiz ve şehrimiz sporuna emeği geçenlerin unutulmadığı, Ahde Vefa çalışmasıyla tescilleniyor. Gençlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, iyi günde, kötü günde yanlarında olduklarını belirtmek için bu faaliyeti sürdürdüklerini belirtti.

Şube Müdürlerinden Özgür Aygün, Sebahattin Karakoç ve Serdivan Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Şükrü Özkan, ‘Sporda Ahde Vefa Çalışması’ kapsamında Sakarya Amatör Spor Kulüpleri Federasyon Başkanı Yaşar Zımba, Sakarya’nın duayen gazetecilerinden Cevdet Güngör ve Zeki Aydıntepe, Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü emekli eski Şube Müdürlerinden Özcan Cesur, Sakarya Amatör Spor Kulüpleri Federasyon Başkan Vekili Recep Odabaş, Sakarya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu kurucu başkanı ve Türkiye Camii Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Kıyak’ı ziyaret ederek bu zor günlerde, her zaman yanlarında olduklarını gösterdiler.

Sakarya’da spora büyük hizmetler vermiş ve vermeye devam eden sporun duayenleri, kendilerini unutmayan Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Müdürlerine ve personellerine teşekkür etti.

Sporda Ahde vefa çalışması ekibi, daha önce de Erdoğan Çamlıyurt, Süheyl Eren, Selim Şahin, Cihat Sancak, Arif Ümit Uztürk ve Suat Beyenal’ı da ziyaret etmişti.

TEDBİRLERE UYMAYANLARA CEZA YAĞDI!

Sakarya Emniyet Müdürlüğü, ülke genelinde koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek amacıyla toplum sağlığı ve kamu düzeninin korunması kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.

Yapılan çalışmalarda; polis tarafından durdurulan araçlardaki vatandaşlar, evlerinde kalmaları için bilgilendiriliyor.

Yolcu kapasitesinin yüzde 50’sinden fazla yolcu taşıdığı tespit edilen toplu taşıma araçlarına, adli ve idari işlemler uygulanıyor.

Diğer yandan koronavirüs salgınına karşı tedbirler kapsamında polis sorumluluk bölgesinde bulunan 3 bin 436 umuma açık yerin faaliyetine de geçici süreliğine son verildiği kaydedildi.

Faaliyet gösterdiği tespit edilen 37 dükkan ile sokağa çıkmaları sağlıkları açısından kısıtlanan ve ikazlara uymayıp dışarıya çıkan 65 yaş üstü 10 vatandaşa da işlem yapıldı.

İL EMNİYET MÜDÜRÜ FATİH KAYA, ÇALIŞMALARI DENETLİYOR

Sakarya Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Kovid-19 tedbirleri kapsamında Sakarya’nın komşu illerine açılan ana girişlerinde 22 kontrol noktası oluşturduklarını, giriş-çıkışlara hakim olduklarını söyledi.

İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda, polis ekiplerince oluşturulan kontrol noktalarında araçların geçişi denetlendiğini ve buradaki amacın, izolasyonu sağlamak, girişlere-çıkışlara mecbur kalmadıkça izin vermemek olduğunu ifade etti.

Zaman mefhumu gözetmeksizin polis ekipleriyle denetlemelere katıldığını belirten Fatih Kaya, kent içinde de 50 ayrı nokta ve MOBESE kameralarıyla sürekli gözetim halinde olarak, ihbarları da değerlendirdiklerini kaydetti. Kaya, “Vatandaşlarımız tedbirlere uysunlar, sabırlı olsunlar, bugünler geçecek” dedi.

TÜRK POLİSİ 175 YAŞINDA…

Vali Ahmet Hamdi Nayir Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluş yıldönümünü kutladı.

Vali Ahmet Hamdi Nayir, Türk Polis Teşkilatı’nın 175. kuruluş yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, “İlimizin huzur ve güvenliğinin sağlanmasındaki üstün gayret ve başarılarından dolayı her kademedeki bütün amir ve memurlarımızın Türk Polis Teşkilatı’nın 175. kuruluş yılını kutluyorum. Görevleri başında Şehit olan kahraman polislerimize Allah’tan rahmet diliyor, Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Emekliye ayrılan ve vazifeleri başında olan Emniyet Teşkilatı ve ailelerine sağlık, başarı, mutluluk ve esenlikler diliyorum” ifadelerini kullandı.

Polise “yarın Bayram var” demişler, “Görev yerim neresi?” demiş…

Her koşulda, toplumun can ve mal güvenliğini sağlayan cefakar polislerimiz, kanunsuzlara karşı gösterdiği mücadele ile birlikte, şimdi Koronavirüse karşı verilen mücadeleye canla başla katkı sunuyor… Bu nedenle Kuruluş yıldönümü olan ’10 Nisan’ için planlanan kutlama programları görkemli yapılamadı… Ancak Türk Polis Teşkilatı’nın 175. yılına özel hazırlanan video; ‘dosta güven düşmana korku veren’ yapısıyla teşkilatımızın gücünü gözler önüne sererek, gururumuzu kabarttı…

Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Haftası kapsamında hazırladığı videoyu, “Çelik gibi bir iradeyle devletinin emrinde, milletinin hizmetinde” mesajıyla paylaştı:

YAŞLI ÇİFT, ‘BİZ BİZE YETERİZ’ DEDİ VE MAAŞLARINI BAĞIŞLADI

Duygulandıran bir olay Akyazı ilçesinde yaşandı…

80 yaşındaki çift, 535 liralık yaşlılık maaşı ve bin liralık ikramiyelerini ‘Biz Bize yeteriz Türkiye’ kampanyasına bağışladı…

İlçe Jandarma ekipleri ve Mahalle muhtarları kapı kapı gezerek engelli ve yaşlı vatandaşların ödemeleri yaparken, unutulmaz durumlara da şahit oluyor…

Kuzuluk Topçusırtı Mahalle Muhtarı Osman Boğaz ve Akyazı Jandarma ekipleri, yaşlı çifte yaşlılık maaşı ve ikramiyesini teslim etmek üzere evlerine gitti… İsimlerinin açıklanmasını istemeyen çift, evlerine kadar getirilen yaşlılık maaşı ve bin lira ikramiyesini ‘Biz bize yeteriz Türkiye’ kampanyasına bağışladı…Bu davranış karşısında muhtar ve jandarma ekipleri duygulu anlar yaşadı…

İşte budur bizi ayakta tutan… Allah böyle insanlarımıza sağlık ve huzurlu ömür versin. Onların bu insanlığı herkese örnek olsun. • Şule BAYRİ / SHA