‘Sakarya’nın sesini duyurmak istiyoruz’

Paylaş:

SASTOP Deprem Komisyonu üyeleri ‘Meclis Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemlerin Araştırılması Komisyonu’ başkanlığına getirilen AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu’na sunulmak üzere bir rapor hazırladı.

RAPOR SUNMA VE DESTEK AMAÇLI TOPLANDILAR

Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP), AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu’nun Meclis Depremlere Karşı Alınabilecek Önlemlerin Araştırılması Komisyonu başkanlığına getirilmesi nedeniyle, kendisine destek olmak ve rapor sunmak için 15 gün önce toplandı.

Eş Başkan Av. Ü. Önder Döker başkanlığındaki toplantıyla ilgili SASTOP’tan yapılan açıklamada, Pandemiden dolayı saati kısa tutulan toplantının çok verimli geçtiği, tüm hijyen kurallarının ve tedbirlerin hassasiyetle uygulandığı oturumda ayrı gruplar halinde çalışıldığı ve toplantının ana konusunun deprem önlemleri raporu olduğu belirtildi.

TECRÜBELERİN DÖKÜMÜ

SASTOP adına açıklama yapan Eş Başkan Döker, “Sakarya halkının yaşadıkları ve deprem sonrası gereksinimleri sonucunda meydana gelen tüm maddi manevi hasarların bir daha aynı şiddet ve zararla yaşanmaması için deprem görmüş şehirlerden biri olarak Sakarya’mızın Sesini duyurmak istiyoruz. Bu 17 sayfalık rapor Meclis Komisyonu Başkanımıza ve ekibine yaşanmışlardan ortaya çıkan tecrübelerin dökümüdür. Raporumuz hazırlanmış olup Sayın Recep Uncuoğlu’na teslim edilecektir” dedi.

HER ŞEY SAKARYA İÇİN
Sakarya’nın sorunlarını masaya yatırarak, çözüm önerleri ile birlikte rapor hazırlayan Sakarya Sivil Toplum Platformu, çalışmalarını pandemi kuralları çerçevesinde aralıksız sürdürüyor. SASTOP Eş Başkanları, “1 Aralık Sakarya’nın il oluşunun 66. yılı”nı kutlarken, emeği geçenleri saygı ve rahmetle andıklarını ifade etti.

KOMSİYONDA KİMLER VAR?

Sakarya Sivil Toplum Platformu Deprem Komisyonu’nda şu isimler yer aldı: İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Oğuz Kalay, Adapazarı Belediyesi Meclis Üyesi Haluk Akbay, TÜRABDER Şube Başkanı Av. Ü. Önder  Döker, Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, AB Derneği Genel Sekreteri Bingül Artan, Toplum  Dayanışma ve Kadın Gelişim Derneği Başkanı Hülya Lüleci, SAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, Ziraat Odası eski Başkanı Hamdi Şenoğlu, Fahri Trafik Müfettişleri Derneği eski Başkanı Oktay Ertem, Tabipler Odası eski Başkanı Opr. Dr. Dursun Bostancı, Geyve Boğazı ve Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan, Özel Eğitime Muhtaç Çocukları Koruma Derneği Başkanı Gülsen Öziş, Serdivan Kızılay Derneği eski başkanı Fikret Kökalp, Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Şefik Sarı ve SABÜ Damer Müdürü. Osman Kırtel.

SASTOP eş başkanlarının toplantısı sonrası yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Sakarya Sivil Toplum Platformumuz 2005 yılından bu yana Deprem ile ilgili Çalışmalarına başlamış ve o tarihlerdeki ihmallerin önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunmuştur.

Ağır hasarlı binaların acil yıkılması ve orta hasarlı binaların güçlendirilmesi, sakıncalı olanlarının yıkılması için girişimlerde bulunmuş ve biri Bulvar’da Ziraat Bankası önünde SASTOP’u temsilen İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı ve TURABDER Başkanı Av. Ü. Önder Döker ve eş Başkanların katılımı ile TV programı yapılmış ve konuşmanın ikinci bölümünde Elektrik kesilmiş ve TV yayını engellenmiştir.

Bunun üzerine gazeteler vasıtası ile ağır ve orta hasarlı binalarda inceleme ve de yıkım yapılmadığından yetkili ve sorumlu kişilerin tespit edilerek yargılanması talebimiz, Cumhuriyet Savcılığınca suç duyurusu olarak kabul edilmiş ve Soruşturma açılmıştır. Bu konuda iki sayfa Savcılığa  rapor sunulmuş ve …… sonuç….. Kanununa göre yetkili kişiler hakkında. Tabi ki. Yargılama yapılmasına gerek olmadığı yolunda karar verilmiştir.

Bunun üzerine Sakarya Büyükşehir Belediyesi bahçesindeki sağlık binasının önünde tekrar TV programı yapılmış ve Sabiha Hanım İlk Öğretim Okulu binasının köşesindeki Sabiha Hanım binasına doğru yatmış 5 katlı binanın görüntüleri ve Sabiha Hanım okuluna doğru yattığına göre yıkıldığında neler olacağını TV sayesine tüm Türkiye izlemiş ve bu ağır hasarlı bina ve diğer ağır hasarlılar yıkılmıştır. 

Orta hasarlı binalara gelince Elektrik, Doğalgaz ve Suyunun kesilmesi istenmiş ama tüm Türkiye duyduğu halde bizim yetkili birimlerimiz de kulak verdiği halde Ankara Devamlı süre uzatmıştır. Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Zeki Toçoğlu döneminde, Zeki Bey ve ekibi Orta Hasarlı binalar sorununa el atmışlarsa da Orta Hasarlı bina sahipleri karşı çıkmışlar ve biz SASTOP olarak Zeki Başkanımızı desteklemiş ve Belediye binasında TV programı yaparak bu zulme son verilmesini istemiştik. (Savcılığa sunduğumuz ifadeler ve basın yazıları, resimler elimizde mevcuttur.) Yine olaya Ankara’daki yöneticiler araya girmiş ve her zamanki gibi süre uzatmışlardır.

Sayın Recep Uncuoğlu. Bize zaman ayırıp görüştüğünüz takdirde size vereceğimiz bilgiler işe yarayacaktır inancındayız. Yeni görevinizde başarılar dileriz.

Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) Sakarya’da deprem için yapılması gereken ön çalışmalara biz de yardımcı olmak için izninizle katkı ve önerilerimizi sunuyoruz.

9 Kasım 2020 Büyükşehir meclis toplantısında alınan karar gereği isim değiştirilerek kurulan ve yeniden diğer alt gurupların bağlanması ile geliştirilen “DEPREM RİSK YÖNETİMİ VE KENTSEL İYİLEŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI” kentimiz için adım atılmış ilk ciddi bir organizasyondur. Yine Sakarya milletvekilimiz Siz Sayın Recep Uncuoğlu’nun “MECLİS DEPREMLERE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU BAŞKANLIĞI”NA seçilmesi de ilimiz için çok büyük bir siyasi avantajdır. Bu güne kadar yaptığınız hizmetler Bu konuda kesin sonuç alacağınız inancı ile gönüllü olarak yanınızda yer almak istiyoruz. SASTOP üye listemiz ektedir.

SON SÖZ; Deprem konusunda esasında konuşulacak ve zaman ayrılacak bir husus yok . Her şey biliniyor. Deprem hattındayız,  1943- 1957-1967-1999’u unutmayalım. Artık icraat zamanı. Sözün bittiği yerdeyiz. Alınacak önlemler belli boş yere vakit kaybedilecek zaman değil derhal önlemler alınmalı. Binalar yıllandı, zemin haritamız çıkarıldı, Sakarya’mızın raporları hazır. İrade bekleniyor. Şimdi hep birlikte topyekün bir kalkınma zamanı.

Sakarya Sivil Toplum Platformu Adına SASTOP oturum Başkanı,  TURABDER Sakarya.”