SASTOP şehir sorunlarını raporluyor

Paylaş:

Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) 216. genel toplantısında mülteciler konusu, Kocaeli OSB, adalet sarayı ve valilik kampüsünün durumunu ele aldı. Konu le ilgili komisyonlar oluşturuldu. Ada treni komisyonu da ek rapor hazırlığına başladı.

MÜLTECİ RAPORU

Sakarya’daki çeşitli mülteci guruplarının varlığı ve kaçak mültecilerin durumu ile çoğu dışarıda kayıtlı olmasına rağmen şehrimizde yaşayan misafirlerin sosyal duruma uyması, çalışma alanları ve diğer tüm konularda inceleme yaparak yerel yöneticilere ve devlet yönetimine sunmak üzere rapor hazırlama kararı aldı. Komisyonlar çalışmaya başladı.

ADALET SARAYI

Yeni adalet sarayının Camili’de değil merkezde yapılması, Yenikent’in ilçe yapılarak, kaymakamlık ve ilçe belediyesi kurulmasının yarar veya zararının incelenmesi, mevcut adliyenin kuzey adliyesi olarak devamının ne kadar doğru olacağı görüşünü sunmak üzere inceleme komisyonu kuruldu. Bu görüşlerin olumlu ve olumsuz taraflarını sunarak tarafsız bir rapor hazırlanmasına karar verildi.

Valilik binasının da şehirden ve halktan uzak olmasının valilik hizmetleri için de sorun olup olmadığı konusunda görüşleri sunan bir rapor hazırlanmak üzere çalışmalara başlandı.

KOCAALİ KİMYA OSB

Kocaali’de kurulması istenilen Kimya OSB’nin yararı ve de zararları çevre yaşamına zararları tespit edilmek üzere çevre ve tarım komisyonu kurularak inceleme yapılmasının başlanmasına ve rapor hazırlanmasına karar verildi.
SASTOP’tan yapılan açıklamada; “Bu arada kurulması planlanan yeni OSB ve çimento fabrikası çalışmaları da gündemimizdedir. Sanayi yatırım çalışmalarının yerleşim, ziraat ve hayvancılık ile orman alanlarından uzak mahaller düşünülmesi gerekirken yanlış mahaller seçilmesi de anlaşılmaz bir tutum arz etmektedir. Bundan çok önce özellikle yeşillikler cenneti olan Sakarya’nın korunması için 1/100.000 çevre planında sanayi tarifi değiştirilmiş kirli sanayi kaldırılarak, bacasız sanayi ve temiz iş kolları teşvik edilmiştir. Örneğin şu an kapatılmış olan Sakarya İl Özel idaresi kalkınmada önceliği ana başlık olarak Sakarya’nın hastaneler ve üniversiteler şehri olarak  kabul etmiştir. Şehrimizin güzide sanayicilerinin bir araya geldiği ATSO (SATSO) yönetim ve üyelerinin de katkısının eseridir sanırız. Geniş çaplı araştırma yapılarak yetkililere raporumuz sunulacaktır. Bu konudaki yerel yöneticilerimizin yaptığı çalışmalara ek olarak sunmayı arzu etmekte ve halkın sesini duyurmak istemekteyiz” denildi.

ADA TRENİ

SASTOP açıklamasında Ada treni konusuna da yer verildi. Açıklamada “Ada treni için düşünülen yeni görüşler için önceki çalışmalarımızı Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem Yüce’ye tarafsız bir bakış ile sunacağız. Kendisine trenin gelmesi için yaptığı çalışmalar için teşekkür ediyoruz. Günde ortalama 1,5-2 saat ve 1,5-2 dakika arası hemzemin geçitlerden geçecek trenin trafiği aksatması mümkün olmadığı ortadadır. Bu konuda tren komisyonumuz ek çalışmaya başlamıştır. Raporumuzu hazırlayıp kendisine sunacağız. Sakarya halkının isteği her türlü görüşün üstündedir. Tren için toplanan 50 bin imzayı da kendisine rapor ile birlikte takdim edeceğiz” ifadelerine yer verildi.