Havai fişek fabrikasında korkunç patlama!

Paylaş:

Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında büyük bir patlama meydana geldi. Patlama sonrası geniş alanda duyulan korkunç ses ve sarsıntılar nedeniyle insanlar sokağa döküldü. Olayda 4 kişi hayatını kaybederken 97 kişi de yaralandı.

TÜRKİYE GÜNDEMİNDE

Patlama sonrasında geniş alanda duyulan patlama sesi insanları sokağa döktü. Patlamanın yaşandığı fabrikaya çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi yönlendirildi. Sabah 11.10’da meydana gelen patlama büyük bir şok dalgası yaptı. Patlamanın oluşturduğu büyük ses çevre ilçelerde de hissedilirken, ulusal tv kanalları olayı tüm Türkiye’ye duyurdu.

3 BAKAN OLAY YERİNDE

İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk patlamanın meydana geldiği bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

Patlama ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Ertdoğan, “Ölen kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralı kardeşlerimize de şifalar temenni ediyorum.

Temennimiz odur ki, inşallah bir an önce yangın tamamıyla kontrol altına alınmaktan öte söndürülmüş olsun ve daha büyümeden bu işi bitirmiş olalım” ifadelerini kullandı.

Vali Kaldırım’dan yangın açıklaması

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama ve yangın ile ilgili olay yerinde açıklamalarda bulundu.

DEPOSU EN BÜYÜK FABRİKA

Vali Kaldırım, “11.10 sıralarında bir patlama oldu. Burası bir havai fişek fabrikası. Türkiye’de deposu en büyük olan fabrika. 110 ton civarında patlayıcı havai fişek olduğunu değerlendiriyoruz.

PATLAMALAR DEVAM EDİYOR

Patlamalar arkamızda devam ediyor. Tüm ekiplerimiz burada. Patlamalar devam ettiği için müdahale edemiyoruz.

Biz bütün ekiplerimizle olay yerindeyiz. Patlamalar durduğu anda da müdahale yapacağız. Buranın denetimleri en son 3. ayda yapıldı. Sürekli denetlenen bir yer. Ama böyle bir patlama meydana geldi. Sebebinin bulunması için çalışmalar devam ediyor” dedi.

Dr. Kınık’tan patlama sonrası hayati uyarı!

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık patlamanın ardından hayati bir uyarı yaptı.

Kerem kınık sosyal medya hesabından yaptığı ilk paylaşımda , “Sakarya Hendek’te patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz” ifadelerine yer verdi.

SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Sakarya Hendek’teki havai fişek patlamasında meydana gelen patlamanın ardından açığa çıkan dumanla ilgili “Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz” diyerek vatandaşları uyardı. Öte yandan sosyal medyadaki radyasyon sızıntısı iddiaları da AFAD açıklamasıyla yalanlandı. Açıklamada, kazanın endüstriyel olduğu herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmadığı bildirildi.

RADYASYON RİSKİ VAR MI?

AFAD’dan yapılan açıklamada, “Sakarya Hendek’te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır” denildi.

Bakanlar olay yerinde!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya’nın Hendek ilçesinde patlama meydana gelen havai fişek fabrikasının bulunduğu bölgede inceleme yaptı.

BÖLGEYİ HAVADAN İNCELEDİLER

Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde 15 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikanın bulunduğu alana helikopterle gelen Bakanlar Soylu ve Koca, bölgeyi önce havadan inceledi. Daha sonra fabrika alanına gelen Soylu ve Koca’ya, Bakan Selçuk da eşlik etti.

Yangın söndürme uçağı ve helikopterlerin de destek verdiği ve zaman zaman patlamaların yaşandığı bölgede Sakarya ve çevre illerden gelen itfaiye ekiplerinin, alevleri kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Yaralılar hastanede

Hendek ilçesinde faaliyet gösteren Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında dün meydana gelen büyük patlama ve sonrası çıkan yangında yaralanan işçiler Sakarya Eğitin ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. 4 kişinin öldüğü, 97 kişinin yaralandığı belirlenen patlamanın etkileri sürüyor. Giderek büyüyen yangına müdahaleler ise gün boyu sürdürüldü.

AFAD tüm ekipleri ile olay yerindeydi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin bölgede 713 personel, 182 araç, 2 arama köpeği, 2 ambulans helikopter, 2 söndürme helikopteri ve 1 söndürme uçağının görevlendirildiğini bildirdi.

AFAD’dan yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığından alınan bilgiye göre, Hendek ilçesinde meydana gelen patlamada 4 kişinin hayatını kaybettiği 97 kişinin de yaralandığı belirtildi. Bölgeye Sakarya, Bursa, Düzce ve İstanbul AFAD ekipleriyle Sağlık Bakanlığından 72 ambulans, 12 UMKE, 2 acil mücadele ünitesi, 2 helikopter ambulans ile itfaiye ve jandarma ekiplerinin sevk edildiği aktarıldı.

EKİPLER MÜDAHALE ETTİ

Fabrikanın yaklaşık 200 çalışanının olduğunu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Yangına itfaiye tarafından müdahale edilmektedir. Sakarya AFAD KBRN ekibi tarafından gerekli ölçüm yapılmakta olup halihazırda olumsuz bir bulguya rastlanmamıştır. Tarım ve Orman Bakanlığından 2 söndürme helikopteri ve 1 söndürme uçağı görevlendirilmiştir. Türk Kızılay tarafından bölgeye ikram aracı, su, içecek, sıcak içecek ve çorba sevk edilmiştir. Bölgeye 3 mobil baz istasyonu sevk edilmiştir. Psikososyal destek ekibi görevlendirilmiştir. Kocaeli ve Bolu AFAD teyakkuz haline geçirilmiştir.”

Açıklamada, meydana gelen patlama sonucu bölgeye Sakarya, Kocaeli, Düzce ve İstanbul itfaiye ekipleriyle Sakarya 112, Sakarya Jandarma, Türk Kızılay ve Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde 713 personel, 182 araç, 2 arama köpeği, 2 ambulans helikopter, 2 söndürme helikopteri ve 1 söndürme uçağının sevk edildiği bilgisi paylaşıldı.

Kocaeli İtfaiyesinden destek

Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında gerçekleşen patlama sonrası, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi.

Havai fişek fabrikasında gerçekleşen patlama sonrasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri yangın bölgesine desteğe gitti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri patlama sonrası olayın gerçekleştiği bölgeye 4 araç ve 9 personel ile intikal etti. 9 kişiden oluşan Kocaeli İtfaiye ekiplerinin yanlarında bir adet 42 metrelik merdivenli, bir adet 18 metrelik köpük kulesi ve iki adet 18 tonluk su tankeri araçları bulunuyor.

Adem Türgün korku dolu anları anlattı:

“Havai fişek fabrikasına ilk ben girdim”

Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından fabrikaya ilk girenin kendisi olduğunu söyleyen Adem Türgün, “İşçiler fabrikadan mümkün olduğunca uzak alanlara kaçmaya çalışıyorlardı. Kaçmaya çalışanlar içerisinde ayağı kırık olanlar, ayağından, kolundan yaralanmış olanlar, taşlardan ve uçan parçalardan dolayı yaralananlar vardı” dedi.

4 işçinin hayatını kaybettiği, kayıp 3 işçinin arandağı ve 108 işçinin de yaralandığı patlamada fabrikada çalışan ablasını kurtarmak için gelen Adem Türgün, Doğan Haber Ajansı’na yaşadıklarını anlattı…

“ÇALIŞANLAR PANİK HALİNDE UZAK ALANLARA KAÇIYORLARDI’

İlk patlamayı deprem olarak nitelendirdiğini söyleyen Adem Türgün, “Patlamalar ard arda gelince olayın burada olduğunu anladım. Kız kardeşim de burada çalıştığı için hemen can havliyle ben deolay yerine ulaşmak için hareket ettim. Fabrikaya ilk ben girdim. Araçla giremedik, üzerine taşlar yağıyordu. Aracı mecburen bırakarak, 700 metre kadar yaya olarak çıktık. Henüz oraya ulaştığımızda insanlar alevlerden ve dumanlar içinden yeni çıkıyorlardı. Çalışanların çoğu kadınlardan oluşuyor. Çalışanlar, patlamalar devam ederken çevrede bulunan fındık bahçelerine, yani fabrikadan mümkün olduğunca uzak alanlara kaçmaya çalışıyorlardı. Kaçmaya çalışanlar arasında ayağı kırık olanlar, ayağından, kolundan yara almış olanlar vardı. Patlama sırasında taşlardan ve o uçan parçalardan dolayı yaralanmışlardı. O sırada içeriden birkaç kişiyi de biz çıkartabildik. Tabii patlamalar aralıksız devam ettiği için, itfaiye de asıl olay mahalline ulaşamadı” diye konuştu.

‘BİNALARIN BİRBİRİNE YAKINLIĞI YANGINI BÜYÜTTÜ’

Yangın giderek büyürken alevlerin birbirine yakın olan binalara sıçradığını söyleyen Adem Türgün, “Patlayan alandan diğer birime sıçrayan ateşlerle diğer birimin de tutuştuğunu fark ettim. Binalar birbirine çok yakın. Biri alev aldığında ya da hasar gördüğünde diğerinin aynı duruma düşmesi kaçınılmaz bir durum.

İnsanlar da olayın şokuyla birlikte olay yerinden uzağa kaçmaya çalışırken biz de yakınımızı yaklaşık 1,5 kilometre aşağıda kaçmış halde bulduk. Çok şükür kardeşimiz ilk taburcu olan 16 kişinin içerisinde. Evimizde şu anda. Tabii o şoku atlatması muhtemelen biraz uzun zaman alacaktır. Doktorlar da içeride soluduğu duman ve kimyasal gaz nedeniyle daha sıkıntılı bir süreç yaşayacağını belirtti. Bundan sonra tedavimize tekrar devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.