Esnaf Hal’inden memnun değil!

Paylaş:

Yap-işlet-devret modeli ile kurulan ve Sakarya Hal A.Ş.’ye 29 yıllığına, belediyeye yıllık 15 bin lira bedel karşılığında verilen Sakarya Sebze ve Meyveciler Hali’nde esnaf dertli.

Katlı Pazaryeri Alışveriş Merkezi Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demir, belediyenin asli görevine dönmesi ve halkın ucuz, kaliteli, günlük taze sebze meyve tüketmesi için halin özel sektörden bir an önce alınması gerektiğinin altını çizdi.

“HALKA HİZMETTE KAR GÖZETİLMEZ”

aşkan Demir, “Bilindiği gibi hal ve pazaryerleri halka, kamuya hizmet eden yerlerdir. Buraları günlük taze sebze meyve ve birçok gıda türünü kaliteli bir şekilde ucuza ulaştırmak adına belediyelerin teşviki ve denetimi ile halka amme hizmeti sunmak amaçlı olarak kullanılır. Belediyeler bu tür yatırımlarda kâr gözetmeksizin halka hizmet eder.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin bundan önceki yönetimi, bu hali 29 yıllığına Hal A.Ş. adlı kâr amaçlı kurulan bir şirkete vermiştir. Bu yapılan ihale sonucu, halka olan hizmet mantığı temel olarak silinmiş, vatandaşın gıdayı pahalı bir şekilde temin etmesine yol açılmıştır.

Belediye kontrolü altında bulunan Erenler ilçesinde daha önce hal esnafı aylık 2 bin 20 TL kira verirken şu an yeni yapılan hal’de ise, Hal A.Ş. yönetimindeki esnaf arkadaşlarımız, aylık 5 bin 500 TL kira vermektedir. Yazıktır, günahtır. Herkes ekmeğinin, işinin aşının peşinde. Mevcut yönetimin acilen bu konuya el atması ve çözüme kavuşturması herkesin yararınadır” dedi.

DENİZ: “YETİMİN HAKKI YENİYOR”

Sakarya Sebze Meyve Hal Derneği üyesi Kadir Deniz, yeni Hal kurulum aşamasında kendilerinden ilk etapta 30 bin TL alındığını, bu rakamın 50 bin liraya tamamlamaları gerektiğinin söylendiğini, daha sonra ise hesaplarda yanlış yapıldığı öne sürülerek 150 bin liraya yükseldiğini belirtti.

Deniz, “Biz bu kadar paramızın olmadığını söyledik, bunu ödememize imkan yok dedik. Paramız olmayınca şirketten ayrılma kararı aldık. Bu sefer de yeni Hal’e geçmek için bizden 250 bin TL hava parası talep edildi. Hal A.Ş yönetiminde 15 kişi bu işin kaymağını yiyor. Müthiş bir kutuplaşma var, hiçbirimizin huzuru kalmadı.

Şu an bizlerden 7.500 TL kira isteniyor, Türkiye’de böyle kiranın tek bir örneği dahi yok. İzmit Hali de aynı tarihlerde yapılmasına rağmen, belediye hem esnafını hem de vatandaşını gözeterek iş yaptı. Gelirler çoğaldı ama bir çok esnafımız iflasın eşiğine geldi. Yetimin hakkı yeniyor, bunun vebali çok büyüktür” diye konuştu.

TOSKA: “ADALETSİZLİK VAR”

Sakarya Sebze Meyve Hal Derneği Başkanı İdris Toska, “Şirketin başkanı öyle bir ticaret yapıyor ki, bütün ticareti kendine yönlendirmiş. Halin en gözde yerlerini kendileri almış. Burada adaletsizlik var, haksızlık var. Kendi kafalarına göre yönetim sergiliyorlar.

Buraya günde 400-500 arası araç giriş çıkış yapıyor. Her araç 8 ila 25 TL arasında ücret ödüyor. Düşünebiliyor musunuz; 17 ilçenin rüsum bedeli de şirketin kasasına geçiyor. Bu yıl da diğer gelirlerle birlikte ortalama 20 milyon Lira ediyor.

Bu para belediyenin kasasına gitmesi gereken para, burada birileri yok yere zengin ediliyor. Halk daha düşük kalite de ürünü çok daha fazla ücret ödeyerek tüketiyor.

Sıkıntılar bununla da sınırlı değil; buzhanemiz yok, rüzgar çıktığında sıkıntı çekiyoruz. Bu mağduriyetler giderilmeli ve şahsi menfaatler son bulmalı” dedi.

Engin KUVEL / LC Haber Ajansı – Sakarya