Sakarya başarıyı hak ediyor

Paylaş:

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

SATSO TV’den de canlı olarak yayınlanan Ocak Ayı Meclis toplantısında Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1120 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Aralık ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

Terör Önümüzdeki En Büyük Engel

SATSO Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, konuşmasına “Terör saldırılarında şehit olan güvenlik güçlerimize Yüce Allah’tan rahmet; aziz milletimize de sabır diliyorum. Dünyanın kalbi olarak gördüğümüz İstanbul Sultanahmet’te yaşanan terör saldırısını da şiddetle kınıyorum” diyerek başladı.

Başkan Kösemusul konuşmasına şöyle devam etti:

“Farklı ülkelerde şirketlerimiz var. Çantamızı alıp sıklıkla şirketlerimize gidebiliyoruz. Gururla söylemek istiyorum hiçbiri bizim ülkemiz gibi değil. Ülkemizin kıymetini gezdikçe daha çok anlıyoruz. Türkiye’nin ne kadar fırsatlar ülkesi olduğunu, ne kadar bereketli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Ülkemizin her noktasında yatırımların daha fazla olması gerekiyor. Özel sektör bunu neden istemesin? Ülkemizin yatırımlarının önünde duran terör meselesinde ve tabii çözüm süreci noktasında ülkemizin kararlılığını görüyorum. 8 silindirli bir aracın 4 silindiri çalışmazsa o aracı hiçbir yere götüremezsiniz. Doğu ve Güneydoğu’da ay yıldızlı bayrağımızın altında aracımızın 8 silindiri de neden çalışmasın? Kendi vatanımıza neden daha çok yatırım yapmayalım? İnşallah terör meselesinden kısa zamanda kurtulalım istiyoruz. Allah güvenlik güçlerimize kuvvet; ailelerine metanet versin.

Sakarya Otomotiv Üssü Olacak

Ocak ayı faaliyetleri ile ilgili değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Ankara’da gerçekleştirdikleri görüşmeler ile ilgili de bilgi verdiği konuşmasında şunları dile getirdi:

“Verimli olduğuna inandığımız Ocak ayını geride bırakıyoruz. Ankara’da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Fikri Işık başta olmak üzere, Milletvekillerimiz, Bakan Yardımcımız, TÜRK – İŞ Genel Başkanımız ve Anayasa Mahkemesi Başkanvekilimizi Yönetim Kurulumla birlikte ziyaret ettik. Yine Sakaryalılar Vakfı ile müşterek düzenlediğimiz güzel bir akşam yemeğinde Ankara’da görev yapan dostlarımızla bir araya gelerek Sakarya’mızı konuştuk.

Sanayi Bakanlığı ziyaretimizde hem Bakanımız Sn. Fikri Işık, hem Bakan Yardımcımız Sn. Hasan Ali Çelik, otomotiv şehri Sakarya için gerçekleştirdiğimiz çalışmaları dikkatle takip ettiklerini ifade ettiler. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Sn. Bakanımız şehrimizin otomotiv üssü olacağını, sektörün kalbinin bir anlamda Sakarya’mızda atacağını bir kez daha söyledi. İfade ettikleri üzere şehrimizin sektör yatırımlarıyla meydana gelecek kaçınılmaz değişim ve gelişime hazır olması için iş dünyamıza önemli görevler düşüyor. Sorumluluklarımızın bilincindeyiz ve nakış işçiliği hassasiyetiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Liman ve demiryolu çalışmalarının da tamamlanmasıyla birlikte hedeflerimize daha kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum.

AR-GE Paketi Yeni Kapılar Açacak

Ayrıca Başbakanlık tarafından açıklanan özellikle sosyal politika ağırlıklı reform paketinden sonra Sanayi Bakanımız Sn. Fikri Işık AR-GE paketi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Değerli arkadaşlar biliyorsunuz eskiden tek tip üretim yapar ve yıllarca çalışırdık. Araştırma ve Geliştirme faaliyetlerine, dünyadaki değişimlere ilgisiz, umutsuz, yeniyi üretmeye hevesi, rekabete dayanacak gücü olmayan durumumuz vardı. Artık bu eskide kaldı. Şimdi dünyanın ileri ekonomilerinde ciddi şekilde konuşulan, bir çok ülkede önemli yatırımlara imza atan, milli üretimlere destek veren, cefakâr, araştıran, mücadeleci ruha sahip olan, üreten, katma değer sağlayan, olumlu anlamda çok daha farklı bir müteşebbis topluluğumuz var. Tüm dünyanın gözü üzerimizde. İşte tam da bu noktada; hedeflerimize ulaşma noktasında mutlaka ve mutlaka güncellemeye, önümüzü açmaya ihtiyacımız var. ARGE Paketinde 3 temel madde var. Bunlardan birincisi tasarım ofislerindeki faaliyet artık bir Ar-Ge ve inovasyon faaliyeti oluyor. İkincisi teknoloji geliştirme bölgelerinde de tasarım ofisleri kurulmasının önü açılıyor. Üçüncüsü ise özellikle kendisi tasarım yapamayan, bu imkana sahip olamayanlar, tasarım ofislerinden siparişle yaptırdığı işlere vergi indirimi geliyor. Sn. Bakanımızın ifade ettiği gibi Türkiye inşallah sadece mal satan bir ülke değil, bilgi satan da bir ülke olsun. İş dünyası olarak bizler de bu hedef doğrultusunda çalışmalar yapmalıyız. AR-GE Faaliyetlerine tam destek vereceğiz.

Gelişen Sakarya’ya Hazırlanıyoruz

Ankara programımız kapsamında AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sakarya Milletvekilimiz Sn. Ayhan Sefer Üstün ile makamında bir toplantı yaptık. Kendilerine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Sanayi hamlelerimiz ile birlikte oluşacak istihdam ve nüfus artışına yapmamız gereken hazırlıkları değerlendirdik. Tüm paydaşlarımızla birlikte ortak akılda oluşturulacak dikkatli planlarla inşallah gelişen Sakarya’ya hazır olacağız.

Sığınmacılar Konusunda Çalışma Yapacağız

İnsan Hakları Başkanlığı’nda gerçekleştirdiğimiz toplantıda sosyal çalışmaları, hedeflerimizi ve tabii ki iş dünyamızın da gündemini meşgul eden sığınmacılar ile ilgili son durumu da konuştuk. Ülkemizin sınır bölgelerinde meydana gelen çatışmalar bir insanlık dramı ile bizleri yüzleştirmiş durumda. Ülkemize gelen sığınmacılar nüfus olarak çok fazla ve gittikçe bu rakam da yükseliyor. 2,5 milyon sığınmacı ülkemizde bulunuyor. Türkiye örnek bir kardeşliği, bir fedakarlığı tüm dünyaya gösteriyor. Kardeşlik coğrafyası olarak nitelendirilen Sakarya olarak göçmen kardeşlerimizi ağırlıyor ve elimizden gelenin en iyisini yapmak için gayret gösteriyoruz. Onların iş hayatına ve pek tabii sosyal hayata adaptasyonu için de yasal düzenlemelerle birlikte yapılması gerekeni yapmak hepimizin görevi olmalıdır. Rızkını yasal yollarla temin eden göçmen kardeşimiz hem ailesine, hem de Sakarya’mıza katkısını en güzel şekilde verecektir.

Bakanlar Kurulu kararı ile göçmen kardeşlerimizin çalışma izinlerine dair yönetmelik yayınlandı. ‘Ülkemizde oturan yabancıların nüfus kayıtları tutularak Valilikten alınacak geçici koruma kayıtlarından 6 ay sonra Bakanlığa çalışmak için başvuru yapabilecek. Mevsimlik tarım ve hayvancılık alanındaki işlerde çalışma izni muafiyeti var, kota olabilir. Toplam çalışan sayısı 10 olan işyerinde geçici koruma sağlanan 1 kişi çalışabilir. Eğer o işte 4 hafta boyunca vatandaşımızca bir başvuru olmazsa bu kota uygulanmaz. Asgari ücretin altında bir ödeme yapılamaz’ maddelerini içeren yönetmelik çerçevesinde iş dünyamız gerekli çalışmayı yapabilir. Şehrimiz iş dünyasının da bu konuya hassas olduğunu biliyorum ve mevzuata dayalı çalışmaları en iyi şekilde yerine getireceklerine inanarak, çalışma hayatlarında kolaylıklar diliyorum.

Yeni Ticaret Bölgeleri Geliyor

Milletvekillerimiz Şaban Dişli, Mustafa İsen, Ali İhsan Yavuz, Recep Uncuoğlu ve Engin Özkoç ile hem Meclis’te hem de akşam yemeğinde bir araya geldik. Sn. Vekillerimize SATSO çalışmalarını anlattık. Sanayi çalışmaları ile birlikte ticari yaşamın daha da canlandırılması konusunda hayata geçireceğimiz; Galericiler ve İnşaat Malzemecileri Sitesi gibi Yeni Ticaret Bölgeleri çalışmalarımızı konuştuk. Yakın ilgilerinden ötürü kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah Vekillerimizle bundan sonra da sık sık bir araya geleceğiz. İşbirliği ile Sakarya’mız için gereken ne varsa inşallah hep birlikte yapacağız.

Başarımız Birlik ve Beraberlikle Yükselecek

Anayasa Mahkemesi Başkanvekilimiz Engin Yıldırım ve TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Ergun Atalay ağabeyimize misafir olduk. Yakın ilgilerinden dolayı teşekkürlerimizi bir kez daha buradan sunmak istiyorum.

Ankara programımızın en güzel anlarından biri de Sakaryalılar Vakfı ile birlikte – burada Başkanımız Sn. İrfan Çelik’e özellikle teşekkür ediyorum. – güzel bir akşam yemeği organize ettik. SATSO çalışmalarını, kendilerinden beklentilerimizi, şehrimizin geleceğini konuştuk, istişare ettik. Bundan sonra da inşallah sık sık bu programları yapacağız. Birlikte rahmet ve bereket vardır. Başarı birlikte yapılan çalışmalarla gelir. Dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz.”

Yerli Oto Desteği İçin Kocaeli Teşekkürü

Başkan Kösemusul Yerli Otomobilin Sakarya’da üretilmesi konusunda destek veren KOTO Başkanı Murat Özdağ’a teşekkür ederekBaşarının temelinin birlik ve beraberlikte olduğunu göreve geldiğimiz günden itibaren her fırsatta ifade ediyorum. İstişare kültürünü her daim daha da kuvvetlendirmek zorundayız. Sakarya’mızda çok şükür bu konuda önemli mesafeler aldık. Bu işbirliğini ve istişare kültürünü kuvvetlendirme hedefini bölgemize de taşımak arzusundayız. Kocaeli Ticaret Odası Başkanımız Murat Özdağ, Odamızda misafirimizdi. KOSGEB destekli, bölge odaların katkılarıyla 8-11 Ekim’de gerçekleştirilecek İdeal Ev, Evlilik ve Konut Fuarı’nın tanıtım toplantısını birlikte yaptık. Otomotiv sektörü konusunda yaptığımız çalışmaları takip ettiklerini söyleyerek yerli otomobilin Sakarya’da üretilmesi gerektiğini ve şehrimizin potansiyeli bu üretimi hak ettiğini dile getirdi. Murat Başkan’a desteği için teşekkür ediyorum” dedi.

Girişimcilik Desteğimizi Artırdık

Girişimcilik ile ilgili yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi de veren Başkan Kösemusul İş-Kur işbirliğinde gerçekleştirilecek kurslara yönelik imzalanan protokol ile ilgili bilgi vererek şöyle konuştu:

“Biliyorsunuz girişimciliğe çok önem veriyor ve bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışmalara destek veriyoruz. İŞKUR İl Müdürümüz Tekin Kaya’ya teşekkür ediyorum. Sayıyı artırdık. İŞKUR ile ortaklaşa bu yıl 750 kişiye girişimcilik kursu vereceğiz. Protokolü imzaladık, hayırlı olsun.”

İş Dünyamıza İnanıyor ve Güveniyoruz

Başkan Kösemusul aylık faaliyetler ile ilgili devam ettiği konuşmasına şöyle devam etti:

“Aralık Meclisinden itibaren gerçekleştirilen Komitelerimizin istişare toplantılarına katılmak için gayret gösterdim. Orada meclis üyelerimizle, meslek komite üyelerimizle bir araya gelerek SATSO çalışmalarını ve hedeflerimizi anlattım. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin daha müreffeh koşullarda ekonomik yaşamlarını sürdürebilmeleri ve taleplerini hızla sonuçlandırmak için çalışıyoruz. Biz bu şehrin eşrafı olarak gelişmeye kendimizi adapte etmek zorundayız. Boşluk bırakmadan, zamanın şartlarına uygun bir şekilde kendimizi ve firmalarımızı güncellemek mecburiyetindeyiz. Şehir büyüyecekse bu şehrin eşrafı da büyümeli, şehir insanının da bu büyümeye paralel refahı yükselmeli. Sakarya’mızın potansiyelini kullanacak olan bu şehrin iş dünyasıdır. Komite çalışmaları için tüm meslek gruplarımızın üyelerine buradan tekrar teşekkür etmek istiyorum.

Stratejik Planı Hep Birlikte Yapacağız

Ay sonunda Sn. Valimiz, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Bakan Yardımcımız, Rektörümüz ve STK başkanlarımızla birlikte Stratejik Plan Toplantılarımızı yapmak istiyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde önemli bir çalışmayı sonuçlandıracağız inşallah. Ayrıca Nisan ayında da bir yurtdışı inceleme gezisi gerçekleştirme hedefimiz var. O konu ile de Burhan Bey kardeşimiz sizlere bilgi verecektir.

KOBİ Destekleri Programı 3 Şubat’ta

Bir duyurum daha var. Genel Sekreterimiz Yiğit Bey kısa bir bilgi sizlere sunabilir. Biliyorsunuz ihracatı daha da yükseltmek ve ihracatta ilk 5 il arasında olma hedefimiz var. Hedeflerimize ulaşmak yolunda KOBİ’lerin, onların gelişiminin, tecrübelerinin artmasının çok büyük önemi var. Bu konuda 3 Şubat’ta SATSO’da bir panel düzenlenecek. İş dünyası için önemli meselelerin başında yer bulan finansman konusunda bir yol haritası çizilecek. Paydaş kurumların temsilcileri de bilgi verecekler. Başarılar diliyor ve panelimize sizleri davet ediyoruz.

TÜİK Yaşam Anketi Önemli, Daha Çok Çalışmalıyız

Geçtiğimiz hafta içerisinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bir anket çalışmasının ayrıntılarını paylaştı. İlk defa yapılan, vatandaşların yaşam kalitesini şehirler bazında ölçen çalışmada Sakarya’mız ikinci sırada yer aldı. 11 boyutu kapsayan araştırmada Sakarya’mız, konut ve sivil katılım endeksinde ise ilk sırada. Sakarya’mız yüzde 9,2 işsizlik oranına sahip ve istihdam oranımız ise yüzde 49,7. 30 büyükşehir arasında en fazla istihdam ve en az işsizlik oranlarına sahip şehirlerdeniz. Sosyal yaşamda 6. sıradayız. Sağlık ve çevrede ise 14. Ortak akıl ve işbirliği içinde çok daha iyi sonuçlarla karşılaşmak istiyoruz. Sakarya’mız başarıyı hak ediyor. Daha çok çalışmamız gerekiyor. İnşallah daha olumlu sonuçlarla da karşılaşacağız.

Türkiye Kendi Anayasa ve Sistemini Oluşturacak Güçtedir

Konuşmama son verirken ay içerisinde ulusal basına da açıklamalarım oldu. Değerli arkadaşlar;

Türkiye’mizin hızlı yükselişi özellikle son iki yılda yaşadığımız sıkıntılar, daha çok yeni atlatılan iki seçimle yavaşladı. Her fırsatta ifade ettiğimiz gibi artık Türkiye eski Türkiye değildir. Kabuğunu kırmış, değerlerini adeta yeniden keşfetmiş, potansiyelini ve yapacaklarını iyi bilen, hedeflerini bu doğrultuda oluşturan ve emin adımlarla ilerleyen bir Türkiye’den, şehirlerden, karar vericilerden ve iş dünyasından bahsediyoruz.

Türk iş dünyası yaşanan tüm sıkıntılara adeta göğüs germiş, risk alarak gerçekleştirdiği yatırımlarla, attığı kararlı adımlarla, dünyanın bir çok bölgesinde Türk müteşebbislerinin varlığını ilan etmiş ve sahip çıkmıştır. Türkiye’nin özellikle 1 Kasım seçimlerinin ardından 2023 hedeflerine ulaşmak yolunda kaybedecek vakti olmadığını düşünüyorum.

Otomotiv Şehri Sakarya hedefiyle milli ve yerli üretimlere ev sahipliği yapan ve inşallah yapacak olan bir şehrin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak söylemek gerekirse; vizyonu olan bir Türkiye’yiz ve önümüzdeki üç mesele, yeni bir anayasa, terörün ortadan kaldırılması ve yeni bir yönetim sistemi noktasında mutlaka ve mutlaka başarılı olmalıyız. Türkiye kendi değerlerini temel alıp dünyayı da iyi analiz ederek kendi anayasasını, kendi sistemini oluşturacak güçtedir. İş dünyasının da bu çalışmaya ihtiyacı olduğunu ve destek vereceğini düşünüyorum. Biraz daha sabırlı olacağız, daha çok gayret edeceğiz ve Türkiye’mizi inşallah hep birlikte hedeflerine ulaştıracağız diyor; Meclis Toplantımızın hayır getirmesini temenni ederek; çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum”

Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul konuşmasının sonunda SATSO tarafından satın alınan ve hizmet binasının yanında bulunan arsa ile ilgili açıklamalarda bulunarak Belediye tarafından gerçekleştirilecek 18 uygulamasının ardından arazi ile ilgili çalışmalar yapılacağını dile getirdi. Başkan Kösemusul “İstihdam konusunda yapmış olduğumuz projeler kapsamında TOBB ile ortak çalışma alanları oluşturmaktayız. Bu nedenle ilgili arsada geniş kapsamlı bir eğitim merkezi kurmayı planlamaktayız. Burada sanayi ve ticari sektörlere hizmet ederken aynı zamanda Odamıza kalıcı gelir kaynağı yaratmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.