İhracatçılar Birliği kuruluyor

Paylaş:

Dış ticarette yeni hedeflere odaklanan Sakarya’da İhracatçılar Birliği’nin kurulması için çalışmalara başlandı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde şehir ve ülke gündemine ilişkin görüş ve önerilerin konuşulduğu ekonomi tabanlı sivil toplum kuruluşları toplantısında dile getirilen Sakarya merkezli ihracatçılar birliğinin kurulması için ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılacak.

ASKON (Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği) ve DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Estonya İş Konseyi başkanı Engin Tumbaz tarafından yürütülen çalışmaların kısa sürede sonuçlandırılması hedefleniyor.

‘İHTACATTA İLK 5’ HEDEFİNE KATKI

Konu ile ilgili olarak bilgiler veren Engin Tumbaz, ‘Doğu Marmara İhracatçılar Birliği’ ismi ile Sakarya merkezli bölgesel bir İhracatçılar Birliği’nin kurulmasının planlandığını söyledi.

Bu konuda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasının önderliğinde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şubesi, Sakarya Sanayicileri ve İşadamları Derneği (SASİAD), Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Sakarya Şubesi, Sakarya Genç Girişimciler ve İşadamları Derneği (SAKARYAGİAD), Sakarya Makina İmalatçıları Birliği (SAMİB), Ekonomi Ticaret Derneği ve Üretim Ticaret Kurulu Derneği gibi ilimizin ekonomi tabanlı derneklerin de desteği ile çalışmalara başladıklarını ifade eden Tumbaz, Sakarya merkezli kurulacak olan Doğu Marmara İhracatçılar Birliği’nin aynı zamanda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın koyduğu ihracatta ilk 5 hedefine ulaşmasına da önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.

10 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT ÖNGÖRÜSÜ

Engin Tumbaz, Sakarya’nın yıllık 4,5 milyar dolarlık ihracatı ile Türkiye’de önemli bir paya sahip olduğuna da dikkat çekerek, “İlimizdeki 560 ihracatçı firma 150 civarında farklı ülkeye ihracat yapıyor. Sakarya’nın 4,5 milyar dolar olan yıllık ihracatı aslında daha fazla. Çünkü birçok ihracat ürünü Sakarya gümrüğünden yapılmadığı için diğer sektörel ihracatçı birliklerinin kayıtlarında yer alıyor. Kurmayı planladığımız İhracatçılar Birliği ile 560 olan ihracatçı sayımızı 1000’e, 4,5 milyar dolar olan yıllık ihracatımızı da 10 milyar dolar seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

‘ZİRVEDE OLAN SEKTÖRLERİMİZ VAR’

Engin Tumbaz, Sakarya’nın hem gelişen ve büyüyen, hem de yeni yatırım çeken bir il olduğuna da dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Sakarya ayva üretiminde Türkiye’de yüzde 65’lik bir paya sahip. Bu oran süs bitkiciliğinde yüzde 36, fındıkta yüzde 20, otomotivde yüzde 25, su ve hayvan ürünlerinde yaklaşık yüzde 12. Süs bitkiciliğinde yüzde 36’lık bir paya sahibiz ama ihracatın tamamı Akdeniz İhracatçıları Birliği’nden yapılıyor. Yani Sakarya’nın süs bitkileri ihracatı Akdeniz İhracatçıları Birliği’nin rakamları içinde görünüyor. Dolayısıyla Sakarya olarak zirvede olduğumuz sektörler var ve bunun sayısı daha da artacak. Çünkü Sakarya hem gelişen ve büyüyen ve hem de yeni yatırım çeken bir il. Bu yüzden Sakarya merkezli kurulacak olan ihracatçılar birliğinin sektörel değil Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Bilecik ve Düzce illerini de kapsayacak şekilde bölgesel olmalısı gerekir.

Bu birliğin Sakarya merkezli olması aynı zamanda Sakarya’ya ciddi bir prestij katacak. Ayrıca ihracat yapmak isteyen ihracatçılarımıza yerinde hizmet ve destek sağlanacağı için ihracatçı sayımız da artacak. İhracatçılarımız Uludağ İhracatçılar Birliği, İstanbul, Ankara veya Akdeniz İhracatçılar Birliği’ne gitmeye zaman harcamayacak ve bu illerden yapılan ihracat rakamları da ilimizin ihracat rakamlarına yansıyacak.”

Hasan COŞKUN