Ekonomiyi aşı kurtaracak

Paylaş:

SATSO Başkanı Akgün Altuğ, aşının önemine değinerek, “Yaşananlar bize gösteriyor ki aşı olmadan bu illetten kurtulamayacağız. Nüfusun en az yüzde 70’inin aşılanmasıyla tam normalleşme sağlanabilir” dedi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş Başkanlığında, hibrit olarak, meclis üyelerinin fiziki ve online katılımı ile gerçekleştirildi. Olağan Meclis Toplantısına SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Müftüoğlu SATSO Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonundan iştirak ettiler. Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1182 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Aralık ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

KAFE VE RESTORANLAR İFTARDAN SONRA AÇILSIN

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve oda çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere söz alan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan son duruma göre bu işletmelerimiz faaliyetlerine başladı ve Ramazan’a kadar faaliyetlerine devam edecekler. En azından ramazanda iftardan sonra bir iki saat daha kafe ve restoranlara yüzde 50 kapasite ile ve gerekli şartları sağlamak koşuluyla açık olma müsaadesi verilmesi işletmelerimizi rahatlatacaktır. Ayrıca bayram öncesi de hafta sonu kısıtlamalarının kaldırılarak insanların alışveriş yapmaları ile yerel ticaretin bir nebze de olsa canlanması sağlanabilir.  Bir sektörün ayakta kalması adına önerilerin dikkate alınarak sektörün desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

NORMALLEŞME İÇİN AŞILAMA TAMAMLANMALI

“Yeni normalimiz maske, mesafe ve temizlik. Bunlardan asla taviz vermemeliyiz. Tabi ki en büyük beklentimiz aşılanma sürecinin bir an evvel tamamlanmasıdır. Yaşananlar bize gösteriyor ki aşı olmadan bu illetten kurtulamayacağız. En azından şu anda bildiğimiz, aşının kurtarıcı gücü olduğu yönündedir. Nüfusun en az yüzde 70’inin yakın zamanda aşılanmasının bitmesi ile tam normalleşme sağlanabilir.”

HER SEKTÖRDE PANDEMİ ETKİSİ

“Yaşanan sürece bağlı olarak ekonomi de iç açıcı değil. 2021 yılının ilk 2 ayında Sakarya toplam 947 milyon 393 bin $ ihracat gerçekleştirmiştir. Şubat ayı ihracatında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11’lik bir düşüş var. Pandemi uluslararası ticarete kadar her sektörü etkiledi. Ayrıca dövizdeki dalgalanmalar da bu düşüşte etkili oluyor. Yine de; TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi pandemiye rağmen 2020 yılında %1.8 büyüme kaydederek, dünyada pozitif büyüme gerçekleştiren ekonomiler arasında yer aldı.”

SAKARYA’NIN DETAYLI BETON RAPORU

“Şehrimizdeki inşaat projelerinde kullanılan hazır betonların 28 günlük yaş beton testleri ile ilgili artan şikayetlerin değerlendirilmesi adına 18. 34. Meslek komite üyeleri ve Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcilerinin oluşturduğu beton komisyonu detaylı bir çalışma gerçekleştirdi. Komisyonumuz, firma isimleri olmadan, 1786 adet numunenin sonuçlarını incelemiş ve bunlarla ilgili değerlendirme yaparak rapor hazırlamıştır. Buna göre ağustos 2020’ye kadar standartlara yüzde 50 oranında uygun olan değerlerin, Eylül ayından itibaren yüzde 77 civarına yükseldiği komisyonumuz tarafından tespit edilmiştir. Firmaların beton sonuçlarını takip etmek ve veri toplamak, yasal olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yetkisindedir. Bu konu müdürlüğe rapor edilmiştir. Bizler de bütün firmalarımıza genel durum tespiti hakkında yazı yazarak dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunduk.”

PİDE AZAMİ FİYAT TARİFESİ TEKLİFİ ONAYLANDI

Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısında ayrıca, Unlu Mamuller ile Et ve Süt Ürünleri Sektörü Temsilcisi 27. Meslek Komitesi tarafından meclise sunulan 2021 yılı Azami Pide Fiyat Tarifesi Teklifi meclis üyeleri tarafından görüşülerek oylandı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan 27. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ergin Balcı, “Üyelerimizden gelen talep ve buna istinaden komitemiz öncülüğünde yapılan araştırmalarımıza göre un %35, maya %57, susam %20, asgari ücret %22 oranları başta olmak üzere doğalgaz, yakıt, elektrik, su girdi maliyetlerinde belirtilen oranlarda zamlar uygulanmıştır. Bu doğrultuda üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda 370 gr. pide 4 TL, 560 gr. pide 6TL, 760 gr pide 8 TL olarak satılmasının uygun olduğu komitemiz tarafından tespit edilmiştir” dedi.

2021 yılı pide azami fiyat tarifesi teklifi meclis üyeleri tarafından oylanarak oy birliği ile kabul edildi. Kabul edilen tarife Valilik ve ilgili kurumlara gönderilecek.