177 yıllık güven

Paylaş:

10 NİSAN “Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluş yıldönümü”. Temelleri Osmanlı devleti’ne kadar dayanan ve ilk modern anlamda 10 Nisan 1845 yılında oluşturulan polis teşkilatı, bugün ‘Emiyet Genel Müdürlüğü’ ismi ile 177 yıldır huzur ve güvenin teminatı olarak iç ve dış tehlikelere karşı önemli görevler üstleniyor.

Güvenlik, insanoğlunun varolduğu günden bu yana daima ilk sırada yerel alan en temel ihtiyaç. Can ve mal emniyeti olmadan, sağlık ve huzurdan söz edilemez. Güvenlik yoksa, ne sağlığınızı ne servetinizi, ne evladınızı ve ne de sahip olduklarınızı koruyabilirsiniz.

Toplum güvenliğinin en temel öğesi olan polis, devleti temsil eder. Polis bir bakıma güç, adalet, zayıfa merhamet, zalime ise korkudur. Bir kavgada, bir arbedede, bir mağduriyette ilk aranan polistir. İşte bu yüzden polislik mesleği, güvenliğe hizmet etmekle en faziletli meslekler arasındadır.

Böyle bir mesleğin icrasının da elbette zor yanları var. Halkın güvenliğini sağlamak ve onları tehlikelerden korumak kolay bir iş değildir. Bu açıdan bakınca teşkilatın ne kadar önemli bir görev üstlendiğini görebiliriz.

POLİSİ SEVMEK VATANI SEVMEKTİR

Bir polis çocuğu olarak teşkilatın ne zorlu görevler yaptığını yakından bilirim…

Polis olmak; akşam yemeğini evde ailenle yiyememektir. Sabah evden çıkarken, “siz beni beklemeyin, ne zaman geleceğim belli olmaz” deyip mesaiye gitmektir… Polis olmak; Eşini, çocuğunu sinemaya, parka götürüp gezdirememektir. Uykuya hasret kalmak, eğlenceyi unutmak demektir… Polis olmak bir sevda olmaktır sokaklarda. Toplumun her ferdini anan, baban, evladın bilmektir. Aşık olmaktır mesleğine, öyle bir aşktır ki bu, uğrunda ölümü dahi göze almaktır.

Gece gündüz kelle koltukta gezmektir. Sırf üzerindeki üniforma yüzünden kalleşçe saldırıya uğramaktır… Buna rağmen ‘aynasız’ yakıştırmasıyla halktan orantısız sevgisizlik ve nefret görmektir polis olmak…  Onlar da birer insan. Onların da çocukları, babaları, anneleri, kardeşleri var. Ve umutları…

Onlar terörist, katil, hırsız, ayyaşların peşinde koşmaya devam ediyor cansiperane, biz sıcacık yataklarımızda uyurken… Huzur ve güven içinde yaşasın diye bir toplum, 24 saat ayakta polis…

Bir polisi sevmişseniz eğer, karanlık uzun gecelerde yapayalnız kalmayı seveceksiniz demektir. Zordur polis eşi olmak, korkmamak, hiç yılmamak, sitem etmemeyi öğrenmek demektir…

Helâlleşmek demektir polis eşi olmak. Her sabah, her akşam, en sevdiğini en iyi koruyana emanet edip; telefon her çaldığında ürpermektir… Polisi sevmek vatanı sevmektir.

SAKARYA ‘HUZUR ŞEHRİ’

Polis teşkilatının varlığı ve 7/24 vazife başında olması, bir şehirde huzurun en büyük güvencesi…

Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü’nün son yıllarda sergilediği başarılı çalışmalar, suç oranlarının azalmasına neden olurken Sakarya’ya huzur şehri ünvanı kazandırdı… En etkin mücadele teröre karşı gösterilmeye devam ediyor. Asayiş suçlarında ise iyi bir disiplin sağlanmış durumda.

2019 yılı Ocak ayı raporlarına göre; mal varlığına karşı suçlarda önceki yıla göre yüzde 23 oranında azalma kaydedildi. Bu sonuçlar Sakarya’yı ülke sıralamasında 14. sıraya çıkardı.

Yani asayiş berkemal... Sakarya’da art niyetliler, huzuru bozmak isyeyenler, vicdansızlar ve kanun tanımazlar sert kayaya çarptı! Çünkü Sakarya Polisi’nin başında Fatih Kaya gibi, tüm kadrosu ve birimleriyle uyumlu çalışan; ciddi, displinli ve aynı zamanda topluma karışıp vatandaşla sohbetiyle gönülleri fetheden bir Emniyet Müdürü var…

– Polis asker kadar disiplinli, hukukçu kadar hukuk adamı, bir anne kadar şefkatli olmalıdır.

– Herkesin polisi kendi vicdanıdır fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır.

Teşkilatta görev yapan tüm polisler abilerimiz, kardeşlerimiz ve bacılarımızdır.

İnsanlar huzur ve güven içinde yaşasın diye, gecesini gündüzüne katan, zor şartlarda fedakârca görev yapan Türk Polis Teşkilatı’nın 177. Kuruluş Yıldönümü’nü kutluyor, Sakarya İl Emniyet Müdürümüz ve tüm teşkilat mensuplarımıza görevlerinde üstün başarı, ailelerine mutluluklar dilerken, vazifesi başında şehit olan polislerimizi rahmetle anıyorum.

LEVENT BAYRİ

On Nisan Polis Bayramı

Yurdumun huzuru seninle sağlanır,

Can, mal korumada sana güven bağlanır.

Azmin ve başarın, senin haklı gururundur,

Görev aşkın, senin onurundur.

Bugün 10 Nisan Polis Bayramı,

Sen huzurlu yaşamın vazgeçilmez hayranı.

Polisimizle ne kadar övünsek azdır,

Başarılı olman bizim için niyazdır.

Sen gece gündüz, yaz kış demezsin,

Bir gün olsun görevinden bezmezsin.

Özveriyle çalışır hep çabalarsın,

Bu hasleti içtenlikle kendinde ararsın.

Sen hukuk ve adaletin ilk kapısı,

Sen huzur ve güvencenin tek yapısı.

Sen varsın diye, yatağımızda rahat uyuruz,

Seninle daima biz sükûn buluruz.

10 Nisan Polis Bayramı kutlu olsun,

Kanun düşmanları, karşısında Türk Polisi olduğunu iyi bilsin.

İlhan BAYRİ