Mefkûre’den şehit ve gazilerimize vefa

Paylaş:

“19 Eylül Gaziler Günü” nedeniyle Özel Mefkûre Fen ve Anadolu Lisesi tarafından anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Okulun konferans salonunda gösterime sunulan Adapazarı’nın kurtuluşunun 100. yıldönümü nedeniyle çekilen ‘Kurtuluş’ adlı belgesel-fim büyük ilgi gördü.

15 TEMMUZ DESTANSI DİRENİŞ

Özel Mefkûre Anadolu ve Fen Lisesi, “19 Eylül Gaziler Günü”nü anlamlı bir etkinlikle kutladı.

Sakarya Kuvayı Mücahitler Derneği’nin konuk edildiği etkinliğe okul müdürü Taşkın Esmer, okul idaresi, öğretmenler ve öğrencileri katıldı. 

Programda tüm şehit ve gaziler için yapılan saygı duruşunun ardından istiklal marşı okundu, ardından 15 Temmuz 2016 yılında yapılan darbe girişimine karşı halkın destansı direnişinin dile getirildiği bir sunum gerçekleştirildi.

‘Gaziler Günü’ nedeniyle ‘Kurtuluş’ belgeselini izlediler

İlgi gören etkinlikte; Adapazarı’nın kurtuluşunun 100. yıldönümü nedeniyle çekilen 21 dakikalık ‘Kurtuluş’ adlı belgesel-fim öğrencilerle birlikte izlendi.

Şehrimizin yakın tarihine ışık tutan, İstiklal Savaşı’nın unutulmazları arasında yer almış vatan kahramanlarının bugün hâlâ hayatta olan oğulları ve torunlarının tanıklığında, o acı dolu günlerin hatıralarının yer aldığı belgesel film büyük bir ilgi ile izlendi.

KUVAYI MİLLİYE RUHUNU YAŞATMAK

Program sonunda sahneye davet edilen Sakarya Kuvayı Mücahitler Derneği Başkanı Dr. Muzaffer Coşkun, yaptığı konuşmada kuvayı millîye ruhunun önemine vurgu yaptı.

Kuvayı Millîye ruhunun; birlik, beraberlik, özgürlük ve hür bir ülke için gerekirse canını vermek demek olduğunu ifade eden Başkan Coşkun, “Kuva-i millîye ruhu, ihtiyaç olunduğunda bütün ülke olarak tek bir yumruk olabileceğimiz, zorunlu kalındığında vatanın bekası için herkesin elinden gelen her hizmeti verebileceğinin genlerimize işlenmiş halidir” dedi.

Kuvayı Mücahitler Derneği olarak yaptıkları faaliyetlerin amacının kuvayı milliye ruhunu yaşatmak olduğunu belirten Coşkun, “Bu ruhun yaşatılmasında siz öğretmenlerimize büyük rol düşüyor. Yeni neslin, vatan sevgisi ile yetişmesi sizlerin gayreti ile olacaktır. Kuvayı milliye ruhunu yansıtan bu anlamlı etkinliğiniz teşekkür ediyor, tüm okul yönetimi, öğretmen ve öğrencilerimize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” diye konuştu.

ÖNEMLİ TARİHİ BİR BELGE

Programın kapanış konuşmasını yapan Özel Mefkûre Fen ve Anadolu Lisesi Müdürü Taşkın Esmer, ‘Kurtuluş’ belgesel-filminin şehrin tarihine ışık tutan önemli bir belge olduğunu ifade ederek filmi hazırlayan ekibi ve eserde önemli rol alan Kuvayı Mücahitler Derneği Başkanı Dr. Muzaffer Coşkun ve yönetimini kutlayarak teşekkür etti. Okul Müdürü Esmer, “Kurtuluş filmini izlerken çok duygulandık. Şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunu böylesine bir belgesel haline getirme fikri çok anlamlı. Tarihimizi gelecek nesillere tanıtmada önemli bir eser olarak hafızalarda yer edecektir. Etkinliğimize anlam katan bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyor bu vesile ile tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” ifadelerine yer verdi.

KUVAYI MÜCAHİTLER ALKIŞLARLA UĞURLANDILAR

Program sonunda Özel Mefkûre Fen ve Anadolu Lisesi yönetimi ve öğrencileri, Sakarya Kuvayı Mücahitler Derneği Başkanı Dr. Muzaffer Coşkun ile yönetimine günün anısına hediyelerini takdim ederek alkışlar arasında uğurladı.

Sabahattin BİRİNCİ / Sakarya

“Gaziler Günü”nün anlamı

13 Eylül 1921’de  kazanılan Sakarya Zaferi’nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile  Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:

“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle  muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine  müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya  bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”

Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM’since Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e, “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” ünvanı verilmiştir.

19 Eylül, “GAZİLER GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır. Gaziler gününde yapılacak törenler, Başbakanlığın 24 Ağustos 2003 tarih ve 25209 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliği esaslarına göre düzenlenir.