‘Engelli bireyler sağlıkta mağdur edilmesin’

Paylaş:

Hasta bezi, medikal sonda ve benzeri sağlık ürünlerinin, Sağlık Uygulama Tebliğ uygulaması ve fiyat politikası yüzünden engelli bireyler ve ailelerinin sağlığı açısından çok büyük sorun teşkil ettiğini belirten Engelsiz Sakarya Platformu Başkanı Selim Özen, “Sağlığımızı tehlikeye ve riske sokarak mağduriyet oluşturan bu durumun yaşanmaması için önceden olduğu gibi hizmeti devletimiz sunsun” dedi.

BAŞKAN ÖZEN’DEN AÇIKLAMA

Engelsiz Sakarya Platformu Başkanı Selim Özen yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Ülke gerçeğimiz olan engelli bireylerimizin ülke nüfusu içindeki oranı yüzde 12.29, 8.5 milyonluk nüfus engelli bireylerden oluşmakta. Sağlıklı bireyler gibi fırsat eşitliği ilkesi içinde sosyal yaşamda aktif olarak var olabilmesi adına ilk defa Anayasal güvence ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanım sizin iradeniz ve girişiminiz ile 7 Temmuz 2005 yılında hazırlattığınız 5378 sayılı kanun ile sağlık başta olmak üzere sosyal güvenlik, erişebilirlik, istihdam, eğitim ve spor alanlarında hizmete tam ve eşit katılımlarının ulaşım ve erişiminin sağlanması için özel durumları dikkate alınarak hizmet sunumu ile ilgili tarafları sorumlu kılacak kanun düzenleme yapılarak yasal güvence altına alınmıştır.

ŞİKAYETLER ARTIYOR

Bu doğrultuda Sağlıklı yaşam için engelli bireylerimizin gündelik yaşamda sağlıklı bir şekilde var olabilmek adına ihtiyaç duyduğu ve yaşamın her alanında sürekli kullandığı hasta bezi, sonda ve diğer medikal sağlık ürün ihtiyaçları için devletimizin ödemesi ile özel sektör medikal firmaların arasında fiyat politikası anlaşmalı olarak engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu medikal ürünler rapor ve reçete karşılığı devletimizin ödemesi ile ücretsiz olarak engelli bireylere verilmekteydi. Ancak son günlerde engelli bireylerden ve ailelerinden gelen şikayetler doğrultusunda; Medikal firmaları engelli bireylerin ihtiyacı olan ve firmaların kendileri tarafından alınıp karşıladıkları hasta bezi ve sondada oluşan fiyat farkı yüzünden zarar ettiklerini ifade ederek engelli bireylerden ve ailelerinden hasta bezi ve sonda için 50 ile 300 Türk lirası arası fark para talep etmekte veyahut eksik hasta bezi ve sonda malzeme teslim etmekte olduklarını engelli bireylerden ve ailelerinden sözlü olarak öğrenmiş bulunmaktayız.

Bizlere insan sağlığı için rapor ile verilen medikal ürünlerden ticari kaygı ile insan sağlığının bu şekilde yok sayılması tehlikeye atacak uygulamaların engelli bireylerin ve ailelerin kendi sağlıkları için olmazsa olmaz medikal ürünler konusunda mağdur edilmesini anlamamakla birlikte medikal firmaları tarafından engelli birey ve ailelerinden talep edilen alınan fark ücret paraların kayıt altına girmeden, devletle anlaşmalı olan medikal firmaları bu şekilde elden ödemelerin yapılması hangi yasal gerekçe ile neye göre almaktadır. Bu konuda devletimizin ilgili kurumlarının gerekli düzenlemeler dahilinden tedbir ve denetimleri yapmasını ve bu süreci çözüme kavuşturulmasını talep etmekteyiz.

ENGELLİLER MAĞDUR EDİLMESİN

Devletimiz aracılığı ile özel sektör medikal firmaları ile anlaşmalı olarak engelli bireylere sunulan hizmette her iki taraf arasından yaşanan sorunların bedelini engelli bireyler ve ailelerin ödemesini anlamış değilim. Mağdur olan engellilerimiz kendi sağlıklarından sırf ekonomik nedenler ile ödün vermeleri üzücü olmakla birlikte, devletimizin anayasal güvence altına almış olduğu engelli bireylerimizin sağlık alanında sunmuş olduğu bu hizmetleri geçmişte olduğu gibi devletimiz sunsun, kimse ekonomik nedenlerden ötürü mağdur olmasın. Salgın sürecinde yaşamlarını zor sürdüren engelli bireylerimizin bu şekilde mağdur olmalarının önüne geçilmelidir.”

CUMHURBAŞKANINA SESLENDİ

Bu sorunun çözümü için Cumhurbaşkanına seslenen Selim Özen, “Sayın Cumhurbaşkanım sesimizi bir tek size ulaştırabiliyoruz yapılan düzenlemeler ile Engelli bireylerimize sağlık alanında hizmetlere ulaşmakta erişimde bir sıkıntı olmamakla birlikte, her ilde, her ilçede hastane var aile hekimliği var, yerel yönetimlerin sağlık ve engelli hizmetleri var ve evde sağlık hizmetleri gibi etkin yerinde hizmetler sunulmakta engelli bireylerin ve ailelerin ihtiyaç duyduğu medikal ürünlere sağlıklı yerinde ulaşması ve mağduriyetlerin oluşmaması adına devletimiz tarafından bu hizmet çok rahat hızlı ve etkin ekonomik şekilde kamu kaynaklarını etkin ve verimli kullanılarak verilebilir. Devletimiz bu anlamda daha ucuza da alabilir tek kuruluş olduğunu düşününce üreticiler ürünlerini satabilmek için fiyat politikasını ona göre geliştirmek durumunda kalacaktır.

Kurum ve kuruluşlar arası oluşan çözüme kavuşamayan sorunlar yüzünden, tarafı olmayan engelli bireylerin insan sağlığı ve yaşamı için ihtiyaç duyduğu hayati önem arz eden medikal ürünler, sırf ticari kaygılar ile insan yaşamı tehlikeye atılamaz, kısıtlanamaz sınırlanamaz ve mağduriyet yaşatılamaz. İnsan sağlığı konusunda istismar, suistimal ve keyfi uygulamalar anayasal suça girer. Sağlık en temel insan hakkıdır!” ifadelerini kullandı.

Sabahattin BİRİNCİ / Sakarya