Kabak Tatlısı ve Abhaz Peynirine ‘Sakarya’ imzası

Paylaş:

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Temmuz 2020’de Adapazarı Kabak Tatlısı ve Sakarya Abhaz (Abaza) Peyniri ile ilgili yapılan Coğrafi İşaret Tescil başvurusu 29 Nisan 2021 tarihi itibariyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak tescillendi. Bugün itibariyle onaylandı.

Sakarya adına önemli olan bu konu ile ilgili açıklama yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ şunları dile getirdi:

“Sakarya hem dünyanın en verimli topraklarına hem de eşsiz bir coğrafyaya hakim ender şehirlerden birisidir. Sakarya, üretim kabiliyetinden, işgücüne, beşeri sermayesinden, tarım topraklarına, topraktan elde ettiği ürünlerden pişirdiği yemeğe kadar her şeyi ile özel bir kent. İlimiz, binlerce yıllık tarihi ve yemek kültürüyle de çok önemli bir değere sahip. Bunu dünyaya tanıtmanın, katma değerini artırmanın yolu, coğrafi işaretli ürünlere yatırım yaparak bu değerlere sahip çıkmaktan geçiyor. 

Sakarya, geçmişten bugüne kadar birçok medeniyetin beşiği olmuş ve günümüzde de 72 milletin bir arada güçlü bir kültür mozaiği oluşturduğu küçük Türkiye resmidir.

Bu kültürler birbiri ile çatışmadan, yakaladığı ahengi her alanda kullanabilen bir güce de sahiptir. Sahip olduğumuz alt kimlikler ve kültürlerin öncelikle Sakaryalı olmak gibi bir bütünselliğe de sahip olduklarını da kentin gelişimine sundukları katkılardan görmekteyiz.

Hepimiz Laz, Çerkez, Manav, Abhaz ancak hepimiz bunlarla birlikte Sakaryalıyız. Sahip olduğumuz bu çeşitlilik bize yemek kültürünün zenginliği, ananelerin yaşatılması, geleneklere sahip çıkılarak geleceğe ilerlemesi gibi de avantajlar sunmaktadır.

Bu doğrultuda 2020 yılında başvurumuzu gerçekleştirdiğimiz coğrafi İşaret Tescil başvurularımızdan Adapazarı Kabak Tatlısı ve Sakarya Abhaz Peyniri Coğrafi İşaret Tescilini aldı.

ÇALIŞMALAR 2009 YILINDA BAŞLADI

Kabak tatlısı ile ilgili ilk başvurumuzu 2009 yılında yapmıştık ancak o dönemde Adapazarı kabağının henüz tescillenmemiş olması nedeniyle başvurumuz kabul edilmemişti. O dönemde Islama Köfte ve Dartılı Keşkek’imizi Tescillettik.

Temmuz 2020’de Sakarya Ticaret Borsası’nın Adapazarı Kabağı’nı tescilletmesinin hemen ardından başvurumuzu yineledik. Ve bugün bu ürünlerimizin tescillenmesinin memnuniyeti ve gururunu yaşıyoruz. Zaten Sakarya kabak ve kabak tatlısı denilince akla gelen ilk şehirdi. Bunu da tescilletmiş olduk.

Aynı şekilde Abhaz Peyniri de bu bölgede üretilen özel bir üründür, Sakarya’nın bu kültür mirasını da tescillemiş olduk. İlimize ve Sakaryalılarımıza hayırlı olsun.

MARKALAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Sakarya’ya değer katan ürünlerimizle markalaşmaya devam edeceğiz. Ayrıca başvuru aşamasında olan diğer ürünlerimiz de Pamukova Ceviz Ezmesi, Pamukova Kavunu, Taraklı Çam (Kozalak) Reçeli, Taraklı Şimşir Kaşık, Taraklı Şimşir Tarak, Taraklı Uğut Tatlısı da tescil başvurusunda bulunduğumuz ürünler.”