‘Hoş olmayan bir durum’

Paylaş:

Sakarya Gazeteciler Birliği (SGB) Başkanı Zeki Aydıntepe, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları nedeniyle yaptığı haber üzerine, bir gazetecinin polis nezaretinde adliyeye götürülmesinin hoş olmadığını belirtti.

Başkan Aydıntepe, Sakarya Atatürk Bulvarı’nda gerçekleşen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları esnasında, protokol araçlarının kortej yürüyüşü yapanları etkileyecek şekilde geçiş güzergahı üzerine park edilmesini haberleştirdiği gerekçesiyle SakaryaHalk Gazetesi Genel Yayın Müdürü Hüseyin Cumalı hakkında Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattığını, polis nezaretinde Sakarya Adliyesi’ne götürülmesi üzerine öğrendiklerini belirtti.

OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

Cumhuriyet Savcılığı’nın İl Emniyet Müdürlüğü’ne verdiği talimat sonrasında gazeteci Cumalı‘nın polis nezaretinde Adliye’ye götürülmesinin hoş olmadığını belirten Başkan Aydıntepe, “Gazeteci Hüseyin Cumalı’nın bir art niyeti olduğuna inanmıyoruz. Polis nezaretinde ifadeye götürülmesi hoş olmayan bir durum. Elbette bizim hukuka , yargıya saygımız var. Zaten ifadesini vermiş ve serbest kalmış. Biz de basın meslek kuruluşu olarak bu olayın takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz” dedi.

Sakarya Halk Gazetesi Genel Yayın Müdürü Hüseyin Cumalı

Ne olmuştu?

Gazeteci Hüseyin Cumalı genel yayın müdürlüğünü yaptığı Sakarya Halk gazetesinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında makam araçlarının törenin yapıldığı alana park edilmesiyle ilgili haberleri iki gün manşete taşımıştı.

Hüseyin Cumalı 31 Ekim Perşembe günü öğle saatlerinde Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’nce bilgilendirildikten sonra iki polis nezaretinde adliyeye getirildi. Avukatı ile birlikte gelen Cumalı, adliyede verdiği ifade sonrası gazeteci arkadaşlarına olayı anlattı.

 “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında biz de oradaydık. Tören yürüyüş yoluna makam araçları park etmişler. Bu araçlar Vali beyin, kaymakamların ve diğer bürokratların. 35 yıllık gazeteci olarak, tören alanının yürüyüş yolunda ilk kez makam araçlarını gördüm ve flamalı öğrencilerin, askerlerin tören yolunda yürüyemediklerini gördüm. Bence bunun haber değeri var ve haberini yaptık. Bu gün de bu konuda haber yaptığımız gerekçesiyle polisler tarafından alınarak savcı karşısına çıkartıldık. Olay bundar ibaret”

Hüseyin Cumalı ifadesini verirken yayında bulunan Sakarya Barosu Avukatlarından Özgür Akın ise, “Biz suçlamaları kesinlikle kabul etmiyoruz. Habercilik gereği yapılmış bir haber vardır. Ortada bir suç yoktur. Tören alanında halkın tepkisini alacak şekilde bir düzensizlik göze çarpmıştır. Müvekkilde mesleği gereği bu durumu haber yapmıştır. Başka ekleyecek bir husus yoktur. Bu aşamada serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

Basın Savcısı ifadesini aldığı Cumalı’yı serbest bıraktı.

Yaşanan bu olay sonrası Hüseyin Cumalı’ya ‘geçmiş olsun’ ve destek mesajları geldi. Siyasiler, sivil toplum kuruluşları ve medya camiasından olmak üzere bir çok kesimden, Hüseyin Cumali için yapılan soruşturma ve ifadeye çağrılma usülüne tepki gösterildi.