Kahraman Kahraman Türk Kadınları Tiyatro Topluluğu, Vatan ve Hürriyet Derneği Genel Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen “Kahraman Şehit ve Gazileri Anma” programında yürekleri ısıtan anlara imza attı. Şehitlik ve gazilik temasını milli duygularla buluşturan program, şiirler, tiyatro oyunu ve türkülerin etkisiyle meydandan yükselen büyük alkışlarla sona erdi.
Kent Meydanında Milli heyecan
Adapazarı kent meydanında düzenlenen programa; Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Semih Uçar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

Etkinlikte, kahramanlık şiirlerinin okunmasıyla birlikte milli bir heyecan yaşandı. Kahraman Kahraman Türk Kadınları Tiyatro Topluluğu’nun sahnelediği tiyatro gösterisi ise duygu dolu anlar oluştururken katılımcılardan yoğun alkış aldı.
Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanları sahnede
Programda Topluluk üyelerinden Gülşen Pamukçu, Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarından Gördesli Makbule’yi canlandırırken; Şule Bayri, Tayyar Rahmiye ve Betül Bamyacıoğlu ise Şerife Bacı karakterini başarıyla oynayarak izleyenleri derinden etkiledi.
Şiirler ve türküyle yüreklere dokunan anlar
Etkinlikte ayrıca şiir ve türkü seslendirmeleriyle duygusal atmosfer güçlendirildi. “Bu Vatan Kimin” şiiri Vatan ve Hürriyet Derneği yönetim kurulu üyesi Tevfik İnan tarafından seslendirilirken, Çanakkale şiiri ise Vatan ve Hürriyet Derneği Genel Başkanı Yaşar Dursun tarafından büyük bir coşku ile okundu. Topluluk yönetmeni Senem Yıldırım’ın seslendirdiği “Eledim Eledim Höllük Eledim” türküsü de programa ayrı bir anlam kattı.
Kahraman Kahraman Türk Kadınları Tiyatro Topluluğu Yönetmeni Senem Yıldırım konuşmasının başında, Kahramanmaraş’ta yaşanan acı olayı hatırlatarak, gerçekleştirilen programın bir gösteri değil bir saygı duruşu ve anma olarak düzenlendiğini belirtti. Senem Yıldırım konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Kıymetli misafirlerimiz, değerli katılımcılar…
Kahraman Türk Kadınları Tiyatro Topluluğu olarak bizler, her zaman vatan, millet ve bayrak sevgisini yalnızca sözle değil; sahneye, duyguya ve saygıya taşıyan bir topluluk olduk.
Kahramanmaraş’ta yaşanan acı olay hepimizi derinden sarsmıştır. Bir öğretmenin ve öğrencilerin hayatını kaybetmesi, sadece bir kayıp değil; bir milletin kalbinde açılan derin bir yaradır.
Bu nedenle bugün burada gerçekleştireceğimiz program; bir gösteri değil. Bir saygı duruşu ve anma olarak düzenlendi. Biz inanıyoruz ki bu millet, acısını da birlikte yaşar; yarasını da birlikte sarar.
Bugün burada hem geçmişin kahramanlarını hem de bugün kaybettiğimiz masum canları anıyoruz. Birlikte olacağız… Unutmayacağız… Ve değerlerimize sahip çıkacağız. Başımız sağ olsun.
Vefa borcu için buradayız
Aziz milletimizin yüreği ile atan kıymetli misafirlerimiz…
Bugün burada bir oyun için değil; bir hatırlayış, bir vefa ve bir borç için toplandık. Bu meydanda birazdan duyacağınız her söz; atacağınız her adım… bir milletin bağımsızlık çığlığıdır. Çünkü bu topraklar… Sıradan bir toprak değildir! Bu topraklar; bir annenin gözyaşıdır… bir evladın yetim kalan çocukluğudur… Bir yarimin yarım kalan sevda hikâyesidir!
Bir düşünün…
Henüz kundaktaki bebeğini koklamadan “Vatan sağ olsun” diyerek toprağa düşen babaları… Gelinliğini giymeye fırsat bulamadan; kimi evladına doyamadan büyütemeden cepheye koşan, mermi taşıyan, canını siper eden kahraman kadınları…
Henüz kundaktaki bebeğini koklamadan “Vatan sağ olsun” diyerek toprağa düşen babaları… Gelinliğini giymeye fırsat bulamadan; kimi evladına doyamadan büyütemeden cepheye koşan, mermi taşıyan, canını siper eden kahraman kadınları…
Bir düşünün…
Sevdasını, yuvasını, geleceğini ardında bırakıp “Önce vatan” diyen yiğitleri!
Ve şimdi soruyorum size!
Eğer bugün bu meydanda başımız dik, bayrağımız göklerde dalgalanıyorsa; eğer bugün özgürce nefes alabiliyorsak… Bu, hepimizin tek başına kazandığı bir hak değildir!
Bu özgürlük… toprağa düşenlerin emaneti! Bu özgürlük… şehitlerimizin kanıyla yazılmış bir destandır!
O yüzden!
Şehitlerimiz bizim için birer isim değildir. Gazilerimiz sadece birer hatıra değildir.
Onlar;
bu vatanın onurudur. bu milletin vicdanıdır. bizim vazgeçilmezimizdir.
Unutmayacağız, unutturmayacağız
Bugün burada… Kahraman Türk Kadınları Tiyatro Topluluğu olarak sadece bir oyun sergilemeyeceğiz.
Bugün burada… Bir annenin feryadını, bir milletin direnişini, bir bayrağın asla ve asla yere düşemeyeceğini haykıracağız.
Ve söz veriyoruz:
Unutmayacağız. Unutturmayacağız.
Bu vatan için gözünü kırpmadan can veren tüm aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi
saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun. Mekânları cennet olsun.”
“Şehitlerimiz yüreğimizde yaşıyor”
Programda konuşan Vatan ve Hürriyet Derneği Genel Başkanı Yaşar Dursun, şehitlerin önemine vurgu yaparak Türk milletinin tarih boyunca mücadele ruhunu şehitlerle yaşattığını söyledi. Dursun, “Şehitlerimiz sayesinde buradayız” diyerek, gençlerin de tarihle bağ kurması gerektiğini belirtti. Konuşmasının devamında, şehitlerin hatırasının yaşatılması ve Türk tarihinin canlı tutulması gerektiğini ifade eden Dursun, şehitleri saygı, rahmet ve minnetle andığını kaydetti.
Vatan ve Hürriyet Derneği Genel Başkanı Yaşar Dursun, programda yaptığı konuşmada şehitlerin önemine vurgu yaptı. Dursun şu ifadelere yer verdi:
“Yüzyıllardır Anadolu topraklarında yaşıyoruz ama Avrupalısı, Rusyalısı, Çinlisi, Yunanlısı, Ermenisi Rumu yıllardır biz bu topraklardan söküp atmaya çalışıyor, ama direniyoruz, kiminle direniyoruz; bugün bu hafta anmakta olduğumuz, her gün sevgisini yüreğimizde yaşattığımız yaşatmaya devam edeceğimiz şehitlerimiz sayesinde buradayız. Bütün şehitlerimizi bu şehitler haftasında Vatan Hürriyet Derneği adına, sizler adına saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyorum. Türk milleti şehitleri ile var oldu yine varlığını devam ettirmek için şehit vermeye hazırdır. Türk milleti saygındır, mücadelecidir, sabırlıdır ama asla geri adım atmaz bir ruhun sahibidir.
Türk gençliği atasının tarihini öğrendikçe kendisinde daha güçlü daha kudretli işler yapmak için moral ve güç bulacaktır. Bu nedele şehitlerimizi geçlerimizle birlikte tarihe aktaracağız, Türk tarihini canlı tutacağız.
Türk tarihini, Türk milletini canlı tutacağız, Şehitlerimizin gölgesinde anadolu topraklarında bundan sonra yüzyıllarca yaşayacağız.”

Etkinlik boyunca vurgulanan birlik ve dayanışma mesajları, katılımcılarda milli değerleri güçlendiren güçlü bir duygu bıraktı.
Sakarya Haber Ajansı / Sakarya – Adapazarı







