Üretime engel yok

Paylaş:

Sakarya Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı İlhan Sarı, korona virüsün tavukçuluk sektörünü az da olsa etkilediğini ancak yine de üretime hız kesmeden devam ettiklerini söyledi.

Sakarya Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı İlhan Sarı, iş yerlerinin kapalı olması tavuk sektörünü olumsuz etkilediğini ancak yine de üretime ara vermeden devam ettiklerini belirtti. Sarı, “Kesimhanelerde çalışan personel sayısı sosyal mesafe yüzünden üretim kapasitesini yarıya kadar düşürdü. O yüzden sektör birazda olsa daraldı. Bu süreçte otellerin, kafelerin ve tüm iş yerlerinin kapalı olması tüketimin düşmesine neden oldu. Tabi sektörün normalleşmeye doğru gideceğine inanıyoruz. En azından AVM’lerin, lokantaların ve turizm yerlerinin açılması bizleri umutlandırıyor’’ diye konuştu.

Beyaz et de etkilenebilir

Sarı,“Korana virüsün uzun süre devam etmesi ve iş yerlerinin açılmaması gibi kötü senaryolar olursa ne yazık ki sektörümüz de darbe alabilir. Çünkü tavuk sektöründeki hammedenin yüzde 60’ını yurt dışından tedarik ettiğimiz için ve orada üretim olmadığı için bu tedarik sıkıntısını yaşayabiliriz. Bu da ülkemizdeki üretimi etkileyebilir. İleriye dönük beyaz et sektörü daha zor günlerle karşı karşıya kalabilir’’ dedi.

Üreticiye her zaman ihtiyaç var

Üreticiye her zaman ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Sarı, “Türkiye’nin en çok beyaz et üretiminin yapıldığı ikinci İl Sakarya’dır. Bu krize rağmen yine de en iyi sektör tavuk sektörüdür diyebiliriz. Sağlık ve gıda hiçbir zaman yok olmayacak sektörlerdir. Biz üreticiler olmazsa olmaz dediğimiz sektörde çalışıyoruz. Ve anlıyoruz ki burada çiftçiye, üreticiye her zaman ihtiyaç var’’ dedi.

Elektrik ve yakıt üreticiyi zorluyor

Elektrik ve yakıt maliyetlerinin üreticiyi zor durumda bıraktığını dile getiren  Sarı, bu konuda sektörün desteklenmesi gerektiğine değinerek şu ifadelere yer verdi:“ Üreticilerimizin en çok etkilendiği durum elektrik maliyetlerinin yüksek olmasıdır bu maliyetlerinin yükselmesi üreticileri de zor durumda bırakmıştır. Örneğin geçen yıl 9 bin TL elektrik faturası ödüyorsam şimdi ödediğim miktar 18 bin TL’dir. Tabi bu da bizleri zor durumda bırakıyor. Çünkü kümes kapasitesi değişmedi aynı kümes ancak farklı fiyat. Bu yüzden bu konuda ciddi bir sıkıntı çekiyoruz. Kısacası elektrik ve yakıt maliyetleri biz üreticilerin en büyük problemidir’’ dedi. Sarı, ayrıca ilaçların yurtdışından getirildiğini ve bu yüzden ilaç maliyetlerini de yüksek olduğunu söyledi.

Büyük işletmeler zarar görüyor

Büyük işletmelerin olumsuz vakalardan daha çok etkilendiğini kaydeden Sarı,“ Entegrenin yaşayacağı sorunlar üreticiyi de etkiliyor. Özellikle büyük işletmeler sistemli çalıştıklarından dolayı bu durum en çok onları etkiliyor’’ diye konuştu.

Biyogüvenlik kurallarına uyuluyor

Sarı, “Normal şartlarda biyogüvenlik kurallarına tam manada uyulan nadir sektörlerden bir tanesiyiz. Tüketicilerimizin bu konuda gönül rahatlığıyla beyaz et tüketebilir. Dış etkenlerden etkilenmeyen (virüs, bakteri ve diğer hastalıklar) modern tesislerde, Avrupa standartlarında ve biyogüvenlik tedbirleri kapsamında üretim yapıyoruz’’ dedi.