Çağlar Çolak: Büyük Esence Camii için çok mutlu olduk

Paylaş:

Sakarya’da 1350’li yıllarda ikinci Osmanlı hükümdarı Orhan Gazi tarafından yaptırılan ve 700 yıl boyunca ayakta kalan Büyükesence Orhan Camii’nin restorasyonu başladı. Devlet-i Aliyye Ocakları  Başkanı Çağlar Çolak, “Tarihimize verdiği değeri her fırsatta dile getiren ve Büyük Esence Orhan Camii’nin restore edilmesine öncülük eden Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Ekrem Yüce ve ekibine arz-ı şükranlarımızı sunarız” dedi.

ÇABALAR BOŞA ÇIKMADI

Devlet-i Aliyye Ocakları Sakarya İl Başkanı Çağlar Çolak yaptığı açıklamada, “Büyük Esence’de bulunan Orhan Camii’nin restore çalışmalarının başladığı bilgisini aldım. Biliyorsunuz ki uzun zamandır bu konu ile ilgili görüşmelerimiz sürüyordu. Bu konu ile ilgili Sakarya İl Kültür Ve Turizm Müdürümüz sayın Süleyman Acar’ı da makamlarında ziyarette bulunmuştuk.

Verdiğimiz çabanın boşa çıkmadığını görmek bizi gururlandırdı. Ceddimizden kalan bu mirası sahiplenmek boynumuzun borcudur. Bu şekilde Sakaryamız’da ve diğer illerimiz e bulunan ceddimizden miras kalan tüm değerlere sahip çıkağız.

BAŞKAN YÜCE’YE TEŞEKKÜR

Tarihimize verdiği değeri her fırsatta dile getiren ve Büyük Esence Orhan Camii’nin restore edilmesine öncülük eden Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Ekrem Yüce ve ekibine arz-ı şükranlarımızı sunarız” dedi.

TARİHİ CAMİ HAKKINDA

Tarihi cami hakında bilgi veren Başkan Çolak, “Büyükesence Orhan Camii, Sakarya ili, Erenler ilçesi sınırlarında bulunan, çantı tekniği ile yapılmış orijinal bir erken dönem Osmanlı mimarisi örneğidir. Cami Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ilk 250 yıl kullanılan bir teknikle yapılmıştır. Orhan Gazi döneminde kullanılmaya başlanan teknik, Kanuni döneminde sona ermiştir. Caminin asıl ibadet kısmı haricinde, değişik ihtiyaçlara uygun yan eklentileri bulunduğundan ‘Yan Mekanlı Camiler’ denilmektedir. Üzerinde tek bir çivi bile kullanılmayan bir camii dir. Bu teknik ile yapılan çok az yapıt vardır. Caminin vakfiyesi ve kitabesi yoktur. Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarında, Orhan Gazi adına kayıtlıdır. Kesin yapım tarihi bilinmemekte, 1326-1359 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir” ifadelerini kullandı.

1 Yorum

  1. Bu gibi değerlere sahip çıkmalıyız Tahminimce Türkiye genelinde 1000 tane kilise restore edildi maalesef bizim camilerimiz restore edilmiyor bunun için ayaklanma mız gerekiyor Devletimiz bunları da görmesi gerekiyor o kiliseleri nasıl restore ettiği iseler camilerimizi de ettiğimizden kalan tarihi camilerimiz restore edilmeli

Yoruma kapalı.