Ay’a gidecek roket motoru tamamlanmak üzere

Paylaş:

SUBÜ Konuşmaları’nın 3. konuğu Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu, “Ay’a kadar gidip onun yörüngesine girmeyi ve sert iniş yapmayı düşünüyoruz. Sıvı yakıt motorumuz bitmek üzere. Testleri yapıldı” dedi.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen ‘SUBÜ Konuşmaları’ programının 3. konuşmacısı Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lokman Kuzu oldu.

Katılımcılardan gelen soruların da yanıtlandığı söyleşide Türkiye Uzay Ajansı’nın misyonu, hedefleri ve Türkiye’nin bu anlamdaki potansiyeli konuşuldu. İletişim teknolojilerine yönelik planlar ve uzay yolculuğundaki hedefler masaya yatırıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü SUBÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zahid Yıldız üstlendi.

UZAY TEKNOLOJİLERİNDE GECİKMEDİK

80-90 civarında ülkenin uzay ajansı bulunduğunu belirten Kuzu, “Ancak bunların ilk 10’u hariç geri kalanının bütçesi küçük. Tarihte hiçbir şeyde gecikmeden bahsedemeyiz. Türkiye özellikle son 10 yılda savunma sanayinde iyi bir çizgi yakalamış durumda. Çok fazla engel var. O nedenle güçlü bir irade ortaya koymak lazım. Uzay teknolojilerinde gecikmedik. Projeler arttıkça insan kaynakları artacak. TEKNOFEST’i çok önemsiyorum. Yarışmalar öğrencilere çok şey katıyor. Öğrencilerimizin geliştireceği projeleri kolaylaştırma hedefindeyiz.”

YÖRÜNGEYE GİRİP SERT İNİŞ PLANI

Türkiye Uzay Ajansı’nın ilk etapta belirlediği 10 ana hedefi olduğunu söyleyen Kuzu, “Bunlar arasında Ay’a sert iniş ve astronot yetiştirilmesi konusu süre olarak zorlayıcı hedefler. Ay’a sert iniş için alçak yörünge uyduyu çıkarak güçte değiliz. Öncelikle bir firmayla alçak yörüngeye çıkmak, daha sonra kendi yaptığımız roket motoruyla Ay’a kadar gidip onun yörüngesine girmeyi ve sert iniş yapmayı düşünüyoruz. Sıvı yakıt motorumuz bitmek üzere. Testleri yapıldı. Ama bu tek başına yeterli değil. Misyonu olgunlaşınca proje başlatılacak. Astronot hedefi daha yapılabilir bir hedef. SpaceX bu süreci 1,5-2 yıla kadar düşürdü. Astronotların önündeki buton sayısı 40-50’ye kadar düştü.

GENÇLER VE MÜHENDİSLER HEYECANLI

Bu sene içinde bir ulusal yarışma yapılacak. Seçilecek 3 kişi eğitilecek, 1 kişi deney yapmak üzere Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek. Diğer hedeflerimiz de güzel hedefler. Teknopark kurmak ve projeleri arttırmak bunlar arasında yer alıyor. Çalışmalara zaman koymak önemli. Bir hedef var. Gençler ve mühendisler heyecanlı. Ben bu hedeflere ulaşabileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.