Marka Şehir raporu Sapanca Belediyesi’nde

Paylaş:

SASTOP Marka Şehir Komisyonu, “Marka Şehir Raporu”nu Sapanca Belediyesi Başkan Yardımcısı Fahri Akkan’a sundu.

Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) Eş Başkanı Önder Döker, SASTOP Marka Şehir Komisyonu Eş Başkanı Haluk Akbay, SAÜ Öğretim görevlisi Bingül Artan, Kamuran Tan ve Hüsamettin Koçlu’dan oluşan heyet, Sapanca Belediye Başkan Yardımcısı Fahri Akkan’ı ziyaret etti, Marka Şehir Raporu’nu sundu ve bilgi verdi.

Ziyarette özellikle Sapanca’da bulunan tarihi camiler (Rüstem Paşa Camii) ve diğer tarihsel yerler ile Tarihi İpek Yolu üzerindeki eserleri, tarihi yer ve yapılar hakkında bilgi ve fikir alışverişi yapıldı. SASTOP Heyeti, Başkan Yardımcısı Akkan’dan, raporda Sapanca Belediyesi sınırları dahilindeki eksiklikleri tespit edip kendilerini bilgilendirmeleri ricasında bulundu.

SAPANCA BÖLGENİN TURİSTİK MERKEZİ

Ziyaret sonrası SASTOP tarafından yapılan açıklamada; “Amacımız bu rapor ile Sakarya’nın önemli tarihi eserleri, ziraati, doğası, şehre mal olmuş, Adapazarı ve Sapanca için 120 yıllık bir nostalji abidesi turist getirecek trenimize sahip çıkılmasıdır. Bundan 70 yıl önce cumartesi-pazar günleri piknik için halk Sapanca’ya gelirdi ve  saat başı tren çalışırdı. Tarihi garımızı, trenimizi kaybedersek marka şehir olmaktan uzaklaşacağımız inancındayız. Sapanca bu bölgenin turistik merkezidir. Gölden çok çeşitli şekillerde fayda sağlamak mümkündür. Turisti buraya daha çok Ada treni getirecektir. Sapancamız oteller bölgesi olma yolundadır. Göl manzarası, yürüyüş yolları, turistik mekanları ile rağbet gören Sapanca’da turistleri bilinmeyen doğal güzelliklere de ulaştırmak gerekir.”

YÜCE’DEN DAVET BEKLENİYOR

SASTOP Eş Başkanı Önder Döker, “Raporumuzu sunmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’den davet bekliyoruz. Marka şehir raporumuz, Sayın Ekrem Yüce’nin yoğun programları nedeni ile önümüzdeki günlerde kendisine ulaştırılacaktır. Serdivan Belediye Başkanımız gün bildireceklerini belirttiler. SASTOP olarak Marka şehir çalışmalarına desteğimiz tüm belediye başkanlarımızdan da bilgi alarak genişletilecek ve  karar mercii yöneticilerimize ek sunum yapılacaktır. Yöneticilerimizin marka şehir konusundaki çalışmalarında halkın sesi olmaya devam edeceğiz. Amacımız yıllardır süren bu çalışmaları sonlandırmak içindir.”

“SAPANCA GÖLÜ BAŞLI BAŞINA BİR MARKA”

Sakarya’nın, Marmara bölgesinde 4 mevsimin yaşandığı özel bir konumda bulunduğu belirtilen açıklamada; “Sakarya’da, Sapanca Gölü başlı başına bir markadır. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan eserleri de ortaya çıkardığımızda çok daha özel bir konuma kavuşacaktır” denildi.

TÜM İLÇELERİN TARİHİ YERLERİ TESPİT EDİLECEK

Açıklamanın son bölümünde şu ifadelere yer verildi; “Tüm ilçelerimize gidip halkımızdan tarihi yerleri ayrıca tespit edeceğiz. Gezi programları hakkında ayrıca ek rapor sunacağız. Geyve Alifuatpaşa, Pamukova, Taraklı, Akyazı, Hendek belediye başkanlarımız ve kuzey koridorumuz Kaynarca, Karasu, Kocaali, Söğütlü ve Ferizli’de diğer bilgelere ulaşıp rapor hakkında bilgi verip eksiklerimizin tamamlanmasını sağlayacağız.”

“SAKARYA’NIN HAK ETTİĞİ KONUMA GELMESİ YAKINDIR”

“Bugüne kadar sözde kalan ve hak ettiği yere getirilmemiş, Anadolu’nun kalbi olan şehrimizin yeni bir döneme girdiğine inanıyoruz. Vizyon sahibi yöneticilerimiz ile yeni bir Sakarya’nın temellerinin atıldığına inanıyoruz. Sakaryamız’ın hak ettiği özel konuma gelmesi yakındır. Öncelikle tüm halkımızın, bulunduğu bölgedeki başkanlarımıza, varsa tespit ettikleri yeni tarihi yerler ve tabiat güzellikleri hakkında bilgi vermelerini rica ediyoruz. Bir şehri geçmişini ve halka mal olmuş eserlerini en iyi bilenler, bu topraklarda doğanlar ve bu toprağa yerleşmiş olanlardır. Örneğin, Sapanca’nın Sapan Dede Efsanesini hepimiz biliyoruz. Hazırladığımız rapor, şehrimizin marka potansiyeli yüksek olarak gördüğümüz bölgeler, tarihi mekanlar ve efsaneleridir.”