TÜRASAŞ’ta yasa dışı işçi sınavına  tepki!

Paylaş:

Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Cemal Yaman, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi’nde (TÜRASAŞ) işçi alımı için yapılan sınavın kanuni olmayan biçimde gerçekleştiğini belirterek, kurumun genel müdürlüğünü ve yetkililerini göreve davet etti.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

TÜRASAŞ’ın bir kamu kurumu olması nedeniyle işçi alımının İŞKUR tarafından ilanla alınması ve yasal prosedürlerin takip edilmesi gerektiğini belirten Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Cemal Yaman konuyla ilgili yetkililer tarafından cevaplanması istemi ile bir açıklamada bulundıu Yaman açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“12 Ağustos 2020 tarihinde bugün yeni adı, TÜRASAŞ olan bölge müdürlüğünde, boji fabrikası atölyesinde öğlenden önce 20, öğlenden sonra ise 20 kişi kaynakçı imtihanına tabi tutulmuştur.

TÜRASAŞ bir kamu kurumu olması nedeniyle işçi alımı İŞKUR tarafından ilanla alınması ve diğer yasal prosedür takip edilmesi gerekmektedir.

Kaynak işi “Asıl İş” kapsamında olup, taşeron işçisinin ‘asıl’ işte çalıştırılması kanuni değildir, çalıştırılamaz.

– O halde bu imtihan kimin adına yapılıyor?

– İmtihana girenler nasıl tespit edildi?

– İmtihan komisyonunu kim kurdu?

– Taşeron firma adına imtihan komisyonu hangi yetki ile kuruldu?

– Alınacak 5 kaynakçı kimin adına çalıştırılacak?

– İmtihana fabrika alanına sokulan ve yasal olmayan şekilde yapılan imtihana girenlerin başına, fabrika içerisinde bir hal gelmesi halinde bunun hesabını kim verecek? Böyle yasal olmayan imtihanın, işçi alımının sorumlusunu ve talimatını kim verdi?

– TÜRASAŞ Genel Müdürlüğü ve yetkililerini göreve davet ediyoruz.”