Sakarya çok özel bir şehir

Paylaş:

Kadın emeği ile üretimin arttırılmasının önemini vurgulayan Milletvekili Atabek “Şehrimizde mevcut 11 kadın kooperatifi ile ilgili gelişmeler çok olumlu. Biz, çok stratejik bir noktada olan, siyaseti, ticareti ve sanayisi güçlü bir şehiriz” dedi.

KADIN ÜRETİMİ VE İSTİHDAMI

Sakarya’da kadın üretimi ve istihdamının desteklenmesi amacıyla oluşturulan 11 kadın kooperatifinin yönetimi, işleyişi ve sürekliliğinin sağlanması amacıyla başlatılan eğitim programının açılış töreni  SATakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ev sahipliğinde Sakarya Ak Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek’in katılımı ile gerçekleştirildi.

SATSO Başkanı A. Akgün Altuğ, “Kadın istihdamı, ülkelerin sadece sosyo kültürel değil, ekonomik gelişimine de ciddi katkı sağlayan bir unsurdur. Yani, kadın istihdamını artırmak bir cinsiyet desteği değil, ekonominin büyümesi için önemli bir adımdır. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki; kadın istihdamı, erkek istihdamına göre ekonomiye 1,5 kat daha fazla katkı sağlamaktadır. Bu anlamda tüm dünyada gelişen kooperatif mekanizması ilimizde de yaygınlaşmaya başladı” diye konuştu.

SAHAYA CİDDİ BİR YANSIMA

Sakarya Ak Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek ise kadın üretiminin arttırılmasının önemine değinerek, “Bugün şehrimizde 11 kadın kooperatifimiz var. Geldiğimiz noktada kadın kooperatifleri ile ilgili çok olumlu bir algı var. Bu konuda kadınlarımızın önemi çok büyük. Bizler bu işi ekonomik değer üretmek adına, kadınları istihdama kazandırmak adına, sahaya ciddi bir yansıma oluşması adına çok önemsiyoruz” dedi.

AÇILIŞA GENİŞ KATILIM

Ev sahipliğini SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un yaptığı törene Sakarya Ak Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek’in yanı sıra Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan, Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca, TOBB Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim ve Kurul Üyeleri, kooperatif üyesi girişimci kadınlar ve davetliler iştirak etti.

10 BİN KOOPERATİF

Törenin açılış konuşmasını yapan TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim, “Kadın üretim kooperatiflerimizin artması ve gelişmesi için iş birliği içinde yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor. Göreve geldiğimizden beri kadınlarımızın ekonomik ve sosyal hayata katılmaları için birçok çalışmalar yapıyoruz. Bugün ilimizde ilgili tarafların iş birliği sayesinde kadın kooperatif sayımız 10 bine ulaşmıştır. Kadınlar tarafından üretilen yöresel ürünlerimizin satış ve pazarlanmasına imkan sağlanmış ve bu kadınlarımız ekonomik hayata kazandırılmışlardır. Ticaret il müdürlüğü ile ortaklaşa geliştirdiğimiz e-ticaret sitesinin kurulması projemiz de bunlardan birisidir. Açılışını yaptığımız bu projenin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.KAü

Kadın istihdamını artırmak bir cinsiyet desteği değil, ekonominin büyümesi için önemli bir adımdır

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ise şunları dile getirdi: “Kadın istihdamı, ülkelerin sadece sosyo kültürel değil, ekonomik gelişimine de ciddi katkı sağlayan bir unsurdur. Yani, kadın istihdamını artırmak bir cinsiyet desteği değil, ekonominin büyümesi için önemli bir adımdır. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki; kadın istihdamı, erkek istihdamına göre ekonomiye 1,5 kat daha fazla katkı sağlamaktadır. Bu anlamda tüm dünyada gelişen kooperatif mekanizması ilimizde de yaygınlaşmaya başladı. Kadın üretiminin örgütlenmesi ve kooperatif çatısı altında toplanması; hem yöresel ürünlerin tanıtımı, hem kadın istihdamının artırılması hem de bu çalışmaların sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda yürüttüğümüz “Kadın İşbirliği ve Üretimin Geleceği” projemizde hedef grubumuz, ekonomik ve sosyal hayata katılamayan, köylerde, beldelerde ve ilçelerde yaşayan çeşitli yaş gruplarındaki kadınlardır. İlimizde bu doğrultuda kadın kooperatifi sayısı 11’e ulaştı. Bu, kadın üretiminin ve istihdamının artırılması açısından bu önemli bir gelişme. Bizler de, bu konuda kadın girişimciler kurulumuzun yoğun çalışmaları ile katkı sunuyor, öncülük ediyoruz. Sadece kooperatif kurmak değil, bu oluşumların süreklilik sağlayarak işlemesini sağlamak da önemli. Bu amaçla eğitim faaliyetleri yürütüyoruz. Bugün bu kapsamda düzenlenecek olan “eğitim programının” açılışı için bir aradayız. Biz de SATSO olarak ay sonunda iki haftalık kapsamlı bir eğitim programını başlatacağız. Bu programın verimli geçmesini dilerim.”

SAKARYA ÇOK ÖZEL BİR İL

Sakarya Ak Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek ise kadın üretiminin arttırılmasının önemine değinerek; “Bugün şehrimizde 11 kadın kooperatifimiz var. Geldiğimiz noktada kadın kooperatifleri ile ilgili çok olumlu bir algı var. Bu konuda kadınlarımızın önemi çok büyük. Bizler bu işi çok önemsiyoruz bu işi bir hobi, bir sosyal faaliyet, bir dernek gibi bakmıyoruz. Bizler bu işi ekonomik değer üretmek adına, kadınları istihdama kazandırmak adına, sahaya ciddi bir yansıma oluşması adına çok önemsiyoruz. Başta ticaret il müdürümüze, SATSO ve SESOB Başkanlarına kadınlara verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Böyle çalışmalara öncülük edilmesi gerekiyor, birbirimize el uzatmamız lazım, bir kardeşlik hukuku içerisinde birbirimize destek olursak ancak o zaman büyüyebiliriz. Bir arada olursak bu işin bir bereketi olacağına inanıyorum Kadın Kooperatifi neredeyse yok denecek bir durumdaydı şimdi ise 11 tane kooperatifimiz var. Bundan sonraki hedefimiz başta yerelde sonra kendi ülkemizde, ulusalda ve sonrasında uluslararası piyasalara açılmak satışını sağlamaktır. O yüzden hedefimizi biraz büyük tutmalı ve daha global düşünmeliyiz. Hedefi ne kadar ileri koyarsak daha çok çalışıp daha fazla performans gösteririz. Sakarya’daki kadınların ben bunu yapabileceğine inanıyorum. Çünkü Sakarya çok özel bir il. Farklı milletlerin, farklı toplumların barış ve kardeşlik içinde yaşadığı, çok stratejik bir noktada olan, siyaseti, ticareti ve sanayisi güçlü bir şehir Sakarya.” diye konuştu.

İSTİHDAMLA ŞİDDET ARASINDA TERS ORANTI

Atabek ayrıca kadına şiddet sorunun çözümü konusunda yapılan çalışmalara da değinerek, “Mecliste Kadına yönelik şiddetle mücadele komisyonu kuruldu. Şiddet hepimizin masasında öncelikli konulardan bir tanesi. Şiddete karşı sıfır tolerans. Bunun kadın Kooperatifleri ile ilgisi ise uzmanların da söylediği gibi istihdamla şiddet arasında ters orantı var. Çalışan, üreten, katma değer oluşturan, ekonomisi güçlü insanlarda şiddet oranı azalıyor. O yüzden biz toplumumuzu ne kadar eğitirsek, üretim yapmasını sağlarsak, ekonomik olarak kalkınmasını sağlarsak özellikle kadınların şiddete uğrama oranları o kadar düşüyor. Aslında bu yaptığımız çalışma toplumun bütün kesiminin hal ve hareketlerini etkileyen bir çalışma o yüzden önemsiyoruz” dedi.

KOOPERATİFLERE DESTEK

Atabek kooperatif üyesi girişimci kadınlara seslenerek şunları ifade etti: “Sakarya’daki kooperatiflerimize 110 bin TL hibe ile yaklaşık 1 milyon TL destek sağlandı. Bu anlamda Ticaret İl Müdürümüzle koordinasyonlu bir çalışmamız oldu. Hibeyi aldıktan sonra üretime geçme, satış ve pazarlamaya geçme kısmında neler yapılabilir bunu çok tartıştık. Kadın kooperatiflerimizin ürünlerine online olarak ulaşılabilmeli. Bu doğrultuda çalışmalar yürütülüyor. Sizler yeter ki ürün üretin, stabil kaliteye getirin bizler pazarlama kısmında elimizden geleni yapacağız. Halk Bankası kadın kooperatiflerine özel çok güzel bir destek açıkladı. 500 bin TL kredi 6 ay geri ödemesiz 60 aya kadar vade ve şartları kooperatif başkanının kadın, kooperatif yöneticilerinin en az %50’sinin kadın, şirket listesinin de %50’sinin kadınlara ait olması gerekmektedir. Sizin birbirinizle rekabet eden kooperatifler olmamanız gerekiyor. Birbirini tamamlayan, destekleyen ve hatta birbirinize ürün üreten kooperatifler birleşme ve potansiyeli arttırabilir. GEYVA bir rol model oldu çok orijinal ve farklı ürünler var. Bu sosyal projede tüm kamu, kurum ve kuruluşlarımız, belediyelerimizin kapıları sizlere açık olacaktır. Yeter ki sizler bu işe gönlünüzü koyun ve bu anlamda hedeflerini oluşturun. Bizler bir üst çatı oluşturmak istiyoruz, birlikten kuvvet doğacağına inanıyoruz ve birlikte hareket etmek istiyoruz. Çocuğuna ailesine katma değer sağlayan, alın ve akıl terini, emeğini bu işe katan hemcinslerime teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından kooperatiflerin çalışmaları ve hedefleri ile ilgili değerlendirmeler yapılarak eğitim programı başlatıldı.