Neşe Gazozu yetim kaldı

Paylaş:

Adapazarı’nın ünlü gazoz markası Neşe’nin imalatçısı Yüksekkaya kardeşlerin en büyüğü Hasan Yüksekkaya vefat etti.

1948 yılında Neşe markalı gazoz üretimine başlayan Hasan Yüksekkaya 95 yaşında hayata veda etti. Hasan Yüksekkaya’nın vefat haberini oğlu Erol Yüksekkaya duyurdu. 

Hasan Yüksekkaya’nın cenazesi yarın Karaosman Mahallesi’nde Ali Kuzu Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek. 

Merhuma Allah’tan rahmet sevenlerine sabır dileriz. 

Neşe Gazozu’nun tarihçesi

Neşe Gazozu, Sakarya deyince akla ilk gelen şeylerden biridir. 1948 yılından beri damaklarda vazgeçilmez bir tat bırakmış, sıcak bir simidin yanındaki değişmez içecek olmuştur.

Hâlen Sakarya’daki fabrikasında üretime devam eden Neşe Gazozu 65 yıldır rakiplerini geride bırakarak, halkın vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Neşe Gazozu’nun eski şişeleri de koleksyonerler için online satış sitelerinde kendine yer buldu.

Mümin Yüksekkaya, asırlardır Osmanlı Selanik’inin Drama Kazası’nda tütün çiftçiliğiyle geçinen eşraf ailelerinden birisinin çocuğudur. Zamanın şartları gereği Mübadele Anlaşması çerçevesinde 1924 yılında önce Edirne’ye, sonra İzmir’e göçer. 1925’de Selanik Ovası’na çok benzeyen Adapazarı’na yerleşmeye karar verir.

Büyük oğlu Hasan 1926’da, küçüğü Cihat 1929’da Adapazarı’nda doğarlar.

Mümin Bey’in yerleştiği mekân, Balkan muhacirlerinin bolca yerleştiği Adapazarı İstiklâl Mahallesi’dir elbette, bugün Kömürpazarı’ndaki havuzun karşısında, bakkaliye ticaretine başlar.

29 Haziran 1948; Neşe Gazoz İlk Olarak Şişeye Giriyor

Kömürpazarı’nda bakkaliye ile ailesinin geçimini sağlayan Mümin Yüksekkaya, üç oğlunun büyümesiyle ”acaba ne iş tutsalar?” diye düşünmektedir.

Oğulları ve çevresiyle yaptığı istişareler sonucunda, dönemin cazip alanlarından gazozculukta karar kılarlar. Mümin Yüksekkaya ile üç oğlu Hasan (1926 doğumlu), İsmail (1923 doğumlu) ve Cihat (1929 doğumlu), o zamanki adıyla ”tiraj” denilen manuel (elle çalıştırılan) bir gazoz makinesi satın alarak, Eski Hendek Caddesi üzerinde, Karaosman İlkokulu’na yakın bir yerde 29 Haziran 1948’de gazoz imalâtına başlarlar.