Sakarya dev fuarla kapılarını dünyaya açtı

Paylaş:

Uluslararası statü kazanan Sakarya PSB Anatolia Fuarı, Büyükşehir ev sahipliğinde görkemli bir törenle kapılarını açtı. Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya dış mekan ve süs bitkiciliği alanında, saha çalışmaları ve organizasyonlarla ‘lokomotif’ şehir oldu” dedi. 11 Eylül’e kadar devam edecek olan, 200 firmanın stantlarında farklı ürünleri sergilediği fuar ilk günden büyük ilgi gördü.

Sakarya PSB Anatolia 2021 Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı düzenlenen törenle kapılarını açtı. 11 Eylül Cumartesi gününe kadar Sapanca Kırkpınar’da sektörün nabzının atacağı fuarın açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, AK Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, AK Parti Yerel Yönetimler Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ali İnci, Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, SATSO Meclis Başkanı  Talip Kuriş, kaymakamlar, siyasi parti il başkanları, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, STK temsilcileri, Büyükşehir ve SASKİ bürokratları ve çok sayıda davetli yer aldı.

Remzi Adıyaman – Fuar Koordinatörü
Özcan Özen – Sapanca Belediye Başkanı
Ali İhsan Yavuz – AK Parti Sakarya Milletvekili
Programın sunuculuğunu Yahya Bakır yaptı
Ekrem Yüce – Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı

“SAKARYA ÜRETİM SAHASI OLUYOR”

Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, dış mekan ve süs bitkiciliği konusunda Sakarya’nın yetişmiş insan ve ekipman gücüyle üretim sahası olma yolunda olduğunu belirterek, “PSB Anatolia 2021 Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarını bu yıl yeni bir yapıyla gerçekleştiriyoruz. Süs Bitkiciliği üretimi, tüm dünyada çok ciddi ve büyük bir piyasa. Çin ve Avrupa sektörde lider durumdalar. Ülkemizin de ciddi anlamda ihracatı var. Özellikle dış mekan süs bitkiciliği konusunda gerek bulunduğumuz coğrafyaya, gerek Türkiye Cumhuriyeti’ne, gerek ise Avrupa’ya satış yapabileceğimiz boş bir alan var.  Üretim, geliştirilip desteklendiği takdirde biz çok rahat bir şekilde Avrupa’da Türkiye Cumhuriyeti olarak ihracatı üstlenebiliriz. Özellikle son yıllarda ağaç grubu bitkileri Avrupa’da azaldı. Türkiye ile anlaşma ve ikili çalışma yapmak isteyen birçok firma var.  Bu anlamda Türkiye çok ciddi bir üretim yapabilir. Çünkü yetişmiş insan kaynağı ve teknik ekipmanları var. Sakarya gibi ekolojisi çok uygun bir üretim sahamız var. Dış mekan süs bitkiciliği üretimi konusunda teknik altyapısı yeterli şirketlerimiz var. Biz eğer bu elimizdeki ekolojik avantajları ve teknik avantajları kullanabilirsek mevsimlik çiçek, kesme çiçek ve ağaç grubu bitkilerinin çok ciddi üretim sahası olabiliriz. Şuanda 12 bin dekar alanda süs bitkileri üretimi yapılıyor” dedi.

“AVRUPA’YA İSTEDİĞİ KALİTEYİ SUNACAĞIZ”

Büyükşehir olarak Doku Kültürü Laboratuvarı’nda Avrupa’nın istediği kalitede ürünler yetiştirip pazarlamayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Yüce, “Avrupa’da, sözleşmeli üretim modeliyle Türkiye’de üretim yapmak için özel ilgisi olan firmaların olduğunu biliyoruz. Bugüne kadar bu firmalar kendi üretimlerini yapıyorlardı. Türkiye’nin teknik altyapısı ve üretim potansiyeli oralardan çok daha  üstün olduğu için son yıllarda ülkemize doğru çok ciddi anlamda bir meyil var. Avrupa ile ürün satışında istenilen seviyeye gelmemiz bizi mutlu etmektedir. Avrupa çelikten ve aşıyla yapılan üretimlerden ziyade doku kültürü laboratuvarında yetiştirmeyi önemsiyor. Fidan A.Ş ile Doku Kültürü Laboratuvarında üreteceğimiz bitkiler ile Avrupa’nın istediği kalitede ürünü yetiştirmiş olacağız” diye konuştu.

“LOKOMOTİF ŞEHİR SAKARYA”

Başkan Yüce, Sakarya’nın dış mekan ve süs bitkiciliği alanında “lokomotif” şehir olduğunu vurgulayarak, “Şehrimizin avantajlarını sektörde lider olmak için kullanacağız. Türkiye’de ağaç grubu dış mekan süs bitkiciliğinde lokomotif ve öncü Sakarya’mızdır. Kesme çiçeklerde Antalya ön planda. Çalı grubunda ise İzmir ön plandadır. Sakarya Büyükşehir Belediyemizin Yazlık mevkiinde bin dekarlık bir üretim alanı var. Bu alan dış mekan süs bitkiciliği üretimi yapan büyük firmalarımıza tahsis edilmiş durumda. Üretimlerini bu bölgede yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖRÜN LİDERİ SAKARYA OLACAK”

Büyükşehir olarak bu alanda hayata geçirdikleri projelerle sektörde öncü şehir rolünü üstlendiklerini anlatan Yüce, “Büyükşehir Belediyesi olarak şirketlerin önünü açıp yatırım imkanı sağlıyoruz. Bunun yanında sözleşmeli üretim modeli ile küçük üreticilerin ham madde girdi teminlerini yapıp onların önünü açan bir çalışmayı yürütüyoruz. Süs Bitkiciliği Festivalinin fuar olmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Birlikte ortak paydada hareket ederek şehrimizin gelişmesine katkı sağlayacağımıza ve sektörde lider konuma geleceğimize inanıyorum. PSB Anatolia 2021 Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarının ülkemize, şehrimize, üreticilerimize ve son kullanıcılarımıza hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinizi en içten dileklerimle selamlıyorum” dedi.

200 FİRMANIN KATILDIĞI FUAR, BÖLGEDE BİR ‘İLK’ OLDU

PSB Anatolia 2021 Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı Koordinatörü Remzi Adıyaman, bu organizasyonun bölgede bir ilk olma özelliğin taşıdığını belirterek, “Bu yıl ilk defa fuar olarak toplandık. 3 yıl festival olarak gerçekleştirdiğimiz organizasyonu fuar olarak uluslararası anlamda da damga vuracağız. Yaklaşık 200 firma katılım sağladı. Yabancı firmalarımız var. 60 bin metrekare alanda salgın önlemleri eşliğinde yapılan fuarımız açık alanda yapılan ilk olma özelliği taşıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’ye SATSO Başkanımız Akgün Altuğ’a, Orman Bölge Müdürlüğümüze ve paydaş kurumlarımıza teşekkür ediyorum.  Hayırlı olsun” diye konuştu.

YEŞİLE VE ÇEVREYE BÜYÜK ÖNEM VERİLİYOR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Sakarya’da hayata geçirilen çevre projelerinin önemine değinerek, “Fuarın Sapanca kenarında yapılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sakarya dış mekan süs bitkiciliğinin öncü şehirlerinden olduğunu söyleyebiliriz. Daha da iyi bir konuma doğru ilerliyor. Sakaryamızda yeşile ve çevreye verilen önemden büyük mutluluk duyuyoruz. Şehrimizde yeşil alanlar artıyor, doku kültürü laboratuvarı da kuruldu. Yeşili korumanın ve artırmanın, çevreye dönük yatırım yapmanın çok kıymetli olduğunu ifade ediyorum. Emeği geçen Fuar Koordinatörü Remzi Adıyaman’ı kutluyor, destek sunan Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce ve tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

FUAR ŞEHRE UFUK VE VİZYON KATACAK

Programın misafiri olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu fuarın Sakarya’ya vizyon katacağına inandığını ifade ederek, “Tarım A.Ş marifetiyle fuardayız. Bugün Sakarya’dayız. Yerel yönetimlerimizin şehri yeşile bezemek, ağaçlarla süslemek gibi hedefleri var. Bu fuar yeşile önem veren kurumlar için çok büyük önem taşıyor. Burada çok büyük bir birliktelik var. Tarım A.Ş. bünyesinde fide ve fidan dağıtımları yapıyoruz. İhracat alanı oluşturduk. Şehrimizin peyzajlarını kurum olarak kendimiz gerçekleştiriyoruz. Bildiğiniz gibi Bursa yeşille özdeşleşmiş bir şehir. Sakarya özelinde bu fuarın şehre bir ufuk ve vizyon katacağına inanıyorum. Tüm paydaşlara yürekten teşekkür ediyorum. Ülkemizin kazanımı olan bu fuarın hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

HER YIL GELİŞEN BİR YAPIYA SAHİP

MHP Grupbaşkanvekili Muhammed Levent Bülbül ise fuara katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Sakaryalı olarak tüm çalışmalardan gurur duyuyorum. Emeği geçenleri kutluyorum. Fuarın önemli bir misyonu olduğunu düşünüyorum. Her yıl daha güzel olduğunu görüyorum. Sakarya’nın süs bitkiciliğinde daha iyi bir konuma geleceğine inanıyor, hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

40 BİNİ AŞKIN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, Sapanca’da fuara katılımın 40 binden fazla olacağını tahmin ettiklerini kaydederek, “Bu alanın peyzaj ve süs bitkiciliğinde akla gelen ilk yer olması için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu festival süs bitkiciliği sektörünün önünü açarak uluslararası alanda yer almıştır. Bu festival hizmet sektörü başta olmak üzere farklı alanlar açmıştır. Bu alanda hızlı bir gelişme yaşanmaktadır. Sakarya’da bu alanda üretimin yüzde 40’ını karşılıyor. Ülkemizi süs bitkiciliği üretim ve pazarlama üssü haline getirmektir. Geçtiğimiz yıl 30 bini aşkın katılımcıyı ağırlamıştık. Bu yıl da 40 bini aşkın ziyaretçiyi bekliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlı olmasını temenni ediyorum” sözlerine yer verdi.

80 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Söz alan SÜSBİR ve TÜRKTOB Savaş Akcan ise, “Türkiye süs bitkileri sektöründe dünya standartlarındaki kaliteyi yakaladı. Ancak üretiminin dünyaya tanıtmada ancak bu gibi organizasyonlarla mümkün oluyor. Salgına rağmen 80 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ülke ekonomisine sunulan katkı da çok büyük önem arz ediyor. Organizasyona katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum” derken; Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Yasin Otuzoğlu, “Odamız 27 yılı aşkın süredir 8 bine yakın üyesi ile çalışmalarını sürdürmektedir. Ana faaliyet alanımız açık ve yeşil alanların korunması ve geliştirilmesidir. Süs bitkileri üretiminin gelişmesi ve ülkemizde ilerlemesini, ihracının artmasını çok önemli buluyor, yerli üretimini de destekliyoruz. Paydaş kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.

SEKTÖR BORSASI SAKARYA’YI PAZARLAMA ÜSSÜ YAPACAK

Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, “Orman kurumu olarak hem sektöre hem de ormanlarımızın gelişmesine de katkı sunuyoruz. Dünyayla yarışır hale gelen bir özel sektöre sahip bir ülke haline geldik. Sektörün gelişmesine katkı sunmak için gereken çabayı gösteriyoruz. Sektörü desteklemek adına çalışmalar yürütüyoruz. Süs bitkiciliğinde Sakarya nasıl merkez haline geldiyse hayata geçireceğimiz borsa ile de pazarlama üssü haline gelecektir” diye konuştu.

11 EYÜL’E KADAR DEVAM EDECEK

Yapılan konuşmaların ardından, Başkan Yüce ve protokol üyeleri açılış kurdelesini kesti. Açılış sonrasında fuar alanına giren protokol üyeleri, stantları tek tek gezerek ürünleri inceledi. Sapanca Yanık’taki 60 bin metrekarelik alanda başlayan PSB Anatolia Fuarı 11 Eylül’e kadar devam edecek. Uluslararası statü kazanan fuara birçok ülkeden katılımın olması bekleniyor.