Tarımda dijitalleşme

Paylaş:

Olam Progıda’nın Sakarya’da her yıl düzenlediği “Tedarikçi Toplantısı”nda Sürdürülebilir Fındık üretimine destek veren tedarikçileri ile buluştu. Olam Progıda’nın Sürdürülebilirlik Programı kapsamında sosyal ve zirai konularda bilgiler içeren toplantının bu seneki konusu “Akıllı Tarım, Geleceğe Varım” sloganı ile tarımda dijitalleşme oldu.

Toplantının temel konusunun “Akıllı Tarım, Geleceğe Varım” olduğunu belirten Olam Progıda Kocaali Bölge Müdürü Erkan Güldiken, gelişen teknolojiden, endüstride 4.0’a geçilmesinden ve bu gelişmeler tarım açısından değerlendirildiğinde tarımda verimi arttırırken aynı zamanda maliyeti düşüreceğini söyledi. Güldiken, yeni teknolojik gelişmeleri konuşmak, fındık üretimi ile ilgili gelişmelerin entegrasyonu hakkında fikir alışverişinde bulunmak ve bu konularda yeni fikirler edinmek amacıyla toplantıda olunduğunu belirtti.

 

ZİRAİ VE SOSYAL PROJELER

Toplantı’nın devamında ise Olam Progıda Global Sürdürülebilirlik Müdürü Burcu Türkay 2019 yılında Sürdürülebilirlik Programı’nda gerçekleştirilen projeleri katılımcılara anlattı.

Türkay, “Olam Progıda Sürdürülebilirlik Programı kapsamında yaptığımız çalışmaları iki alanda yürütüyoruz, zirai projelerimiz ve sosyal projelerimiz mevcut. Zirai projelerinin en başında iyi tarım uygulamalarını ve üretici eğitimlerini görüyoruz. İyi tarım uygulaması ve izlenebilirlik projelerinde bir yılda yaklaşık 3000 fındık üteticisine iyi tarım uygulamaları eğitimi verildi” diye konuştu.

Türkay ayrıca, sürdürülebilirlik programı yürütülürken üreticilere İyi Tarım Uygulamaları kapsamında temin edilen kimyasal ilaç dolapları, kimyasal atık konteynerları, kimyasal ilaç hazırlama yerleri gibi uygulamalar yapıldığından bahsetti. Yapılan uygulamaların fındığın verimi ve kalitesini artıracağını ve Olam Progıda’nın ziraat mühendisleri ve sosyal çalışmacılarının yaptığı iç denetimlerde elde edilen verilerin analizi sonucu yeni projelerin tasarlanabileceğine vurgu yaptı.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ

Türkay, “Türk fındığının kullanıldığı çikolataları satın alan nihai tüketiciler ürünün nereden geldiğini, içindeki ürünlerin hangi koşullarda üretildiği, üretim esnasında çocuk işçiliği olmadığından emin olmak istiyor. Bunun içinde izlenebilirlik çok önemli bir yer alıyor. Olam Progıda olarak aldığımız her fındığın hangi bahçeden geldiğini o bahçelerde çocuk işçiliğinin engellenmesi gibi bir dizi sosyal projeler gerçekleştiriyoruz” dedi.

Türkay, bu amaçla özellikle mevsimlik tarım işçilerinin yoğunlukla çalıştığı fındık tarımında çocuk işçiliğinin engellenmesi için çocukların hasat zamanında güvenli yerlere yönlendirilmesini sağlamak amacıyla Çocuklar Sahada projesi, Robotik Kodlama Kursu, 7 adet tam zamanlı Yaz Okulu gibi sosyal projelerin hayata geçirildiğine değindi. Bunun yanında kadın işçi ve kadın üretici eğitimlerinde yüzlerce kadına ulaşıldığını dile getirdi.

Ayrıca Olam Progıda’ nın, Mevsimlik Tarım İşi Sözleşmesi’nin imzalanmasına öncülük ettiğinden, böylelikle hem üreticilerin hem de mevsimlik gezici tarım işçilerinin haklarını güvence altına alınmasına yardımcı olmanın yanı sıra kayıtlı işçi çalıştıran tarım iş aracılarını da sürece dahil edilmesinden bahsederek mevsimlik tarım işçiliğinde kayıtlı çalışmanın öneminin altını çizdi.

TARIMDA DİJİTAL ÇÖZÜMLER

Bu yılın teması olan Tarımda Dijitalleşme: “Akıllı Tarım, Geleceğe Varım” sloganıyla düzenlenen toplantıda Vodafone Dijital Tarım Çözümleri Satış Müdürü İbrahim Sert konuk konuşmacı olarak yer aldı. Sert, tarımda birbirinden farklı dijital çözümleri kullanarak daha kaliteli, verimli tarım yapılabileceğini ve bunun neticesinde karlılığın artacağına dikkat çekti. Tarımda dijital çözümler ile birlikte havanın durumunu tespit ederek, toprağın nemini ölçerek ve analizini yaparak ve toprağın hangi dönemlerde sulamaya, gübrelemeye ihtiyacı olduğunu aynı zamanda fındık zararlılarının tespitini yaparak önlem almayı ve üründe oluşacak zararı engellemeye yarayan dijital sistemleri katılımcılarla paylaştı. Doğru zamanda toprağı ve ürünü beslemenin tarımdaki verimi artıracağını ve tasarruf sağlayarak üretici dostu bir teknoloji olduğunu dile getirdi.

EN BÜYÜK TARIM ŞİRKETLERİNDEN

Toplantının kapanış konuşmasını Olam Progıda Ülke Müdürü Ufuk Özongun yaptı. Özongun, Olam’ın 66 ülkede 210 fabrikası olduğunu ve dünyanın en büyük tarım şirketlerinden biri olduğunu vurguladı. Türkiye’de 3 fındık fabrikasının yanı sıra Susam fabrikasından tahin üretiminden, Olam’ın dünya çapından ticaretine yaptığı onlarca ürününü Türkiye’de ticaretinin yapılmasına kadar birçok alanda faaliyetleri olduğunun altını çizdi.

Sözlerine, fındığın izlenebilirliğinin ve sürdürülebilirliğinin uluslararası müşteriler için öneminin artmaya devam ettiğini vurgulayarak devam eden Özongun, bu dönüşümün tüm paydaşların işbirliği ile yapılabileceğini aktararak, “Sürdürülebilirlik konusunu sadece fındık sektöründe değil, başta gıda sektörü olmak üzere tüm sektörlerde duymaya başladık. Son dönemde popüler olan Sürdürülebilirlik kavramı bizim ve fındığımızı ihraç ettiğimiz firmaların da ana gündemi haline geldi. Artık firmalar her geçen yıl Sürdürülebilir ürün taleplerinin miktarlarını artırrıyorlar. Bu bağlamda hem yerel  hem uluslararası sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, bakanlıklar, İŞKUR, üniversiteler ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile işbirliği içerisinde çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz” dedi.

TEDARİKÇİLERE PLAKET TAKDİMİ

Konuşmasının ardından katılımcılardan gelen soruları cevapladı. Sürdürülebilirlik çalışmalarında Olam Progıda’ya destek veren tüccarlara teşekkür etti. Sürdürülebilirlik kapsamında zirai ve sosyal projelerde yapmış oldukları çalışmalar ve destekleri sebebi ile Sürdürülebilirlik programında bulunan tedarikçilere plaket takdimi yapıldı. Toplantı, toplu fotoğraf çekimi ve akşam yemeği ile sona erdi.

Olam International Limited Hakkında

Olam International, lider gıda ve tarım işletmesi olup dünya çapında 19.800 müşteriye gıda, malzeme, yem ve lif tedarik etmektedir. Tedarik zincirimiz, 60’ı aşkın ülkeyi kapsamaktadır ve tarımı, işlemeyi ve dağıtım operasyonlarını, yaklaşık 4,8 milyon üreticiden oluşan tedarik ağını içermektedir.  

“Küresel Tarımı ve Gıda Sistemlerini Yeniden Hayal Ediyoruz” amacından yola çıkan Olam, büyüyen dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamadaki zorlukları ele alırken aynı zamanda üretici toplulukları, gezegenimiz ve tüm paydaşlarımız için pozitif bir etki yaratmaya çalışmaktadır. 

Merkezi Singapur’da bulunan Olam, SGX-ST’de piyasa değeri açısından listelenmiş en büyük ilk 30 önemli şirket arasında yer almaktadır.

Olam hakkında daha fazla bilgi almak için www.progida.com.tr adresini ziyaret ediniz.