Vali Nayir’den Şeker Fabrikasına 66. Yıldönümü ziyareti

Paylaş:

Her hafta Cuma günleri sanayi kuruluşları ziyaretleri gerçekleştiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, bugün 66. yaşını kutlayan Adapazarı Şeker Fabrikasının üretim tesislerini gezerek incelemelerde bulundu.

Fabrika girişinde Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Hasan Çapraz ve yetkililer tarafından karşılanan Vali Ahmet Hamdi Nayir, çok eski, çok önemli bir geçmişe sahip fabrikanın tarihçesi ve üretim süreciyle ilgili bilgiler de aldı.

12 Eylül 1952‘de temeli atılan ve 11 Ekim 1953 tarihinde işletmeye alınarak üretime başlayan fabrikanın 66. yıldönümünü kutladıklarını belirterek Vali Nayir’e bilgiler veren Genel Müdür Çapraz, Cumhuriyet döneminde kurulan şeker fabrikaları içerisinde beşinci fabrika olduklarını, Türkiye de A.Ş. statüsünde kurulan ilk şeker fabrikası ünvanları bulunduğunu ve her nevi şeker ile şeker üretiminin ham maddesi olan pancar ve münavebe bitkilerini üretip yan ürünleri değerlendirdiklerini söyledi.

Yurt içinde ve yurt dışında her türlü ticari, sınai ve tarımsal işler yapmak gibi geniş bir faaliyet alanları olduğunu belirten Çapraz, 1999 yılında deprem nedeniyle üretimine ara verilen fabrikanın 2004 yılında Özelleştirme İdaresine devredildiğini, 2005 yılında kamuya ait hisselerin SS Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) tarafından satın alındığını, 7 yıl atıl durumda kalan Fabrikanın tadilat yapılarak yeniden üretime geçip Adapazarı çiftçisine şeker pancarı ektirme çalışmalarını başlattığını anlattı.

Şeker fabrikaları arasında en büyük arıtma tesisi olma özelliğini barındıran tesislerinin Anaerobik ve Aerobik yani Oksijensiz ve Oksijenli ortamda arıtma yaptığını belirten Çapraz, günlük 6 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip fabrikanın 350’den fazla kişiye istihdam sağladığını ve bugüne kadar fabrika ile arıtmaya 38 milyon TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Sayın Valimizi yıldönümlerini kutladıkları bir günde ağırlamaktan onur duyduklarını belirten Genel Müdür Hasan Çapraz, Vali Ahmet Hamdi Nayir’e eşlik ettiği fabrika tesisleri gezisinde de şekerin üretim sürecini anlattı.

Ülkemizin ve şehrimizin önde gelen sanayi kuruluşları arasında bulunan Adapazarı Şeker Fabrikası’nın özellikle çiftçilerimizle birlikte hareket ederek onlara da büyük katkı sağladığına değinen Vali Ahmet Hamdi Nayir, kendilerinin de İlimizdeki sanayi kuruluşlarının üretim faaliyetlerini yakından takip ettiklerini ve onlara her konuda destek olmaya devam edeceklerini belirterek, tüm fabrika yönetimi ile çalışanlarına başarılar dileyip yıldönümlerini de kutladığını dile getirdi.