Sapanca Gölü’ne kir akıyor!

Paylaş:

Şehrin içme suyu Sapanca Gölü, kuraklığın getirdiği su seviyesindeki düşüşle beraber, çevresindeki derelerin getirdiği atıklarla da kirlenmeye devam ediyor. Uzunkum mevkiinden akan dere kirli atıkları göle taşımaya devam ederken vatandaşlar yetkilileri önlem almaya çağırdı.

SU SEVİYESİ DÜŞTÜ

Sakarya ile Kocaeli illerinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Gölde su miktarı, 32,5 metre kotundan 30,37 metreye geriledi. Yağışların mevsim normallerinin dışımda seyretmesiyle yeterli yağışların alınmadığı Sapanca Gölü’nde su seviyesi tehlikeli boyuta gidiyor.

Gölü besleyen dere ve kaynak kaynak sularını işletme haklarına sahip bir çok şirketin su çekimleri göldeki su seviyesini giderek düşerken diğer taraftan kirliliğe yol açan etkenler de, şehrin hayati önem taşıyan içme suyu kaynağını tehdit ediyor.

PİSLİKLER GÖLE AKIYOR

Sapanca ilçesi Uzunkum mevkiinden geçen ve göle akan derenin kirli görüntüsü tepkilere yol açtı. Dereden göle akan pislikleri görenler endişeye kapılarak, yetkililerden acil önlem almasını istedi. Son iki gün yağışlar nedeniyle coşan dere, üzerindeki tüm kirli atıkları da göle taşımaya devam ediyor.

Bir yandan kuraklık diğer yandan kirlenmeye maruz kalan gölün bu hali endişe veriyor. Vatandaşlar şehrin içmesuyu kaynağının bu şekilde tehlikeye atılmasına göz yumulmaması gerektiğini söyleyerek, yetkililerden bir an önce bu kirli atıkların nereden kaynaklandığının bulunmasını ve önlem alınmasını istedi.

• A. Turgay ÖZBALKAN / SHA – Sakarya – Sapanca