SASTOP Sakarya için 217. kez toplandı

Paylaş:

SASTOP 217. Genel Toplantısı, Kent Konseyi başkan ve üyelerinin katılımıyla Orman Park’ta yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) Eş Başkanı ve toplantı yönetmeni Av. Önder Döker gerçekleştirdi.  Ardından konuşan Kent Konseyi Başkanı Sinan Çileli, konseyin çalışma şeklinden bahsederek Sakarya ile ilgili hedeflerini ve belirledikleri öncelikli sorunlar hakkında komisyon teşkiline başladıklarını ve gerektiğinde komisyon toplantılarına işin ehli, bilgili ve deneyimli kişileri de davet edeceklerini söyledi.

STK’LARLA ORTAK ÇALIŞMA

Başkan Çileli, “Bu toplantımızda Kent Konseyini Genel Sekreter Abdülkadir Şen, SAÜ Temsilcisi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Demir, eski baro başkanlarından Av. Önder Döker, YÖÇEYDER Temsilcisi Mehmet Ersöz, Türk Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem ile temsil ediyoruz. Sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmak için buradayız” dedi.
SASTOP’ta yıllardır çalışmalara iştirak eden Sinan Çileli, 2005’ten bu yana platform çalışmalarını sinevizyon ile anlatarak başladığı tanıtım ve sonuçlarıyla ilgili kurumlar, belediye başkanları, valilik, bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı ile yaptıkları görüşmeleri sundu.

YEDİ PROJE

SASTOP Oturum Başkanı ve TURABDER Sakarya Şube Başkanı Önder Döker, Kent Konseyi üyelerine SASTOP’un çalışma şekli ve düzeni ile ilgili bilgi sunduktan sonra Sakarya’nın geleceği ile ilgili gündemlerinde olan 7 proje hakkında komisyon başkanlarından açıklama istedi.

TRAFİK

Trafik Komisyonu Başkanı Sivaslılar Derneği Başkanı Aytaç Güner, şehrin trafiğinin çözümlenmesi için 9 ay önce hazırladıkları rapordan kısa örnekler verdi. Otopark ihtiyacı, kavşaklardaki problemler, düzensiz parklanma ve trafik ışıklarına ihtiyaç olan bölgeler ve diğer konularda komisyon adına açıklamalar yaptı. Halk temsilcisi Armağan Bahadır, Sakarya Motor Kulübü Temsilcisi Adem Koç, “Biz de başkanımıza isteklerimizi komisyon ile birlikte ulaştıracağız” dedi.

Sakarya Bisiklet Doğa Sporları Derneği Başkanı Şefik Akar, Bisiklet sporları ile ilgili isteklerinin yer aldığı raporu başkana sunacaklarını bildirdi. Sakarya Oto San. Eğit. ve Dayanışma Derneği Başkanı Özcan Ovalı, trafiğe öncelikli çözümler sundu.

HASARLI OKUL

Hasarlı Okullar Komisyon Başkanı, Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar Derneği Başkanı Gülsen Öziş de çalışmalarını tamamladıklarını belirterek “17 hasarlı okula ek olarak, kazalarımızdan birinde bulunan okul hakkında ek çalışma yapıyoruz. Gerçek olup olmadığı hakkında bir inşaat mühendisi ile bahsi geçen okulu incelemeye gideceğiz” dedi.

Toplum Dayanışma ve Kadın Gelişim Derneği Başkanı Hülya Lüleci, Milli Eğitim Müdürü Fasilet Durmuş’un bu konularda bilgi vermek üzere toplantıya katılacağını fakat son olarak rahatsızlığı nedeni ile katılamadığını açıkladı.

Kırkpınar KIRÇEV Başkanı Hüsamettin Koçak ve Başkan Yardımcısı Ahmet Albaş, teleferik hattı ile ilgili son gelişmeleri sundu ve pazar günkü halk toplantısına davet etti.

YENİ ADLİYE BİNASI

Emekli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve Av. Ahmet Akyüz; “Komisyon olarak Av. Önder Döker ile ilgililer ile yaptığımız görüşmelerde yeni adliye sarayı için yer tespiti yapıldığını, projeler hazırlandığını tespit ettik. Bizim SASTOP Adliye Komisyonu olarak ortak arzumuz şehrin merkezinde halkın içinde bir adliye sarayı olmasıdır. Yeni kent artık büyük bir kasabadır. Arzumuz ok i geleceği de düşünerek mevcut adliyemizin kuzey adliyesi olarak göreve devam etmesi, yeni bir adliye sarayının şehirde olması yönünde SASTOP olarak oy birliğimiz mevcuttur.”

GEYVE BOĞAZI

Çevre Komisyonu Başkanı Geyve Boğazı ve Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan; “Geyve Boğazı ile ilgili davalarımızı kazanıyoruz. Bu arada Kocaali’de kurulmak istenen Kimya OSB’nin çevre yaşamına zararları büyük olacaktır. Yanlış yer seçimi yapıldığı ortadadır. Sanayi yatırım çalışmalarının yerleşim, ziraat ve hayvancılık ile orman alanlarından uzak mahaller düşünülmesi gerekirken, yerleşim yerlerinin dibine kurulmak istenmesi çevre katliamıdır. Raporumuzu Kent Konseyi ile görüştükten sonra acil sunmak istemekteyiz.” dedi.

TURİZM TANITIM

Sakarya geçen dönem Turizm Derneği Başkanı İhsan Mahmutoğulları, “Turizm bir kentin tanıtımı için en önemli tavsiyedir. Bu nedenle şehrin bu özelliğini ortaya çıkarmamız için Büyükşehir Belediyemize biz de komisyon olarak bazı görüşlerimizi sunacağız, faydalı olacağına inanıyoruz” dedi.

Öte yandan Veterinerler Hekimleri Odası Başkanı Yıldırım Çakmak, mesleği ile ilgili sorunları, yaptıkları çalışmaları ve Koronavirüsü salgını hakkında açıklamalarda bulundu.

MÜLTECİLERİN UYUMU

Sakarya’daki çeşitli mülteci gruplarının varlığı ve kaçak mültecilerin durumu, söz konusu kişilerin sosyal duruma uyması, çalışma alanları ve diğer tüm konularda inceleme yaparak yerel yöneticilere sunulacak bir raporun gelecek hafta tamamlanacağı da belirtilen toplantıda; “Bu acil eylem planında Türk örf ve adetlerine intibak edebilmeleri için eğitim verilmesi, aile planlaması, kültür ve diğer tüm konularda intibak sağlanması için bir rapor halinde inceleme sonucu sunulacaktır.” denildi

TÜRKMENLER’İN SORUNLARI

Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, Mülteciler konusunda yaptıkları toplantılar ile ilgili bilgiler sundu. Türkmen İnsan Hakları Derneği Başkanı Dr. Eşref Kamil, Türkmenler’in de sorunlarını gündeme getirerek bu konuda çalışmalar yapılmasını talep etti.

PANCAR EKİMİ

Şeker-İş Sendikası Başkanı Oğuz Kalay, “Sakarya’da şeker pancarı ekimi kısıtlanmaktadır. Eski çalışmalarımız ile artan ekim sahaları şu anda yeniden daraltılmaktadır. Bu konudaki çalışmalarımızı sunacağız. Birlikte hareket etmemiz yerinde olacaktır” dedi. Ali Afacan ise Sakaryalı çiftçilerin sıkıntılarını dile getirdi.

DAHA GÜZEL SAKARYA İÇİN

Toplantıyı değerlendiren Önder Döker, “Arzumuz güzel bir Sakarya’dır. İnsanlarının mutlu olduğu bir yaşam şeklidir. Halkımızın da önerilerini bekliyoruz. Bizler de bu konuda görüşler ve bilgiler alıyoruz. Artık yaptığımız çalışmaları Kent Konseyi ile paylaşarak Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye sunacağız.”

Toplantıya konuk olarak Adapazarı Belediye Meclisi CHP’li Üyesi Haluk Akbay ve Oğuzhan Gündüz ile Beykent Üniversitesi’nden Ege Ekren katıldı.