‘Mahalle’den ‘Köy’e dönüş!

Paylaş:

Büyükşehir Yasası ile köylerin mahalleye dönüştürülmesi sonucu tarım ve hayvancılık faaliyetleri zarar görünce uygulamadan dönüş yolu açıldı.

‘KIRSAL MAHALLE’ STATÜSÜ

TBMM’de onaylanan yeni bir düzenlemeye göre büyükşehirlere bağlı mahallelere dönüştürülen köy ve belde yerleşimleri, başvuruda bulunmak şartıyla “kırsal mahalle” statüsüne geçebiliyor. Bu düzenleme ile orman köylerine ve kırsal alanlardaki yerleşim yerlerine, su fiyatı dâhil çok önemli indirimler ve vergi muafiyetleri getirildi.

TARIM VE HAYVANCILIK ZORDA

30 Mart 2014 yerel seçimleri ile uygulamaya konulan düzenleme zamanla çok önemli sıkıntılara yol açtı. Mahalleye dönüşen köy ve beldelerin ortak kullanılan tüm malları, meraları, taşınmazları bağlandıkları belediyeye geçtiğinden tarımsal üretim büyük zarar gördü. Büyükşehir Yasası uygulandığı için özellikle hayvancılık zor hale geldi.

SÜREÇ VE YÖNTEM NASIL?

Mahalleler ilçe belediye meclisinin kararı ve tekli üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç 90 gün içinde alacağı karar ile dönüşecek. Büyükşehir belediyesi tekli aynen veya değiştirerek kabul edebilecek veya reddedebilecek. Statüsü değişen tüm köylerin tek kararla eski statüsüne kavuşmasının sağlanması bekleniyor. SHA