‘Kurtuluş’ filmine büyük ilgi

Paylaş:

Adapazarı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümü’nde, işgal yıllarının acı dolu hatıralarını günümüze taşıyan tarihî bir belgesel Sakarya’ya kazandırıldı. Bir kısa film tadında hazırlanan çalışma, kurtuluşun kahramanları ve şehitlerine bir vefa borcu niteliğinde…

FİLMİN GALASI YAPILDI

Gazeteci Levent Bayri, Adapazarı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun yüzüncü yıl dönümü dolayısıyla ‘Özgürlüğün Kanatları Altında, İşgalden Kurtuluşa Kuvayı Milliye Ruhu’ konulu “Kurtuluş” adlı bir belgesel film hazırladı. Filmin galası geçtiğimiz cumartesi günü Adapazarı Orhan Gazi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programa, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Genlik ve Spor İl Müdürü Arif Özsoy, Kent Konseyi Başkanı Sinan Çileli, İyi Parti Adapazarı İlçe Başkanı Serdip Dokumacı, Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, Şeker-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Oğuz Kalay, Toplumsal Dayanışma ve Kadın Gelişim Derneği Başkanı Hülya Lüleci, Sakarya Kuvayı Milliye Mücahitler Derneği Başkanı Dr. Muzaffer Coşkun ve dernek yönetimi ile vatandaşlar katıldı.

ÜLKE SAVUNMASINDA KUVAYI MİLLİYE RUHU

İşgalden kurtuluşta Kuvayi Milliye ruhunun önemine vurgu yapılan bu belgeselde, milletin içinden doğan bu hareketin ülke savunmasındaki önemi anlatılıyor.

İşgal kuvvetlerinin Anadoluya geçmesini önlemek için halkın verdiği destansı mücadeleyi canlandıran film, o yıllarda yaşayan kahraman, şehit ve gazilerin bugün hayatta olan varislerinin anlatımıyla çekildi.

Dr. Muzaffer Coşkun – Sakarya Kuvayı Milliye ve Mücahitler Derneği Başkanı
Osman Yavuz – Eğitimci
Ruhi Yassıbaş – Köprübaşı Mahallesi sakini

Senaryosu ve yönetmenliği Levent Bayri’ye ait, baştan sona heyecan ve duygu yüklü 21 dakikalık filmin sahneleri Sakarya Köprüsü üzerinde ve işgalin yaşandığı köyde çekildi. Hepsi birer kahraman torunu olan, Muzaffer Coşkun, Osman Yavuz ve Ruhi Yassıbaş’ın, babaları ve dedelerinden intikal eden o acı dolu işgal günlerine ait hatıralar, görsel ve efektlerle canlandırıldı. 

Teknik yönetmen Sabahattin Birinci ve koordinatör Şule Bayri’nin başında bulunduğu set ekibi; Aslı Kılıç, Ömer Faruk Tükenmez, Yavuz Akova, Maaz Keserci, Furkan Gezer, çekimlerin hazırlığında yoğun emek verdi.

Filmin senaryosunu, kattığı müthiş duygu ile Yahya Bakır seslendirirken, kurgu ve montajda Yasin Elmacı, grafik tasarımda Murat İnan çok başarılı bir çalışma ortaya koydu.

Yapımı Sakarya Film tarafından gerçekleştirilen ve yoğun bir emeğin ürünü olan ‘Kurtuluş’ filmi ilk gösteriminde büyük ilgi gördü.

‘UNUTULAN GEÇMİŞ KAYBOLMUŞ GELECEKTİR’

Film hakkında bilgi veren yönetmen Levent Bayri, “Geçmişini hatırlamayan uluslar yok olmaya mahkûmdur. Geçmişten ders almayan, onu yeniden yaşar ve unutulan geçmiş, kaybedilmiş bir gelecektir. Geçmişi bilmeyen geleceğe umutla bakamaz… 

İşte bu nedenle, şehrimizin yakın tarihine ışık tutan, İstiklal Savaşı’nın unutulmazları arasında yer almış vatan kahramanlarının bugün hala hayatta olan oğulları ve torunlarının tanıklığında, o acı dolu günlerin hatıralarını kayıt altına almayı amaçladık.

Adapazarı’nın işgal yıllarına ait dönemi hatırlayan nesiller artık aramızda değil. Onlar, kendilerinden sonrakiler özgür ve bağımsız yaşasınlar diye canlarını feda edip gittiler… Milleti ve vatan uğruna şehadete eren, o cepheden bu cepheye koşarken yaralanarak gazi olan, göğüs göğüse çarpışarak düşmanı yurdumuzdan kovan kahramanlarımızın varisleri bugün bizler için en değerli hazine…

Destansı bu mücadelenin acı ile harmanlanmış kahramalık anılarını bilen ve hatırlayanların artık hayatta olmadığı günümüzde, onları rahmet ve minnetle anarken geride kalan son varisleri gözümüz gibi kollanmalı ve büyüklerinden gördükleri duydukları olaylar tarihi bir belge olarak kayıt altına alınmalıydı. 

Bir milletin istiklal ve bağımsızlık uğruna destansı bir mücadele vererek bu toprakları vatan yapan ruhu, yeni nesiller öğrensin ve geçmişinden güç alarak geleceğe umut ve cesaretle baksın diye o günleri anlatan tarihi bir belsesel yapmak için kolları sıvadık. 

Bir gün onlar da aramızdan ayrıldıklarında hatıralarıyla birlikte kaybolup gitmesinler düşüncesi ile; Adapazarı’nın işgalden nasıl kurtulduğunu, o kahramanlardan intikal eden hatıraları varislerinin anlatımıyla bir belgesel haline getirdik.

Bu, hem tarihe bir kayıt düşme çabası hem de kahramanlarımıza bir vefa borcuydu.

Ülkemizin destansı bağımsızlık mücadelesinde Sakarya’nın ayrı bir yeri var… İstiklal savaşının yaşandığı o dönemde, ülkesine göz diken işgal kuvvetlerine geçit verilmeyen en önemli cephelerden biriydi…

Özellikle Adapazarı yöresinin, Yunan kuvvetlerine karşı gösterdiği direniş, bağımsızlığın kazanılmasında en önemli faktördü.

Sakarya Film ekibi tarafından uzun bir çalışma süreci sonrasında ortaya çıkan bu belgesel, Sakarya’nın kahramalıklarla dolu şanlı tarihini gelecek kuşaklara aktaracak, yetişen yeni nesile, bu övünç dolu mazimizi anlatacak ve yıllarca unutulmayacak izler taşıyor. Bu çalışma, umarız şehrimizin tarihine önemli bir kaynak teşkil edecektir” dedi.

Şaban Dündar – Ozan

DUYGULANDIRAN PROGRAM

Şehrin yakın tarihine ışık tutan, İstiklal Savaşı’nın unutulmazları arasında yer almış vatan kahramanlarının bugün hâlâ hayatta olan oğulları ve torunlarının tanıklığında, o acı dolu günlerin hatıralarını kayıt altına alan 21 dakikalık belgesel filmi, Sakaryalılar ilgi ile izledi. 

Filmin gösterimi öncesi, sahneye çıkan Şaban Dündar ise bağlaması eşliğinde kahramanlık türküleri söylerken, okuduğu anlamlı şiirlerle katılımcıları duygulandırdı.

Programın sunuculuğunu üstlenen Özcan Yemiş ve Şule Bayri’nin, bu tarihi çalışmanın çıkış amacı ve hazırlanış sürecine dair paylaşımda bulunmasının ardından başlayan filmi Sakaryalılar başından sonuna nefeslerini tutarak izledi.

COŞKUN’DAN TEŞEKKÜR

Bir duygu selinin yaşandığı film sonunda, bu çalışmada önemli rol alan Sakarya Kuvayi Milliye ve Mücahitler Derneği Başkanı Dr. Muzaffer Coşkun, güçlü alkışlar arasında sahneye davet edildi. Bir kahramanın oğlu, şehit torunu olan Coşkun, bu programa ilgi gösterdikleri için tüm katılımcılara teşekkür ederken, “Adapazarımızın işgalden kurtuluşunu böyle güzel bir çalışmayla günümüze yansıtan ve Kuvayı Milliye ruhunun yaşatılmasına vesile olan ekibi tebrik ediyor şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu. 

Yahya Bakır – Filmi seslendiren
Ersin Uysal – Sakaryaspor Amigosu programda duygusal bir konuşma yaptı

Oldukça duygulu ve çoşkulu geçen programda, filmin yapımında emeği geçen ve katkıda bulunanlara plaket takdimi yapıldı. 

Kuvayi Milliye ve Mücahitler Derneği Başkanı Dr. Muzaffer Coşkun’un plaketini takdim eden  İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, yaptığı anlamlı konuşmada, “Ülkeleri kurtaranlar asker ordularıdır ama yaşatanlar da marif ordusudur. Merak etme Muzaffer amca, aldığımız sancağı eğitim neferleri ile dalgalandırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Programın son bölümünde mücahitlerle fotoğraf çekimi yapılırken, Müzisyenler Derneği Başkanı Sefer Beyenal tüm katılımcıları sahneye davet ederek marşlar eşliğinde coşturdu. SHA / Sakarya – Adapazarı

Fısıltı Haberleri Facebook sayfasından canlı yayınlanan programın videosu: https://www.facebook.com/1130974557109809/videos/502777867606124

KAMERA ARKASI GÖRÜNTÜLER: