Çanakkale ruhunu yaşadılar

Paylaş:

15 Mart Çanakkale zaferininin ardından kazanılan 8-9 Ağustos Anafartalar Zaferinin 107. yıldönümünde Türk gençleri, tarihi Gelibolu yarımadasında düzenlenen anma etkinliğinde buluşarak, tüm dünyaya bir kez daha “Çanakkale geçilmez’’ mesajı verdi.

Levent BAYRİ / SHA – Çanakkale – Gelibolu

AKIN AKIN ÇANAKKALE’YE GELDİLER

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın çağrısına cevap veren binlerce genç, Çanakkale ruhunu yaşamak ve şehitlerimize saygı için Çanakkale’de tek yumruk oldu. Ümit Özdağ’ın Anafartalar Zaferi’nin 107. yıl dönümü dolayısıyla Türk gençlerini 57. Alay mevzilerine çağırması ile Gelibolu Yarımadası’nda düzenlenen etkinlik yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Özdağ’ın, tüm gençleri 8 Ağustos gecesi şehit toprağı üzerinde uyuyarak şühedanın kalp atışlarını dinlemeye ve 9 Ağustos sabahı şafak sökerken Anafartalar’da siperlere girmeye daveti büyük karşılık buldu… Özdağ’ın çağrısına uyarak Türkiye’nin çeşitli illerinden topluca veya kendi imkanları ile Çanakkale 57. Alay mevzilerinde geceyi geçirmek için gelen vatandaşların çoğunluğunu gençler oluşturdu.

“57. Alay Onur Yürüyüşü” hakkında konuşan Ümit Özdağ, bu etkinliğin herhangi bir siyasi partinin organizasyonu olmadığını belirterek tüm katılımcılara teşekkür etti. Özdağ, gençlere hitap etmek üzere önce, Yazar Nihat Genç ve Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fikret Bayır’a sözü vererek programı başlattı.

KİMSE KİMSEDEN ÜSTÜN DEĞİLDİR’’

Oldukça heyecan ve duygu yüklü bir konuşma yapan Nihat Genç, meydanı dolduran gençlerin coşku dolu alkışlarını aldı. Türklerin tarih sahnesindeki yerini anlatan Genç, “Bu dünyada yaratılmış herşey kıymet olarak birbiriyle eşittir. Hiç kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur. Hepimiz birbirimizi eşit gören bir kültürün çocuklarıyız. Kimseyi üstün görmeyiz. Bir Ahi Evran geleceğimiz vardır. Biz Ahi Evran’ın çocuklarıyız, çalışmayı dünyaya öğreten. Müslüman çalışan adamdır, serseri kültürü bizde yoktur. Sabah Bismillah deyip ayağa kalkacaksın…’’ dedi.

MİLLİ EGEMENLİĞE SAHİP BİR HEYECAN VAR

Ülkenin içinde bulunduğu siyasi tabloyu da değerlendiren Nihat Genç, “6’lısı 7’lisi milli iradenin çocukları mı bunlar? Kimlerin yönettiğini biliyoruz. Kimlerden emir aldıklarını biliyoruz. Kendi projeleri olmayan insanlara başkaları proje dayatır. Bir dönem Avrupa Birliği’ni dayattılar, Irak’taki savaşa katılın dediler. Bunlar Haçlı Seferi’ne proje oldular, Avrupa Birliği’ne proje oldular, Neolibarellere proje oldular. Altın şirketlerine proje oldular. Ama kendi halkının, kendi tarihinin, kendi milli egemenliğinin projesi olmaya korktular. Burada milli egemenliğine sahip bir heyecan görüyorum” diye konuştu.

Nihat Genç’in konuşmasının ardından Zafer Partisi Millî Güvenlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fikret Bayır da söz aldı. Çanakkale destanının anlam ve önemine vurgu yapan Bayır, Çanakkale Zaferi’ni getiren kahramanlıkları ve bu savaşın nasıl bir mücadele verilerek kazanıldığına dair bir konuşma yaptı.

“Çanakkale Savaşlarını birçok kişiden hatta askerden dinlediniz. Bir kez de benden, Atatürk’ün kurmay subayından dinleyin’’ diyerek konuşmasına başlayan Fikret Bayır, 57. Piyade Alayı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları’nın askeri taktik açısından anlam ve önemini anlattı. Konuşmasında özellikle Alman subaylarının taktik hatalarına dikkat çeken Bayır, Osmanlı Devleti ve Türk milletinin yetiştirdiği kurmay subayların taktik dehasına vurgu yaptı.

BURADA ŞEHİTLERİN KALPLERİ ATIYOR

Etkinlikte gençlere seslenen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, neden burada olduklarını anlatttı. Özdağ ayrıca buraya bir kamp için değil Çanakkale ruhunu yaşamak için geldiklerini belirtti. Kahraman şehitlerimizin geceyi geçirdiği imkanlarla sabahlanacağını söyleyen Özdağ, “Burada bu gece onları anacağız. Şehitler bu toprağın altında yatıyor. Bu gece burada başınızı toprağa koyduğunuz zaman bilin ki altında şehitlerin kalpleri atıyor’’ diye konuştu.

(Ümit Özdağ’ın çağrısında “herkes yanında sadece battaniye” getirsin diyordu. Çünkü 57. Alay geceyi sadece bir battaniye üstünde geçirmişti.)

Konuşmaların ardından Çanakkale şehitleri ve bütün kahraman askerlerimiz için dua edildi.

Katılımcılar 57. Alay’ın akşam yemeği olan buğday çorbası, hoşaf ve ekmeklerini yedikten sonra Ümit Özdağ, battaniye serilen yerleri gezdi. Gençlerle sohbet eden Özdağ, kendisiyle fotoğraf çekilmek isteyenleri kırmayarak etkinliğin anısına birlikte pozlar verdi.

Genel Başkan Ümit Özdağ’ın çağrısına duyarlılık gösteren parti il teşkilatları ve gençlik kolları otobüslerle Çanakkale’ye akın etti. Çeşitli illerden gelen katılımcılar molalarda buluşarak birlik ve beraberlik mesajı verdi.
Sakarya İl Teşkilatı ve Gençlik Kolları Adapazarı’ndan Çanakkale’ye haraket öncesi poz verdi.
Zafer Partisi Sakarya İl Başkanı Aydın Bahar, “57. Alay Onur Yürüyüşü” hakkında bilgi vererek bu anlamlı etkinliğe katılma hassasiyeti gösteren gençlere teşekkür etti.
Zafer Partisi Sakarya İl Başkan Yardımcısı Cengiz Arslan, Çanakkale yolculuğu boyunca gençlere tarihi bilgiler verdi.

SAKARYA GENÇLERİ TAM KADRO ORADAYDI

57. Alay Onur Yürüyüşü’’ne Zafer Partisi’nin Çanakkale, Ankara, İstanbul, Kayseri, Düzce ve Sakarya teşkilatları katıldı. Milli duygularla Çanakkale’ye doğru ellerinde Türk bayrakları ile otobüsleri dolduran Zafer Partililer büyük bir coşku içerisinde bölgeye giriş yaptı. Bu anlamlı yolculuğa katılarak destek veren Sakarya gurubunu; Zafer Partisi İl Başkan Yardımcısı Cengiz Arslan ve İsmail Kurt, İl Gençlik Kolları Başkanı Selim Yüksel İpek ve beraberindeki gençler oluşturdu. 

57. Alay Onur Yürüyüşü’’nü Sakarya Haber Ajansı’na değerlendiren Zafer Partisi Sakarya İl Gençlik Kolları Başkanı Selim Yüksel İpek, “8-9 Ağustos tarihleri arasında sayın genel başkanımız Ümit Özdağ’ın katılımı ile gerçekleştirdiğimiz etkinlikte, aziz şehitlerimizin kanları ile sulanmış topraklarımızdaki siperde yatışını ve onların ruhunu, Conkbayırı yürüyüşümüz ve son olarak şehitlikteki dualarımız ile yad ettik’’ ifadelerini kullandı.

Gençler bir tiyatro gösterisi ile Çanakkale destanını canlandırdı.

SABAH CONKBAYIR’A DOĞRU YOLA KOYULDULAR

Sabah 06.00’da kalkılıp,  Mehmetçiğin o günkü menüsüne uyularak dağıtılan mercimek çorbası içildi. Ardından, tiyatro gurubu Çanakkale destanını canlandıran bir oyun gösterisi sundu.

“57. Alay Onur Yürüyüşü” 3 bin kişinin katılımı ile gerçekleşti. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın eşliğinde yürüyen guruplar, şehitlerimizi rahmet ve minnetle andı.

Sabah hazırlıklar tamamlandıktan sonra Ümit Özdağ ve beraberindeki 3 bin kişilik Conkbayırı yürüyüşü başladı… Ardından Conkbayırı yazıtlarının olduğu bölgede toplanıldı. Burada da şehitlerimizin savaşta neler yaptığı, o bölgede neler yaşandığı anlatıldı. Özdağ ve beraberindeki tarihçiler, Anafartalar Zaferi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’deki kahramanlıklarını anlatan konuşmalarda bulundu. Anlatımlar sırasında büyük bir coşkunun yaşandığı meydan, dalgalandırılan bayraklar eşliğinde “Şehitler ölmez vatan bölünmez… Türkiye Türktür Türk kalacak… Ne mutlu Türküm diyene’’ şeklinde atılan sloganlarla yankılandı…

Zafer Partisi Sakarya İl Başkan Yardımcısı İsmail Kurt, Çanakkale Şehitliği’nde, kahraman şehitlerimize dua etti.

GENÇLİĞE HİTABE OKUNDU

Coşku dolu etkinlik Gençliğe Hitabe okunarak son bulurken, Zafer Partisi Çanakkale İl Başkanı Hasan Demir, Genel Başkan Ümit Özdağ’a günün anlamına özel bir hediye takdim etti.

Program sonunda tüm gruplar salladıkları Türk bayrakları ile birlik ve beraberlik örneği vererek memleketlerine dönmek üzere ayrıldılar.

NE DEDİLER / Sosyal Medyada Yorumlar

Zafer Partisi Çanakkale İl Başkanlığı @ZaferPartisi17 – Gece burada binlerce Türk evladı konakladı. Atalarına yakışır şekilde, konak alanlarını teslim aldıklarından daha temiz bıraktılar. Tüm misafirlerimize teşekkür ederiz. Çanakkale sizin öz vatanınız olsa da size ev sahipliği yapmak bizi mutlu etti.

Cem GÜRDENİZ @cemgurdeniznet (E) Tümamiral, Yazar. Mavi Vatan isim babası ve teorisyeni. – Bugün 1. Anafartalar Zaferi’nin 107.yıldönümü. Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal’in önderliğinde kazanılan bu zafer Britanya ve sömürge güçlerine 18 Mart deniz zaferinden sonra atılan en büyük ikinci tokattır. Tüm şehitlerimize ve gazilerimize rahmet diliyorum.

Hasan Soner @hasontr / @ZaferPartisi17 adlı kişiye yanıt olarak –Teşekkürler Çanakkale teşkilatı ve katılımcı vatanseverler, katılan binlerce kişiye rağmen hiç bir olumsuz olay yaşanmaması o topraklara olan saygıyı gösteriyor. BEN DE ORADAYDIM diyebileceğimiz muhteşem bir organizasyon oldu, umarım seneye tekrar buluşuruz.

Sibel Yavuz @TrkKz34246106 / @ZaferPartisi17 adlı kişiye yanıt olarak – Helal olsun tertemiz bırakmışlar. Zafer kazanan yiğitlerin mekanından yiğit zaferliler geldi geçti.

“Keşke orada olabilsem diye iç geçirdiğim buluşmadır. birilerinin müslüman olmayanları türk ve insan değil diye nitelendirdiği şu günlerde, Çanakkale’de şu çılgın Türk olarak son Türk başbuğunu ve silah arkadaşlarını anmayı çok isterdim açıkcası.’’ (Nick Shadow)

“Açılın dostlar, etkinlikten şimdi geldim. Burhaniye ilçe teşkilatının ayarladığı minibüsle 3 arkadaş gittik. Kişi başı 200 tl istediler ama para verecek durumumuz yoksa ücret vermeden de gelebileceğimizi söylediler. Biz elbette parayı seve seve verdik. Alana geç gittiğimiz için Nihat Genç ve Özdağ konuşmalarını kaçırdık. Biz gittiğimizde Ümit Özdağ kendisini takip eden 30 40 kişilik bir grupla birlikte kamp alanını geziyordu. Yardımcıları ise tek tek yatma düzeni kuran misafirleri ziyaret edip sohbetler ediyordu. İnsanların hepsi farklı yerlerden gelmişlerdi ama kaynaşıp sohbete başlamak bir selam vermeye bakıyordu. O açıdan ortam çok güzeldi. Türbanlı kadın da vardı, mini şort giyip bacağına boydan boya dövme yaptıran kadın da vardı. Hatta ilk defa Zafer Partisi’nde çarşaflı kadın gördüm. Erkeklerin kimi hilal bıyıklıydı ve tespih çekiyordu. Sayıca çok değillerdi. Genelde iyi görünümlü genç erkekler vardı. Kimi gitar çalıyordu kimi keyifli sohbetler ediyordu arkadaşlarıyla kimi de seccadesini getirmiş namazını kılıyordu. Gece çok rüzgarlıydı ve zemin uyku için müsait değildi. Herkes birbirinin battaniyesi üzerine yattı. Bizim battaniyeler de güme gitti. Uyuyamadık haliyle. Sigara içme çadırlarından birine geçip içerinin pis halini gördüm. Sonra dışarı çıktım yine her yer pisti. Dedim acaba yanlış bir işe mi girdim? Bunlar da mı tipik Türk insanı. Daha sonra en azından biz üstümüze düşeni yapalım dedik ve üç arkadaş ufak bir mıntıka temizliğine başladık. Derken kalk borusu çaldı saat 6’da. Temizlik yaparken birden önümüzdeki Passat’ın kapısı açıldı. İçinden Ümit Özdağ çıktı. Arkada kocaman otobüsü varken o küçücük bir arabada yattı. Millet rahat yatamazken ayıp olmasın diye. Ümit hoca uyanınca 4 farklı yerde çorba dağıtılacağı söylendi. çorbamı aldım içtim derken bir çöp torbası gördüm. Sonra bir kaç çöp torbası daha gördüm. Sonra baktım ki herkes alanı temizliyor. Kamp alanı pırıl pırıl olmuş. Gurur duydum oradaki insanlarla. Sonra yürüyüş bölgesine gittik. 57. Alay Şehitliği’nden Conkbayırı’na yürüdük. Ellerimizde Türk bayrakları herkes tek yürekti. Ben ilk defa bu kadar temiz kalpli insanı bir arada gördüm. Ülkücüleri tenzih ederim. Onları sevmiyorum. Eğer kibir abidesi bir kaç genel başkan yardımcısı tadımızı kaçırmasaydı kusursuzdu her şey. Ben sokmuşum 50 yıldır siyasetin içinde olup sürekli aynı hataları tekrar eden dinozorlara. Orayı güzel kılan gençlerdi. İyi ki varsınız gençler.’’ (irlandasakini)

“Keşke orada olabilseydim dediğim, tüylerimi diken diken etmiş buluşma. Ne yazık ki maddi imkansızlıklar yüzünden orada olamayacağım.

‘Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.’’ M. Kemal Atatürk (madonnanin yagli zenci s2)

“Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal’in önderliğinde kazanılan bu zafer Britanya ve sömürge güçlerine 18 Mart deniz zaferinden sonra atılan en büyük ikinci tokattır.’’

8 ağustos 2022 Türk gençliği Anafartalar buluşması…

107 sene önce mavi gözlü başbuğun emrinde şafak vakti çıkarma yapacak müttefik donanmasını bekleyen mehmetçiğimizi anmak ve o anları en kalbi duygularla hissedebilmek adına yapılacak buluşmadır.

Avustralya’dan, Yeni Zelanda’dan, Kanada’dan, Güney Afrika’dan her sene yüzlerce kişi gelip 24 Nisan’da şafak ayini yapıyor, onurlu bir şekilde savaştığımız dünün düşmanı, bugünün dostları olanlar o günleri hiç unutmuyor, kıymetini biliyorlar.

Peki ya biz?

Unutulamayacak destanlar yazdığımız Çanakkale’yi ne kadar yaşayabiliyoruz?

İşte bunun için Zafer Partisi Genel Başkanı sayın Ümit Özdağ’ın çağrısı ile Türk gençleri 8 Ağustos’ta Anafartalar’da buluşuyor. 8 Ağustos’u 9 Ağustos’a bağlayan gece Başbuğ Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman mehmetçiğin, düşmanın çıkarma yapmasını beklediği sahilde, siperlerde sabahlayıp mehmetçiğin yediği tayından yiyeceğiz.

“Bu vatan benim’’ diyen kıymetli Türk gençleri…

Gelin 8 Ağustos’u 9 Ağustos’a bağlayan gece nefesimizi Gelibolu’da Anafartalar’da alalım.

Bu vatanın kolay kazanılmadığını, kolay kolay bırakmayacağımızı dosta düşmana gösterelim.

Gelin ki, tıpkı 107 yıl önce olduğu gibi yine dağlar Türk doğursun…

Mustafa Kemal’in askerlerinin azim ve kararlılığını cümle alem görsün…

Fıtrat değişir sanma bu kan yine o kandır.

Anafartalar’da görüşmek üzere.

Ne mutlu Türküm diyene..!

8 – 9 Ağustos 57. Alay Onur Yürüyüşü’’ etkinliğinden görüntüler…
ŞEHİTLERİN MEKANINDA SABAHLADILAR
Zafer Partisi Ümit Özdağ ve beraberindekiler, geceyi Çanakkale Savaşları’nda 57. Alay’ın karargah kurduğu alanda geçirdi
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, akşam saatlerinde Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki Kocadere Kamp Alanı’nda partililer ve yürüyüşe katılanlarla bir araya geldi.
Zafer Partisi Sakarya İl Başkan Yardımcısı İsmail Kurt, Zafer Partisi Merkez Disiplin Kurulu Üyesi ve Suriyeliler Platformu Genel Başkanı Eray Ertürk ile birlikte etkinlikte sohbet etti
Zafer Partisi Sakarya İl Başkan Yardımcısı İsmail Kurt, “Sessiz İstila” isimli kısa filmin yapımcısı siyasal iletişimci ve spiker Hande Karacasu ile etkinlikte bir araya geldi.
ENGELLİLERE YARDIMCI OLUNDU
Sabah şafak sökerken aynı tayınla kahvaltısını yapacak olan grup kahvaltıdan sonra 57. Alay’ın kamp yerinden ayrılarak mevzilere doğru yürüyüşe geçti. Etkinliğe koltuk değnekleri ve tekerlekli sandalye ile katılanlara yardımcı olmak üzere gönüllüler görevlendirildi.

TÜM GÖRÜŞLERE SAHİP OLANLAR ATALARINI ANDI

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ yaptığı konuşmada bunun bir siyasi parti etkinliği olmadığını, tüm siyasi görüşlere sahip vatandaşların ve soydaşların atalarını anmak üzere bu alanda toplandığını söyledi. 

Ümit Özdağ’ın çağrısına cevap veren binlerce genç Çanakkale ruhunu yaşamak ve şehitlerimize saygı için Çanakkale’de buluştu. Düzenlenen etkinliğe katılan 4 bin vatandaşın çevreye olan duyarlılığı dikkat çekti. 
Akşam yemeği, sabah kahvaltısı, sigara içenler derken toplanılan ve yürünen alanda geriye hiçbir çöp bırakılmadı. Çevreye ve doğaya zarar vermeden alandan ayrılan Zafer Partililer bu hareketleriyle örnek bir davranış sergiledi.
10 Ağustos Anafartalar Zaferi tarihi…

Osmanlı Devleti’nin Gelibolu’daki Anafartalar Zaferi yıl dönümü ve 107 yıl önce bugün kazanıldı. Türk ve İngiliz kuvvetleri arasındaki gerçekleşen çarpışma zaferle sonuçlandı.

ANAFARTALAR NEDİR?

Çanakkale Savaşı sırasında 7 Ağustos – 21 Ağustos 1915 arasında Türk ve İngiliz kuvvetleri arasındaki çarpışmalar Anafartalar Zaferi olarak anılıyor.

Çanakkale’de sıkışan İngilizler, Suğla (Anafarta) körfezi kıyılarına çıkarma yapıp (6 – 7 Ağustos) Arıburnu’ndaki Türk kuvvetlerinin kuzey kanadını kuşattı. Anafartalar Savaşı’nda, Türk kuvvetleri bu çıkartmaya hazırlıksız yakalansalar da, bölge yakınındaki 19. Tümen komutanı Albay Mustafa Kemal duruma müdahale etti ve İngilizleri bölge için ve Gelibolu Yarımadası için çok önemli olan Conkbayırı-Kocaçimen bölgesine yapılan kuşatmayı 7 Ağustos gecesi durdurdu.

8 Ağustos sabahı Çanakkale’deki 5. Ordu komutanı Otto Liman von Sanders’in, 7. ve 12.Tümen’leri Anafartalar’a yardıma göndermesi ve Albay Mustafa Kemal’i Anafartalar Grubu Komutanlığı’na atamasından sonra, 8 – 9 Ağustos gecesi Anafartalar’a gelen Mustafa Kemal, saldırı emrini verdi. Geri püskürtülerek Anafartalar Düzlüğü’nde sıkışan İngilizler, 21 Ağustos’ta son ve şiddetli bir saldırıya geçtilerse de, özellikle 12. Tümen’in direnişiyle bir kez daha püskürtüldüler ve bir daha saldırmayı göze alamayarak, 19 – 20 Aralık 1915 gecesi Anafartalar’ı ve Arıburnu’nu boşaltarak geri çekilmek zorunda kaldı.

ANAFARTALAR ZAFERİ

9 Ağustos – 10 Ağustos 1915 tarihleri arasında Gelibolu Yarım Adasında Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal’in önderliğinde kazanılan bir zaferdir.

ANAFARTALAR SAVAŞI KİMLER ARASINDA OLDU?

Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda, Britanya Hindistanı ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşmiştir. Yapılan savaşta Osmanlı Devleti Gelibolu’da Zaferini ilan etmiştir.

Başta Gazi, Mareşal, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehid ve gazilerimizi minnet ve şükran duygularıyla ve dualarla anıyoruz.

BİR YOLCUYA

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda
Gördüğün bu tümsek Anadolu’nda,
İstiklal uğrunda, namus yolunda
Can veren Mehmed’in yattığı yerdir.

Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed’in düşmanı boğdugu sele
Mübarek kanını kattığı yerdir.

Düşün ki, haşrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin
Bir harbin sonunda bütün milletin
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.

Necmettin Halil Onan